fbpx

Markus från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 18 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I år styrdes valutamarknaden kraftigt av Coronaviruspandemin. Valutor köptes och såldes ofta i realtid baserat på traders önskan att öka eller minska sin exponering för riskfyllda tillgångar snarare än på individuella grundläggande faktorer.

Valutahandel.se tror att under år 2021 så kommer handlarnas uppmärksamhet långsamt att flyttas mot enskilda fundamentala faktorer, även om pandemin kommer att förbli en viktig faktor tills den alltmer dör ut. Vi ser riktigt positivt på 2021 och hoppas du gör det också!

Den amerikanska dollarn

US-dollarindexet, som mäter US-dollarns styrka mot en bred korg med valutor, förlorade mycket mark år 2020 när FED sänkte räntorna och ändrade rollover kostnader vid valutahandel, medan den amerikanska regeringen gav ekonomin en oöverträffad stimulans. Efter att ha nått 103-nivån tillbaka i mars sjönk US-dollarindex mot 90-nivån. På vägen ner gjorde US Dollar Index bara ett allvarligt försök att komma tillbaka i september.
USA: Rund flagga
Trycket på den amerikanska dollarn är starkt och konsensus på marknaden är att dollarn kommer att fortsätta att röra sig lägre från dagens nivå omkring 90. Även om årets nedåtriktade drag kan se betydande ut, kan amerikanska dollarindex ha mer utrymme att falla. Visste du t. ex att 2008 tangerade US-dollarindexet 71-nivån innan det återhämtade sig till 88. Under 2011 testade US-dollarindex 73-nivån. Med dagens nivå omkring 90, så är inget säkert, men det finns möjligheter att dollarn kan försvagas ytterligare innan den blir starkare igen.

Enkelt uttryckt bör nuvarande nivåer inte ses som en botten för den amerikanska valutan, så det kan lätt få ytterligare nedåtgående fart om situationen i världsekonomin förbättras och handlare ökar inköp av riskfyllda valutor. Den största risken för den baisseartade avhandlingen är att blanking av dollarn kan bli en mycket populär historia. Även om dollarn för många fortfarande är en safe heaven valuta, så kan skiftet mot andra valutapar som blir nya safe heaven alternativ 2021-22. De kanske tydligaste alternativen på slutet är troligen guld trading, NOK, JPY och CHF. Du hittar ett enormt utbud för alla nämnda valutor hos Capital (recension), som ger dig och din portfölj tips utifrån Artificiell Intelligens, så du lär dig vad du ska satsa mer och mindre på. Testa själv Capital på svenska idag!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Prova trading med ETF'er hos Capital. Stort utbud, allt från tech till olja. Prova nu!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Australien Karta

Den australiska dollarn

Australisk dollar är klar att avsluta år 2020 i en stark ton. Den främsta orsaken till denna styrka är den senaste styrkan inom råvarusegmentet, särskilt på marknaden för järnmalm. Reserve Bank of Australia påverkade inte valutaparet AUD/USD då de andra centralbankerna också var duvaktiga.

Marknadskonsensusen är att räntorna i de utvecklade länderna kommer att kvarstå på dagens låga nivåer de närmaste åren, så Australiens centralbank kan ha möjlighet att sätta mer press på obligationsräntorna utan att skada den australiska dollarn.

I år har Australiens relationer med sin viktigaste handelspartner Kina försämrats, men dessa länders ömsesidiga beroende är tillräckligt starkt för att förhindra att deras relationer försämras allvarligt. Det är i princip är ingen valutaanalytiker som förväntar sig att dessa relationer kommer att skadas långsiktigt.

För närvarande ser utsikterna för den australiska dollarn positiva ut, men dess framtida bana beror på fortsättningen av rallyt inom råvarusegmentet.

Storbritannien: Rund flagga

Det brittiska pundet

EU och Storbritannien har just lyckats förhandla om Brexit-handelsavtalet så att den största risken för valutaparet GBP/USD inte förverkligades. Under de senaste månaderna rörde sig GBP / USD högre när handlare satsade på det framgångsrika resultatet av Brexit-förhandlingarna (och dessa satsningar betalade sig), men nu måste GBP/USD-handlare hitta ytterligare skäl för att vara hausse på pundet.

För närvarande kämpar Storbritannien för att begränsa den nya Coronavirusstammen som kan sätta ytterligare press på landets ekonomi. Dessutom kan ekonomin drabbas av Brexit, även om storleken på slaget inte kommer att vara lika allvarlig som i fallet med en Brexit utan avtal.

Den grundläggande situationen ser utmanande ut för den brittiska ekonomin under första halvåret 2021, då landet förväntas få en sämre tillväxt än EU-området och USA, vilket kan sätta ett visst tryck på både EUR/USD och GBP/USD som behöver ytterligare uppåtgående katalysatorer efter Brexit-förhandlingarna. Även om pundet kan ha lite mer utrymme att stiga, kommer GBP/USD-tjurar troligen att behöva lite hjälp av den allmänna svagheten i amerikanska dollar. Bland annat Barclays, Jupiter Asset Management, Nomura International och JP Morgan är positiva till både pundet och aktiemarknaden i Storbritannien under 2021.

Samtidigt så är både Norther Trust Asset Management och AllianceBernstein negativa. Den sistnämnda firman tror att den ekonomiska återhämtningen för Storbritannien och ökad kreditspread kommer vara negativt för Brexit-landet, medan EU kommer se stödköp från ECB resten av 2021.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova trading med pundet. 8 av 10 mäklarfirmor är positiva. Testa själv nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Kanadas flagga

Den kanadensiska dollarn

Precis som andra större centralbanker kommer Bank of Canada att tvingas ge ett betydande stöd till ekonomin tills inflationen visar några tecken på liv. Kanada lider också av virusets andra våg även om situationen har stabiliserats i december. Det återstår att se om den andra vågen kommer att sätta ytterligare tryck på den kanadensiska ekonomin.

Oljeprisdynamiken kommer att förbli en viktig katalysator för USD/CAD 2021. Om Western Texas Intermediate, det som kallas för WTI-olja, lyckas etablera sig över 50 USD per fat och få mer uppåtgående fart kommer råvarurelaterade valutor som den kanadensiska dollarn att få ytterligare en boost. Detta skulle även kunna innebära en positiv utveckling för den norska kronan och övriga råvarurelaterade valutor.

Vid denna tidpunkt ser utsikterna för den kanadensiska dollarn gynnsamma ut. Den största risken för kanadensiska dollartjurar är den plötsliga allmänna styrkan för den amerikanska dollarn.

Rund EU flagga

Euron

Den europeiska valutan visade väsentlig styrka i slutet av detta år. De senaste åren har EUR/USD varit under press på grund av Europeiska centralbankens duvaktiga räntepolitik och nedslående tillväxttakter i Euroområdet.

Pandemin gav emellertid ett betydande stöd för euron när handlare riktade sin uppmärksamhet mot problemen med den amerikanska dollarn. År 2021 är huvudfrågan för EUR/USD om detta valutapar kommer att kunna etbalera sig över 2018-topparna på 1,2500.

Även om ECB kan bli besviken över den senaste tidens ökning av värdet på euron som kommer att sätta mer press på den ekonomiska tillväxten, finns det lite att göra för att hindra euron från att gå högre.

Räntan ligger redan i botten, programmet för inköp av tillgångar fungerar, och medan ECB gillar att upprepa att det inte har tagit slut på alternativ för att stödja ekonomin finns det gränser för någon centralbanks makt.

Varenda valutahandlare vet detta, så EUR/USD-tjurar kommer sannolikt att försöka testa nya toppar i början av 2021. Om detta tidiga test visar att efterfrågan på euron förblir hög kommer EUR/USD att ha en god chans att utveckla en stark uppåtgående trend mot den amerikanska dollarn nästa år. Men vad många valutahandlare glömmer bort att är valutorna oftast går mot jämvikt över tid, så länge som ekonomierna håller kurs. Vid aktiehandel kan man däremot förvänta sig en långsiktig uppgång på drygt 10% över tid. Men har du rätt riskspridning på flera olika aktiemarknader? Degiro (recension) hjälper dig att handla på över 20 olika Europeiska marknader, direkt i aktier och utan CFD'er. De har lägst courtage på marknaden enligt vår undersökning bland aktiemäklare för Europa. Prova själv Degiro idag!


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: SEK 1
Beskrivning: Handlar du hellre aktier med lågt courtage? Då har Degiro över 20 marknader i Europa att handla på. Upptäck ett bättre och mer prisvärt aktieutbud idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.


Slutsats

I år var mycket intressant för valutahandlare med lite att satsa, copytraders, före detta misslyckade aktietraders som blivit blomstrande valutahandlare och helt vanliga människor utan direkt utbildning på området som lyckas leva på valutahandel. Nästa år kommer sannolikt att medföra ytterligre volatilitet.

Marknadens uppmärksamhet kommer att fokuseras på ödet för den amerikanska dollarn, vilket kan befinna sig under mer tryck om Fed fortsätter att skriva ut pengar medan världsekonomin återhämtar sig från det slag som pandemin har fått.

Råvarurelaterade valutor som den australiska och kanadensiska dollarn kan få mer stöd om efterfrågan på råvaror fortsätter att växa tillsammans med ekonomin. Även valutor som den norska kronan, den nyazeelänska dollarn, Nigerias naira och chilenska och colombianska pesos kan gynnas av detta. Tips: Läs om likheter och skillnader mellan råvaru- och valutahandel.

Det kommer att bli väldigt intressant att se om det brittiska pundet kommer att kunna fortsätta sitt uppåtgående steg efter att Storbritannien framgångsrikt förhandlat fram ett handelsavtal med EU. Enligt många analytiker såsom Mark Nash på Jupiter Asset Management, så kommer förtroendet att återvända för pundet och brittiska aktier under 2021. Den svaga dollarn kommer stödja pundet oavsett, menar Nash. Michael Krupkin, chef för G10 spot trading på den amerikanska delen av Barclays PLC, menar att det är en massiv underinvestering i Storbritannien och brittiska tillgångar. Barclays förväntar sig att pundet stärks efter det positiva handelsavtalet med EU. Michael varnar dock från att tjänstesektorn kommer bli viktigare över tid, vilket är området där Storbritannien inte har fått en vidare bra deal med EU. Utan 8 mäklarfirmor som vi gått igenom, då är minst 6 positiva till pundet under 2021 mot EUR och USD.

Ifall du själv vill handla pund, så rekommenderas Skilling (recension) som har fullt av valutapar med pundet och väldigt låg spread samt tydliga kostnader. Prova själv pund trading nu!

För euron kan det bli ytterligare ett styrkeår mot den amerikanska dollarn trots de nuvarande problemen i den europeiska ekonomin.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.