fbpx

Ludvig från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 6 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

För några dagar sedan så skrev Valutahandel.se om USD/NOK och utsikterna för detta dollarn vs norska kronan. Idag ska vi gå in lite mer generellt på den norska kronan och vad som talar för- respektive emot.

Under torsdagen så har Valutahandel.se noterat en minskad riskapit, vilket lett till att dollarn och euron har stärkts, medan många mindre valutor fått sig en smäll. Just nu så verkar analytiker tycka att utvecklingen för NOK ser större risker, även om oljepriset nyligen nådde årshögsta. Men med den ekonomi som knappt drabbats av Corona och vidare hög arbetslöshet, så ser den norska riksbanken (Norges Bank) möjligheter att höja räntan tidigare än andra västländer. Detta gynnar alla carry trading älskare, som nu väntar på den första räntehöjningen som kan förbättra affärerna med norskan kronan. Längst ner i artikeln återfinns en rad potentiella för- och nackdelar för norska kronan just nu.

Positioneringsdriven NOK pressad inför fallande global risk

För ett par veckor sedan lade den norska regeringen fram några justeringar av de nationella inneslutningsåtgärderna som nu förlängdes till mitten av mars. Restriktionerna fortsätter att tynga på den norska tillväxten, men ännu viktigare är att de regionala begränsningarna i Oslo-regionen försvagades för ett par veckor sedan har minskat sannolikheten för ett betydande bakslag under första kvartalet. Norska räntor har följt internationella räntor uppåt men spreadar mot Tyskland har varit stabila. Valutaparet EUR/NOK har stigit på grund av positionering.

Nationella begränsningar förlängdes till mitten av mars

För två veckor sedan uppdaterade regeringen sina nationella infektionsbekämpningsåtgärder och premiärminister Erna Solberg drog i en presskonferens slutsatsen att saker och ting rör sig i rätt riktning eftersom de nationella åtgärderna påverkar och allt fler människor vaccineras.

Infektionsläget i Norge är fortfarande inte optimalt, även om det inte insjuknar vidare många. Regeringen underlättar för närvarande vissa åtgärder, särskilt för barn, ungdomar och studenter. Dessa inkluderar återupptagande av universitet och högskolor och tillåtelse av sportevenemang för barn och ungdomar.

Samtidigt skärper regeringen förbudet mot servering av alkohol till 22:00 från tidigare midnatt och inträdesförbudet för utlänningar skärpas ytterligare men med viss lättnad för strängt nödvändiga arbetare. Den nuvarande åtgärden kommer att vara på plats till minst mitten av mars. SEB förväntar sig inte att dessa senaste förändringar påverkar utsikterna för tillväxt, och som uppgifter under fjärde kvartalet visade har effekterna från de återinförda åtgärderna hittills varit mycket mindre än våren 2020.

Dessutom upphörde de mycket strikta regionala åtgärder som har funnits i Oslo-regionen sedan den 24 januari, vilket också minskar risken för ett större bakslag under första kvartalet. Fortfarande, så länge restriktioner kvarstår, kommer tillväxten att fortsätta att vara svag och den förväntade återhämtningen skjutas upp. De månatliga nationalräkenskaperna för januari till och med den 9 mars kommer att vara viktiga eftersom det sätter tonen för första kvartalet. Norges Bank beräknar BNP på fastlandet till 0,1% m / m i januari och 0,2% q / q under första kvartalet 2021. Öppna konto hos Skilling på 10 sekunder, för att upptäcka optimal trading med NOK.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla NOK genom Skilling, som har 8 stycken valutapar mot norska kronan. Prova trading med en alternativ safe heaven valuta idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Skollov bidrog lägre aktivitet

Under februari var många skolor stängda i Norge, vilket innebär att många norrmän var borta från jobbet vilket bör gett en lägre aktivitet på marknaden.

Norges Banks kommenterade det låga ränteläget med att det “medför ihållande låga räntor en risk för en uppbyggnad av finansiella obalanser” och att “snabbt stigande huspriser och ytterligare hushållens skuldackumulation utgör en särskild risk ”. Norges Bank är tydlig att så länge krisen pågår krävs en expansiv politik för att stimulera ekonomin, men när Norge väl är på en mer stabil mark tror många att finansiella obalanser kommer att bli en viktig drivkraft för räntehöjningar.

Nedstängningar i Oslo- och Bergensregionerna har påverkat arbetsmarknaden i februari, vilket innebär att heltidsarbetslösheten enligt veckodata har legat på en relativt hög nivå efter säsongsökningen i januari. Uppgången har ändå huvudsakligen drivits av en ökning av anställda och eftersom begränsningarna nu upphävs förväntar sig många analytiker att ökningen är tillfällig, vilket kan ses redan i den registrerade arbetslösheten för februari. Ändå förväntar sig många att den heltidslöshetsfrekvensen ska vara stabil eftersom restriktioner och utländskt inreseförbud fortfarande påverkar arbetsmarknaden.

Detta innebär att arbetslösheten fortsätter att gå över Norges Banks prognos (3,6% i februari, följt av en gradvis nedgång till 3,4% i mars), men som tidigare hävdas förväntar vi oss att den kommer att ha begränsad inverkan på de närmaste penningpolitiska utsikterna.

Regeringens expansiva finanspolitik kommer att få Norges Bank att fortsätta att köpa ett stort belopp på norska kronor 2021 och i kombination med de nya stödåtgärderna som presenterades i slutet av januari anger budgetförslaget genomsnittliga dagliga norska inköp på 1 600 miljoner kronor. Efter mycket låga inköp i januari överraskade Norges Bank marknaden genom att öka beloppen betydligt till 1700 miljoner norska kronor i februari. För att nå månadsgenomsnittet för resten av året förväntar sig SEB att Norges Bank lämnar inköpen oförändrade i mars och dessa flöden kommer att vara stödjande för NOK 2021.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla aktier, norska kronor och andra valutor med flexibel hävstång som CFD. Enormt användarvänlig plattform. Testa eToro nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Högre räntor men något stramare spreadar

Nibor-fixeringar har varit förvånansvärt stabila under de senaste veckorna trots den åtstramande likviditetssituationen och Norges Bank erbjuder endast kortare F-lån. Även om vi fortfarande ser en risk för att situationen kan försämras verkar marknaden för närvarande kunna hantera situationen.

Prissättningen på Norges Bank har också varit i stort sett stabil den senaste veckan, där marknaden fortsatte att prissätta nästan en full räntehöjning i slutet av året och en reporänta något över 1% i slutet av 2023. Som framhölls tidigare , medan prissättningen till stor del är i linje med prognos i slutet av 2023, tror analytikerna att FRA-kurvan ser lite utsträckt särskilt mot mitten av nästa år, både baserat på hur snabbt de tror att Norges Bank kommer att röra sig och även den förväntade kontantläget i marknaden.

I likhet med internationella rörelser har långa NGB-räntor ökat under de senaste veckorna och kurvan har fortsatt att öka. Ändå har den långa änden av NGB-kurvan fortsatt att överträffa något jämfört med byten med NST483 MS runt -33,5 bps. Spreaden jämfört med Tyskland är i stort sett oförändrad sedan förra veckan och fortfarande ett par baspunkter stramare sedan syndikeringen den 10 februari.

NOK: Positioneringsdriven press inför fallande global riskaptit

Valutaparet EUR/NOK har stigit de senaste veckorna och trenden har fortsatt i början av denna vecka. Endast defensiva CHF och JPY har försvagats mer än NOK, vilket står i skarp kontrast till andra ”riskfyllda valutor” som AUD, NZD samt den liknande oljeberoende CAD som alla har stärkts.

Under föregående vecka sammanföll den norska svagheten med en svag korrigering av lägre oljepriser och SEBs uppskattade verkliga värde gick därför också högre och lämnade EUR/NOK ganska värderat i slutet av förra veckan. Hittills idag har dock oljepriserna stigit något igen medan EUR/NOK har fortsatt högre. En intradagsuppdatering indikerar således att ökningen ska möta motståndet runt nuvarande nivåer (10.31 /10.32).


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handlar Du safe heaven valutor såsom EUR, NOK eller YEN när kronan är stark? Snabba avslut, med ett klick. Prova Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


En möjlig orsak till flytten högre är positioneringsjusteringar eftersom riskaptiten har minskat något samma fyra dagar. Detta kan indikera att den korta EUR/NOK-positionen bland hedgefonder är lite utsträckt och att den förkortade positioneringen har avtagit avsevärt. Förra gången detta inträffade, dvs. sträckt kort och fallande riskaptit, gick EUR/NOK kraftigt uppåt under några dagar (medan oljepriset rörde sig i sidled) eftersom de långa norska positionerna minskades (22 till 27 januari).

Då kom den lägre swingen efter att EUR / NOK misslyckades med att bryta det övre mindre konfidensintervallet (+1,0 standardavvikelse) vilket är samma konfidensband som verkar testas idag.

Bergstopp i Norge

Vad talar för norska kronan?

+Ett stigande oljepris stödjer NOK rejält.
+Landet har klarat Covid-19 bättre än de flesta andra Europeiska länder.
+Låg arbetslöshet som inte ökar vidare mycket, vilket diskuterades i artikeln om USD/NOK.
+Ser ut att höja räntan tidigare än många andra länder.
+Trenden är positiv för NOK just nu, men allt kan ju svänga – så håll utkik efter stöd och motståndsnivåer samt makrodata för Norge.

Vad talar emot den norska kronan?

-Minskad riskaptit: Ökad global risk skulle vara negativt för norska kronan, då investerare ofta flyr mindre valutor under sådana tidsperioder.
-Ifall oljan faller så är det en negativ faktor för norska kronan, då folk tar ut pengar från oljeaktier eller oljefonder, vilket innebär att de säljer norska kronor och växlar in till sin lokala valuta.
-Den har gått rejält framåt under en ett antal månader nu.
-När folk säljer av aktier från den norska marknaden, så tenderar NOK att tappa i värde.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.