fbpx

Lars från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 3 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Både cable (USD/GBP) och EUR/GBP har haft ett riktigt svängigt år, där pundet nådde sin lägsta nivå på 35 år mot dollarn i våras.

Efter en färdig Brexit-deal med EU, där 0% skatter mellan länderna kommer tas ut, så har flera analytiker höjt sina förväntningar för valutahandeln med pundet till positivt. Här kommer vi gå igenom lite om vad som skett under 2020 för pundet samt utsikterna för 2021.

Valutahandel diskuterar det senaste årets volatilitet mot USD framför allt, men även mot Euron. Därefter tas volymerna för pund trading upp, följt av 5 risker och 5 möjligheter vid trading med pundet. Ifall du vill komma igång snabbt utan att läsa mer, så rekommenderas Skilling (omdöme) som har enastående snabba avslut, brett utbud och transparenta avgifter. Prova själv Skilling nu!

USD/GBP - 1 år valutagraf
Klicka för större bild över USD/GBP grafen

Ett riktigt volatilt år för pundet

I slutet av februari så började valutamarknaden inse vad som hände med viruset som spridits från Wuhan i Kina. Fallet påverkade pundet extremt mycket, som nådde 35 års lägsta mot dollarn. Höjden av krisen kom då den fantastiska Mark Carney's efterträdare, den mindre imponerande Andrew Bailey, sänkte räntan till 0.1%. Detta är den lägsta nivån på 300 år för GBP, vilket skedde efter bara några dagar på jobbet som Storbritanniens centralbankschef.

Premiärminister Boris Johnson tvekade samtidigt att följa andra länders nedstängningar och hamnade själv på intensivvården, där han klarade sig med nöd och näppe efter ett allvarligt insjuknande. Rejäla stimulanspaket på både sidor av Atlanten lyckades dock få pundet att stärkas. Som värst så nådde 0.88 gbp per usd, men i slutet av 2020 så ligger nivån omkring 0.74 igen, en uppgång på knappt 19%. Trots den rejäla förstärkningen sedan det dramatiska fallet, så anser de flesta analytikerna att det finns avsevärt mer att hämta för pundet mot USD.

EUR/GBP liten valutagraf
Klicka för större bild över EUR/GBP grafen

Euron har dock handlats med mindre volatilitet än USD mot pundet, trots de utdragna Brexitförhandlingarna. Som värst för pundet, så behövdes bara 0.94 GBP för att handla 1 euro i slutet av mars, 2020. Därefter så svängde det kraftigt igen mot 0.88 och för närvarande handlas EUR/GBP omkring 0.91. Förväntningar bland analytiker är dock att pundet kommer stärkas, speciellt efter att frihandelsavtalet är på plats.

Hos det stora bolaget Capital (omdöme), som finns på svenska, så får du hjälp med Artificiell Intelligens (AI) för att ta bättre trading beslut. Prova själv pund trading hos Capital idag!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Prova pund trading hos Capital. Stort utbud, allt med Artificiell Intelligens till din hjälp. Prova nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Hur mycket pund handlas?

Det finns ett antal valutapar med pundet som följs extra noga av framgångsrika valutahandlare. Det tredje mest handlade valutaparet i världen är just USD/GBP, som står för 9.6% av all valutahandel i världen. Med andra ord så är pundet lite mindre handlat än USD/JPY som står för 13.2% av all trading med valutor och USD/EUR som ligger på 24% av all handel enligt BIS statistik.

I senaste mätningen så stod EUR/GBP endast för 2% utav världens totala valutahandel, vilket är väldigt lite i förhållande till EUR/USD (24%). Vi väntar oss att detta kommer ändras till nästa rapport från Bank of International Settlements, då Storbritannien är mer fristående från Europa. Troligen så kommer även volymer för pund mot USD och JPY öka, samt kanske även mot Turkiska Lira då ett frihandelsavtal tycks vara på väg att slutas direkt innan nyår enligt Reuters.

Var kommer omsättningen ifrån?

Dagliga medelvärden för valutamarknadsomsättningen indikerar att
55% av volymen för valutahandel varje dag kommer från andra finansiella institutioner, såsom institutionella investerare, den publika sektorn, hedgefonder och icke rapporterande banker. Samtidigt så står reporting dealers för 38% av volymen, medan icke finansiella kunder står för 7%.

Valutahandel.se förutspår att privata kunder kommer stå, som klassificeras under “reporting dealers”, kommer stå för över 45% av volymen vid nästa BIS rapport om 3 år.

Vad spår analytiker om pundet?

Låt oss börja med utsikter för den amerikanska dollarn, som diskuteras i posten om valutahandel 2021. Dollarindexet ligger idag på en nivå omkring 90. Under nedgången för dollarn 2008 så tangerades 71-nivån, medan 73-nivån testades under 2011. Det är därför inte allt för djärvt att Bidens ökade potentiellt nya stödpaket kan sänka dollarn ytterligare. Fördelen för USA är dock en snabb utrullning av vaccin, som går snabbare än någon annanstans i världen – kanske med Storbritannien som tvåa?

Med bakgrund av dollarns nedgång och att pundet redan fallit så mycket, så är analytiker väldigt positiva till valutan i Storbritannien, men även till andra alternativa safe heaven valutor såsom CHF, JPY, guld trading och NOK.

Mark Nash, en analytiker på Jupiter Asset Management, tror att förtroendet kommer återvända för pundet och brittiska aktier under 2021. “Den svaga dollarn kommer stödja pundet oavsett“, säger Nash till FT.

Michael Krupkin, chef för G10 spot trading på Barclays PLC för USA, menar att det för närvarande är väldigt underinvesterat i brittiska tillgångar och även valutan. Barclays väntar sig ett starkare pund efter det nyligen signerade handelsavtalet med EU. Samtidigt så varnar Michael varnar för att tjänstesektorn kommer få ta en smäll i London, vilket är ett område där Storbritannien inte fått en speciellt bra deal med EU.

Kit Juckes, valutastrateg på Société Générale säger till FT att “det värsta fallet har nu undvikits”. Han fortsätter: “Nästa stora drag som sterling kommer göra är uppåt, inte neråt, med pundet på väg mot 1.4 mot USD de kommande veckorna. Ifall du tror som herr Juckes, så kan du handla GBP hos Skilling. Han varnar dock för att pundet kommer behöva ytterligare en katalysator för att fortsätta bygga på och den ekonomiska återhämtningen kommer bli en viktig faktor 2021.

Jack McIntyre, portföljmanager på Brandywine Global Investment Management, kommenterar att sterling fortfarande är underägt (för då som äger pund) till Bloomberg. “Speciellt mot europeiska valutor, speciellt mot Euron”. Många investeringar i Storbritannien har väntat tills avtalet med EU blev klart, vilket borde komma till liv under början av 2021.

Karren Ward, marknadschef för EMEA på JPMorgan Asset Management, menar att en Brexitdeal säkerligen hjälper Storbritannien. Hon säger till Bloomberg att större stöd för FTSE är ett tecken på att vaccinutrullningen i landet går bra och en global synkroniserad återhämtning tar sig. Värt att notera är att 620 000 britter redan fått vaccin mot Coronavirus, meddelar Valutahandel med WalesOnline som källa. Ifall folk snabbt får vaccin i Storbritannien så kan detta blir en av de starkaste marknaderna 2021, avslutar Karen Ward.

Följer du tipsen från Karren, Jack, Kit, Michael och Mark? Prova då trading med pund hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova trading med pundet. De flesta analytikerna är positiva. Testa själv nu!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


5 risker med att gå lång i pund?

Det kan vara för tidigt. Vissa analytiker förutspår att det kommer dröja till 2:a eller 3:e kvartalet innan pundet verkligen stärks.
-Bank of England har mer än dubblerat sina inköp av obligationer och den sista justeringen kom trots att premiärministern bekräftat det nya vaccinprogrammet.
-Mycket av återhämtningen beror på hur snabbt folk får vaccin. För närvarande så är Storbritannien näst snabbast i världen med vaccin till den breda massan, efter USA.
-Landet förlitar sig för mycket på stödåtgärder från BOE, vilket kan sätta press på valutan.
-Hur bra det kommer gå för pundet beror också mycket på utvecklingen för landets ekonomi. Landets ekonomer har förutspått en 3% nedgång i BNP under 2021 jämfört med föregående år, på grund av att Storbritannien går ut från EU och framför allt service sektorn får ta en smäll, samt ökade avgifter för import av varor (för att fylla i dokument mm).

5 Möjligheter med att köpa pund?

+Storbritannien har varit väldigt framgångsrika med att snabbt godkänna Covid-19 vaccin. Igår sade AstraZeneca's VD att de hittat nyckeln eller formeln till Covid vaccin och deras produkt kan godkännas inom några dagar.
+Stora stödpaket i USA kan sänka värdet på dollarn och öka värdet på pundet. USA ökade balansräkningen med cirka 3 biljoner dollar, vilket kan sänka värdet på landets valuta.
+Ett frihandelsavtal med EU är på sin plats, där endast lite extra pappersarbete kommer krävas vid import från EU till Storbritannien.
+Det är redan väldigt underinvesterat i pund och FTSE100, vilket gör att många investmentbanker rekommenderar sina kunder att köpa pund och gå in i brittiska aktier – speciellt värdebolag.
+Pundet ligger på bland de lägsta nivåerna mot kronan på väldigt länge, så det kommer bli billigt för svenskar att åka dit och handla. Hur länge kommer det hålla?


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.