fbpx

Petter från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 12 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ädelmetaller som silver är bara ett av många alternativa investeringsalternativ. Med instabilitet i ekonomin och finansmarknaderna på grund av Coronaviruspandemin har intresset för ädelmetaller som silver förnyats, även om valutahandeln också ser starkt ökat intresse just nu.

Liksom guld har silver varit i stadig uppgång sedan mars 2020. Ädla metaller kan fungera som den ultimata alternativa investeringen, som blomstrar när andra investeringar blir instabila och minskar i värde. Häng med och lär dig mer om hur silver investeringar kan gå till från hemmet.

Hur man investerar i silver

Det finns flera sätt du kan investera i silver. Detta inkluderar att köpa själva metallen från prisvärda sajter såsom BullionVault och ta den i besittning. Global Silver miners grafFör alla som inte orkar hålla på med förvaring och betalning för sånt, så kan investeringar i papperstillgångar kopplade till silver, såsom aktier, silver EFT'er samt fonder med företag som driver silvergruvor också vara ett alternativ. Ifall du istället vill dra nytta av mer kort- och medellångsiktiga svängningar så är ofta CFD'er det bästa alternativet tillsammans med ETF'er.

Grunderna i silverinvestering

Köp Silverfonder, ETF och ETN som alla kan äga metallen genom papperstillgångar som är knutna till den. Ofta så har ETF'erna flera olika aktier, så du sprider riskerna på ett annat sätt. ETF'en Global Silver Miners (SIL) är ett sådant exempel. Pro Shares Ultra Silver CFD handlas under ticker namnet PSE:AGQ på sajter såsom Plus500. Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

Så kallade silverfonder investerar främst i aktierna i företag som bryter silver. Det motsvarar inte att äga själva metallen utan att delta i branschen som producerar den. En silverfond har en portfölj med aktier i sådana företag. Dessa aktier är i allmänhet parallella silverprisnivåer.

En börshandlad silver fond (ETF) är ett sätt att äga silver själv, förutom att du gör det genom en fond. Ett exempel är iShares Silver Trust (SLV) som kan handlas genom Skilling som CFD. Denna fond spårar i allmänhet priset på silver, till stor del för att den håller metall i förvar. Du har inte direkt ägande av själva metallen. Istället äger du aktier i denna ETF som äger silvret. Du kan köpa ETFer genom de flesta online-mäklare, inklusive de flesta CFD-mäklare. En av våra favoriter för ändamålet är Skilling. De har lite olika utbud, så prova gärna på båda för att jämföra. Snabbast sign-up får du dock genom Skilling, som har automatisk KYC genom BankID.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla silver CFD'er eller ETF'er hos Skilling. Ett transparent, skandinaviskt grundat alternativ. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Börshandlade certifikat (ETN) är skuldförbindelser som spårar ett underliggande silverindex. Till skillnad från obligationer betalar de inte ränta. Istället varierar ETN-priset med värdet på silver. ETN handlas på större börser, i Sverige på NDX och Nasdaq, ungefär som aktier. Eftersom ETN inte har silver eller till och med aktier i silverbrytningsföretag är det bäst att investera i dessa värdepapper för de som är mer erfarna med silverinvesteringar.

Global Silver Miners ETF

Silver med CFD'er och ETF'er: Mest populärt

Baserat på prisutvecklingen verkar det som om det finns en tid att vara i silver och en tid att vara ute. Många gillar stabila ETF'er för silver, såsom Global Silver Miners som består utav 27 olika innehav relaterat till silver. Man får således en bra spridning på silver som investering med hjälp av SIL, vilket är namnet på denna ETF som kan handlas hos bland annat Skilling. Vill du hellre följa priset för rent silver, så finns en silver CFD hos Skilling som vi upplevt vara bra att handla med, eller silver trading hos Capital. Den följer priset på rent silver, men handeln sker genom en CFD.

Köpa silvertackor

När du köper en silvertacka tar du faktiskt metaller i besittning och till och med håller den “old school” i form av mynt och tackor. Mynt är förmodligen det mest praktiska sättet att äga silvermetaller. Du kan till exempel köpa ett ounce rent silvermynt, till exempel American Silver Eagle eller Canadian Maple Leaf.

Om du föredrar att investera i större mängder silver kanske du vill överväga silvertackor. De kan köpas i kvantiteter som sträcker sig från en ounce till 100 ounce. Men du bör vara medveten om att silvertackor inte handlas lika lätt som mynt. Det finns också frågan om momsen vilket vi kommer till längre ned.

Du kan köpa silvermynt och -tackor hos lokala mynthandlare eller från nationella ädelmetallhandlare. BullionVault är en av de största.

Var försiktig när du köper silvermynt! Många mynthandlare kommer att försöka övertala dig att köpa numismatiska silvermynt, som är något helt annorlunda. Medan silvermynt spelar på själva priset av silver får numismatiska mynt sitt värde främst från sällsyntheten.

Till exempel har många amerikanska silvermynt från 1800-talet priser över 1000 dollar, vilket är nästan 40 gånger dess silverinnehåll. Det är något närmare att investera i konstverket än i själva silver.

Att komplicera numismatiken är det faktum att det finns betydande oenighet om betyg och värde för varje mynt. En återförsäljare värderar ett mynt till $1000 medan en annan bestämmer att det bara är värt $750. Numismatiska mynt passar endast de som är experter på det området, vilket kräver mycket träning.

Fysiska ädelmetallinvesteringar i Sverige görs i första hand i guld vilket beror på den svenska momslagstiftningen som i våra ögon är ganska märkligt konstruerad, och i vissa fall är rent av fientligt inställd till silver och de övriga ädelmetallerna.

Sedan den 1 januari 2000 är investeringsguld undantaget moms vilket framgår av Mervärdesskattelagen 1994:200 3 kapitlet 10 a §. Förvånansvärt nog har lagstiftarna valt att skilja på investeringsguld och andra ädelmetaller som silver, platina och palladium vilka fortfarande beläggs med moms.

Mervärdesskattelagens lydelse om lagligt betalningsmedel. Mervärdesskattelagen 3 kap. 23 § stipulerar vilka varor och tjänster som undantas moms. Av 3 kap. 23§ 1 pt. framgår att omsättningen av följande är undantagen moms: ”sedlar och mynt som är lagligt betalningsmedel, med undantag av samlarföremål, det vill säga guld-, silver- eller andra metallmynt eller sedlar som normalt inte används som lagligt betalningsmedel eller som är av numismatiskt intresse”

Betyg: 9.29/10
Minsta insättning: $4-$8
Beskrivning: Köp guldtackor online till lägsta möjliga pris!

Riskvarning:


Köp aktier i företag som driver silvergruvor

Ett annat sätt att investera i silver är att köpa aktier i de företag som bryter det. Istället för att köpa en portfölj med aktier genom en fond, köper du dem individuellt.
Paas via Plus500
Aktier i företag som driver silvergruvor är förmodligen det mest spekulativa sättet att delta i silvermarknaden. Även om de i allmänhet överensstämmer med prisutvecklingen på silver och ofta överstiger det, innebär de också risker som är inneboende i alla företag.

Många saker påverkar priserna på aktier. Dessa inkluderar internationella störningar, miljökatastrofer, utländsk regeringsreglering eller nationalisering, oro i arbetet och internationella valutafluktuationer.

Men som gruvföretag har de också risker som är specifika för gruvaktivitet. Det inkluderar höga kapitalkostnader, riskerna med utmattning av gruvor, ett överutbud av metallen och till och med möjligheten att utveckla en gruva bara för att hitta minimalt eller inget silver.

Några exempel på populära investeringar i enskilda aktier inkluderar: Fortuna Silver Mines Inc (TSE:FVI), Global X Silver Miners ETF (SIL), Silvercorp Metals Inc. (SVM.TO), First Majestic Silver (AG) som bryter silver i Mexiko och Pan American Silver Corp. CFD (PAAS.TO).

Köp Silver Streaming-företag

Streaming-företag är som att köpa royalty i silverbrytningsföretag. Dessa företag är faktiskt inte direkt involverade i silverbrytning. Istället tillhandahåller de finansiering till de företag som gör det. De kommer att betalas tillbaka, ofta genom att kunna köpa silver från sina gruvpartner till långt under den marknadspriset. Det gör att de kan sälja det rabatterade silver till fullt marknadspris och ta hem skillnaden som vinst.

Precis som silvergruveföretag, följer Streaming-företag vanligtvis priset på silver. De underpresterar dock silver om deras finansieringsarrangemang blir sura eller om det finns andra svårigheter med gruvföretagen de är anslutna till.

Grunderna för silverinvesteringar

Silver är inte en riktig investering eftersom det inte genererar en produkt eller tjänst. Silver har värde i och för sig, både som en ädelmetall och industriell metall. Men det är annars svår. Det producerar ingenting, genererar kassaflöde eller ger en stadig inkomst.

Silver är mer inom spekulationsområdet än investeringar. Om du väljer att investera i silver bör du närma dig denna råvara som en spekulant.

Det kan inte vara lätt att urskilja, särskilt när priset på silver verkar vara oändligt. De flesta gånger och på de flesta marknader handlas silver ofta stabilt och handlas i ett mycket snävt prisspann. Du bör alltid själv fråga dig:

Är rent silver en bra investering?

Vi svarar på denna fråga genom att titta på historien om silverpriset. Under århundradena var silver inte en investering alls. Människor använde silver som faktiska pengar. Människor använde det i vardagliga transaktioner, medan guld främst innehades och användes av de rika. Vissa människor hänvisar till silver som ”fattig mans guld”. Och eftersom det var en monetär metall förblev dess värde relativt stabilt.

Fram till 1960-talet låg priset på silver under 1 dollar per uns. Det var en av de grundläggande anledningarna till att den amerikanska regeringen vanligtvis gjorde silvermynt. Men när silver började stiga i pris drog den amerikanska regeringen silver från amerikansk mynt enligt Coinage Act of 1965. Idag så används silver i hög grad inom industri och tillverkning, men har även exponering mot smyckesindustrin som ibland föredrar silver över guld, eller vice versa.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trada med silver genom Skilling. Enkelt och smidigt att komma igång. Ta tillvara på möjligheterna. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Efter demonetiseringen steg silver i pris. När prisökningen blev mer intensiv började den ta på sig en investeringsegenskaper.

Priset på silver sjönk till cirka $ 5 per uns från 1995 till slutet av 2003. Om du hade ägt silver under den åttaårsperioden hade du nästan inte haft någon avkastning på dina pengar. År 2004 började dock silver vända uppåt och steg till nära $16 per uns i början av finanskrisen 2007. Men även med krisens början sjönk priset med nästan 50% i slutet av 2008.

Sedan började den andra stora prisuppgången som bekräftade silver som en legitim krisinvestering. Från en prisnivå på mindre än 9 dollar i slutet av 2008 nådde den nästan 50 dollar per uns 2011. Det är en avkastning på mer än 500% på mindre än tre år.

I slutet av 2014 sjönk priset till $ 16-intervallet och till och med sjönk så lågt som $ 12 i början av 2020. Men nu verkar det vara i början av en annan möjlig historisk prisökning, efter att ha stigit till mer än $ 22 per uns på mindre än sex månader.

Guld-silver pjäser på schackbräde

Investera i guld kontra investera i silver

Guld och silver används ofta omväxlande eftersom de har liknande historik och prisprestanda. Generellt sett stiger och sjunker priserna på de två ädelmetallerna. Av den anledningen kanske det inte spelar någon roll vad du innehar under en tid av ekonomisk turbulens.

Traditionellt har guld ansetts vara den vanligaste investeringsmetallen, förmodligen eftersom det fortfarande anses vara något av en monetär tillgång. När allt kommer omkring har de stora centralbankerna i världen alla stora reserver av guld.

Under de senaste decennierna har silver blivit mer en industriell metall än en monetär. Förhållandet mellan guld och silver, den så kallade ration, har traditionellt varit mellan 50-till-1 och 80-till-1 men växte till nästan 115-till-1 i början av 2020.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla silver och 19 andra råvaror hos Capital.com. En internationell, proffsig sajt som även finns på svenska. Testa nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Fördelar med att investera i silver och andra ädla metaller

Som vi nämnde tidigare har silverpriset förblivit relativt statiskt under större delen av historien. Men precis som guldpriset tenderar det att stiga under tider med ekonomisk eller finansiell instabilitet. Det inträffade på 1970-talet och under Finanskrisen 2008. Och det verkar hända igen nu med Coronaviruspandemin.

Silver är mycket spekulativt och går vanligtvis bara upp när traditionella investeringar som aktier och obligationer faller i värde. Av den anledningen, betrakta det som en alternativ investering (eller spekulation) för att kompensera förluster i traditionella tillgångar under tider av finansiell turbulens.

Eftersom silverpriset kan krascha lika snabbt som det tar fart är det bäst att begränsa ditt portföljinnehav till högst några procentenheter.

En viss sak är att silver inte ska betraktas som en långsiktig tillväxttillgång, som du kan ha i din pensionsportfölj. Även om det tenderar att fungera bra när aktierna sjunker, passar silverets långsiktiga utsikter inte bra med långsiktiga investeringar.

Riskerna med silverinvesteringar

Den största risken med att investera i silver är prisinstabilitet. Som vi har sett kan priset på silver stiga dramatiskt men också falla lika snabbt.

Om du köper silver under en stor uppgång i priset – vilket tyvärr är vad den genomsnittliga investeraren gör – kan du utsätta dig för en kraftig nedgång.

Ändå är en annan riskfaktor att priset på silver, till skillnad från guld, påverkas starkt av industriell efterfrågan. Silvers prisutveckling kan vara dålig om den industriella efterfrågan dämpas av samma faktorer som orsakar instabilitet på de finansiella marknaderna.

Om du väljer att investera i silvermynt eller barer kan transaktionsavgifterna vara höga – 5% till 10% är inte ovanligt. Om du betalar det vid både köp och försäljning måste priset stiga väsentligt bara för att du ska kunna få tillbaka dina transaktionskostnader. Den som köper silver av en svensk ädelmetallhandlare riskerar dessutom att få betala moms på 25 procent för detta, något som inte går att få tillbaka om investeringen inte görs i ett företag.

Att investera i silver kan vara utmanande

Silver är utan tvekan en av de svårare råvarorna att investera i. Det är svårt att veta när man ska köpa och när man ska sälja. Det viktigaste är att silver inte är den typ av investering som ger tillförlitlig kapitalökning eller till och med inkomst som ränta eller utdelning.

Om du väljer att investera i silver är det bästa sättet antagligen genom en silver-ETF. Detta gör att du kan delta i själva metallen med låga avgifter och möjligheten att köpa in och sälja ut snabbt, och kan enkelt hanteras av lågavgiftsmäklare som Avanza. Men du behöver inte vara bekymrad över att ta metall i besittning eller ta itu med osäkerheten hos gruvföretaget.

Oavsett vad, håll din investering i silver med en låg ensiffrig procentandel av din totala portfölj. En position på 5% kan räcka för att ge dig imponerande avkastning under en ekonomisk sammanbrott, utan att krossa din portfölj om priset går emot dig.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.