fbpx

Greg från Eskilstuna

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 14 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Inflation är idag inom den ekonomiska sektorn de mest omdiskuterade begreppen du kommer höra bland institutioner, bland annat för att inflationen är så viktigt att hålla koll på samt det faktum att investerare är väldigt delade på den frågan. Vi har hamnat i ett läge där folk inte riktigt vet vart inflationen är på väg. En professionell investerare vid benämningen Cathie Woods tror starkt på att teknologi kommer skapa deflation medans andra såsom Ray Dalio anser att inflationen kanske blir ett problem i framtiden.  Framförallt har inflationen ökat markant i USA på sistone, men även inflationen i Sverige.

Inflation i USA är bra för olja

Du hörde det rätt, det skrämmande uttrycket “högre inflation” kan komma till nytta i rätt sammanhang. Anledningen till detta är väldigt enkel, eftersom oljans pris mäts i dollarn så får de en negativ relation till varandra. Om dollarn går ner måste värdet för oljans justeras uppåt då råvarans verkliga värde inte ändras bara för att dollarn går ner. Länder med stark oljeproduktion och en stark ekonomi i samband med det gynnas väldigt mycket av ett högre oljepris, Norges NOK är ett exempel på en bra valuta att hålla koll på när oljan rusar uppåt i efterfrågan. Det du får ha i åtanke är också att samhället inte kan funktionera idag utan olja, därför tenderar investerare att röra sig till oljan mer när priset rusar. Tidigare under sommaren 2021 märkte vi redan då den makroekonomiska trenden kring oljans efterfrågan, även har Rysslands president Vladimir Putin gått ut offentligt med att 100 dollar per gallon inte är helt omöjligt med nuvarande trend.

En annan viktig aspekt att ha i tanken är alternativ kostnaden till att oljan går upp i pris, vad händer med andra råvaror då? Olja används idag i väldigt många sammanhang, allt från fabriksproduktion till att tanka traktorer för att producera mat. Detta innebär att vi kommer se ett lägre utbud av konsumtionsvaror i framtiden som följd av det faktum att det helt enkelt kostar för mycket att producera diverse råvaror. Ett bra exempel på detta är råvaran kaffebönor, precis som oljan mäts även denna i dollarn vilket också leder till ökning i pris i takt med höjd inflation. Däremot får det en extra effekt i form av att det faktiskt behövs olja för att producera kaffebönor, därför är sannolikheten rätt stor att kaffebönor blir dyrare i framtiden.

En av de tre verkliga formerna av förmögenhet du bör äga är…

Detta är ett ämne som diskuteras allt för lite i samhällsdebatter, mycket eftersom det inte har samma relevans längre som det gjorde tidigare. Däremot, i ett “svarta svansen” ögonblick blir detta mycket relevant. Genom tidernas begynnelse har det alltid funnits tre saker som alltid haft något form av verkligt värde; kapital, land och arbetskraft.

Inom modern ekonomisk teori studerar man dessa ämnen på ett mycket större perspektiv, oftast i form av mått som inflation, arbetslöshet och konsumentpriser. Men dessa tre faktorer har alltid varit avgörande för att ens producera något i världen, detta vet de allra rikaste i världen och därför försöker de äga så mycket det går. Men för dig som day trader kanske det inte är av lika stor relevans att äga saker som land och arbetskraft, däremot är kapital något som är mycket relevant. Begreppet är stort, men för denna gång skall vi vara specifika med råvaror du kan handla med en dator och uppkoppling.

Tidigare detta år har vi sett företag parkera sina kontanter i saker som guld och diverse råvaror, som en försäkring mot inflation. Palantir, ett dataanalys företag i USA rapporterade tidigare i år att de köpt guld för 50 miljoner dollar ifall något skulle hända, även Tesla har tidigare i år köpt en stor position i Bitcoin som kan anses vara en försäkring mot inflation. Anledningen är väldigt enkel, oavsett hur det går för råvaror och andra saker som inte är särskilt utbytbara kommer de alltid ha relevans. Exempelvis kan alla världsvalutor devalveras av inflation medans guld fortfarande står stilla i sitt värde då det alltid finns en form av efterfrågan (industriell främst men även för kommersiella syften). Om du vill lära dig mer om handel med råvaror kan du kika på vår artikel om det.

Vilka nyckeltal är viktiga under inflationsrisker?

Det finns aldrig direkta svar för vilka nyckeltal du bör följa för att se inflation, däremot finns det alltid små indikatorer du kan följa. Företagens intjäningsförmåga är ett exempel på ett nyckeltal som följs mycket noggrant just nu. Kort och gott brukar man säga att företag med höga kassaflöden såsom banker, matbutiker och andra branscher med många äldre företag klarar av inflation mycket bättre än tillväxtbolag. Därför brukar det även leda till att ekonomier med stabila tillväxttakter klarar kriser mycket bättre än andra länder som kanske har ett starkt fokus på teknologi sektorn. Sverige är ett bra exempel på ett land som klarar av kriser relativt bra då vår ekonomi är så diversifierad skulle det inte ha betydande effekt ifall en bransch gick nedåt. Sverige är även en stor exportör inom råvaror som efterfrågas i industri, därför tenderar även våra inhemska priser på råvaror att gå upp när världshandeln stannar upp vilket i sin tur även leder till inhemsk inflation.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Rädd för inflation? Du kan handla 10 olika råvaror med CFD hos Skilling. Testa ett demokonto idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Precis som allt annat inom finans och ekonomisektorn är det alltid omöjligt att se åt vilket håll marknaden kommer gå, därför är det alltid bra att skydda sig mot inflation på olika sätt även om det kanske leder till att du inte tjänar lika mycket i avkastning som du kunnat göra men istället håller dig skyddad mot eventuella krascher. Vi har en liten guide för dig som vill hitta effektiva sätt att skydda dig mot inflation.

Vilka sidor är bäst för trading med råvaror?

Axi Trader logoAxiTrader (omdöme)  – En bra och trovärdig mäklare som innehar licens för att verka i tre olika kontinenter, med deras anpassningsbara grafer och diagram kan du även koppla den till MT4 plattformen för att förbättra dina affärer ännu mer. Du får även tillgång till PsyQuation som är en världsledande analysplattform med AI. Klicka här för att registrera dig på AxiTrader!

eToro Copy Trader logo
eToro (omdöme) – Denna plattform har gjort sig känd för deras copytrading och deras “community style” trading, det jag gillar med eToro är transparensen man kan utnyttja för att tjäna mer pengar på sina trades. Du kan väldigt enkelt följa framgångsrika traders som redan tjänar hög avkastning och utföra samma affärer. Om du vill registrera dig på eToro, klicka här.

StormGain icon
StormGain (omdöme) – En bra sajt som också erbjuder låga kostnader för att utföra affärer, de har även över 200 kryptovalutor du kan handla med ifall du vill hitta ett bra alternativ till råvaror/valutor etc. Om du känner dig manad att även ta lite högre risker finns det möjlighet till 200x hävstång vid trading. Klicka här för att börja handla på StormGain!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Ta hjälp av proffsen. Följ marknadens bästa traders och handla råvaror precis som dem, kostnadsfritt. Prova eToro copy trading idag!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.