fbpx

Pär från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 11 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
74.4% av alla handlare förlorar pengar hos Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det stigande priset på kaffe har varit ett hett samtalsämne under både 2020 och 2021. Tror du på en fortsatt positiv trend och överväger att investera? Nedan finner du fem anledningar till varför kaffe skulle kunna bli en fullträff under återstoden av 2021.

Världens till yta och befolkning femte största land har haft det tufft på senaste tiden. Utöver det faktum att Brasilien är ett av de värst drabbade länderna i pandemin, har de under 2021 även fått erfara rejäla konsekvenser kopplade till ett nyckfullt klimat. Inte minst frostskadade kaffeplantage med kraftigt minskade skördar som resultat, något som vi på Valutahandel skrev om nyligen.

Minskade skördar är förstås lika med minskad tillgång på råvaran kaffe – en av de viktigaste och mest omsatta exportvarorna i världen på vilken efterfrågan alltid är hög. Lägre tillgång i kombination med ökat köptryck innebär, precis som med alla slags tillgångar och övriga varor, att priset på de grödor som finns går upp. Äger du ett café eller kanske ett eget kafferosteri är det höjda råvarupriset på kaffe givetvis mindre kul – men som trader och/eller investerare finns här möjlighet att göra bra affärer. I synnerhet om rådande prisutveckling fortsätter i samma stil – för vilket det finns en del starka argument att den kommer att göra.

Låt oss kika på de fem starkaste anledningarna till varför kaffe som råvara kan komma att bli en riktig kursraket på börsen – dels under resterande delen av 2021, men även en bra bit framåt.

Klimatskadade skördar påverkar marknaden i flera år

Kaffe som gröda är enormt känslig för förändringar i klimat och temperatur. Såväl åt det varmare hållet, som det kallare. Årets frostknäpp – vilken sägs vara den värsta som drabbat landet sedan 1994 – kom särskilt olägligt med tanke på att Brasilien för bara något år sedan drabbades av en extrem torka. Även den värre än på många år.

Årets odlingar är inte mogna att skördas förrän 2022, men enligt preliminära beräkningar av frostskadornas omfattning är upp emot 20% av landets arabicaodlingar nu förstörda. Totalt sett uppskattar man på Conab – vilka är en statligt ägd livsmedelförsörjningsbyrå i Brasilien – att så mycket som 200 000 hektar av kaffeplantage är borträknade till följd av frosten.

En viktig aspekt i det hela är också hur detta påverkar skördarna framgent. Döda kaffeplantor år 2021 kan ha negativ inverkan på den brasilianska kaffeproduktionen under lång tid – vilket i sin tur leder till fortsatt ökade priser. Detta eftersom det tar minst tre år innan nyplanterade träd bär frukt och kan skördas.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Prova trading med kaffe-CFD'er på en av marknadens billigaste och mest moderna sajter. Börja trada hos AvaTrade redan idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Genomsnittliga skördar minskar med över 60%

Brasilianska kaffebönder förväntar sig att skördarna från årets odlingar endast blir en tredjedel av vad de borde ha blivit. Ordföranden i Minasul, ett brasilianskt kaffekooperativ, prognostiserar att över 60% av grödorna som ska bära frukt och skördas nästa år helt eller delvis har förstörts av frosten, och därmed inte kommer att kunna bidra med några bönor. Hade de kunnat skördas skulle det ha motsvarat någonstans mellan fem och nio miljoner 60 kg-säckar.

En drygt 60%-ig minskning i tillgång på kaffebönor som råvara får givetvis stora effekter på priset. Köptrycket är fortfarande högt – och när fler slåss om en mindre tillgång åker värdet på råvaran givetvis upp som ett brev på posten. Har du pengar investerade i råvaran, med CFD'er eller annat instrument, kan det här naturligtvis få en gynnsam effekt på ditt kapital.

Världen öppnar upp efter pandemin

Som en av världens mest självklara drycker är efterfrågan på kaffe generellt alltid hög. I samband med att samhällen åter börjar öppna upp efter pandemin, kan suget efter kaffe dock väntas skjuta i höjden ännu mer. Längtan efter att gå på café och restaurang är stor och i takt med att människor börjar återvända från hemmajobb till arbetsplats, ökar också köpen av take away-kaffe.

Globala frakt- och leveransproblem

Pandemin har ställt till med stora bekymmer i den globala supply chain som möjliggör export och import av olika varor mellan länder – däribland kaffe. De bönor som faktiskt finns och som är redo för export når inte fram till köparna på grund av stora frakt- och leveransproblem kopplade till covid-19. Att kaffeleveranser inte kommer fram i tid – eller inte alls – ökar i sin tur på problematiken med låg tillgång och hög efterfrågan. Resultatet? Ett högre pris på råvaran förstås.

Som konsument på jakt efter kaffe kan du måhända bli lidande om importerna inte fungerar – men som investerare kan du gynnas desto mer.

Klimatförändringar är ett bestående och tilltagande hot

Den torka och frost som förstört stora delar av två årsskördar på kort tid är inget unikt. I en tid med brinnande klimatförändringar kan en sådan kaffebrist vi handskas med nu, väntas komma igen. Extrema väderförhållanden med svår torka och frost lär slå mot de brasilianska kaffeplantagen igen så länge klimatet är i obalans. Såväl Reuters som ABC och flera andra nyhetskällor rapporterar om att den torka och frost som drabbat Brasilien bara det senaste året, kan ha negativ inverkan på produktionen under åtminstone tre år framöver. Återigen – lägre tillgång i kombination med hög efterfrågan leder till dyrare priser.

Hur kan man handla kaffe som CFD?

Den obalans som råder i tillgång vs efterfrågan, och som spås råda ett bra tag framöver, gör att kaffe som råvara kan bli en lukrativ investering kommande år. Vill du inte investera direkt i företag kopplade till kaffeindustrin, kan prisspekulering med CFD'er vara ett utmärkt alternativ.

Kaffe-CFD'er finns bland annat att handla hos välkända AvaTrade och Plus500 – bägge transparenta onlinemäklare med global kundbas, låga avgifter och bra plattformar.

Här kan du signa upp dig hos AvaTrade – och här hittar du Plus500.

Vilka kafferelaterade aktier finns att handla?

Önskar du köpa aktier kopplade till kaffe finns flera spännande bolag på marknaden. På amerikanska NASADQ finns bland andra Coffee Holding Co., Inc – (ticker JVA) samt välkända caféjätten Starbucks (SBUX). Även J.M. Smucker Co och Nestlé kan vara intressanta kandidater.

Kaffeaktier finns bland annat att handla hos Capital, vilken är en modern onlinemäklare med ett mycket bra utbud av tillgångar, en riktigt vass plattform och snäva spreads. Prova Capital här!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla kaffe, aktier, valutor, krypto och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.