fbpx

Niklas från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 29 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Dagens till ära så kommer Valutahandel.se intervjua Joanna Redebrandt Törngren, som på gång att nylansera Nyfikna Investerare. Som namnet antyder så är sajten till för folk som är undrande – eller rättare sagt nyfikna – på att lära sig mer om aktiemarknaden, råvaror och kryptovalutor.

Joanna är en kvinna i sina bästa år, boende i närheten av Göteborg, som tidigare har varit chefredaktör för Börshajen och Stock Magazine, samt VD för Unga Aktiesparare. Så hon har med andra ord bra koll på lite alla möjliga delar av aktiemarknaden och även alternativa investeringar.

När vi ger henne valmöjligheten att välja en av 3 investeringar, så går hon “all in” på Bitcoin. Följ med i vår djupgående intervjuserie där Valutahandel frågar Joanna allt mellan himmel och jord när det kommer till investeringar. Hon berättar om sin bakgrund, hur hon identifierar trender tidigt och vad hon tror om råvaror vs kryptovalutor som en hedge mot inflation.

Johanna Redebrandt - Nyfiken Investerare
Cred: Daniel Roos

Gillar namnet: Det får en “nyfiken” själv. Hur kom ni på Nyfikna investerare?

För övrigt: Stämmer det att ni bytte namn från AuAg Klubben, som tidigare var en del av AuAg Fonder?

Haha, vad kul att höra att du blir nyfiken. Tanken bakom namnbytet är att alla som är nyfikna investerare ska hitta till oss och kunna utvecklas under trygga och trevliga former tillsammans med likasinnade.

Nyfikna Investerare, på den tiden AuAg Klubben, tog sin början i att jag ville lära mig mer om investeringar i guld och silver. Jag googlade runt lite, men hittade inget forum som jag riktigt gillade så efter att ha läst in mig på utländska siter och böcker bestämde jag mig för att kontakta Eric Strand, förvaltare av AuAg Fonder, och Sveriges kanske främsta expert på investeringar i ädelmetaller. Sagt och gjort, Eric tyckte det var en god idé att skapa ett utbildande forum för alla som vill lära sig mer om placeringar i ädelmetaller och gröna teknikämnen så vi startade tillsammans AuAg Klubben våren 2019.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Enastående trading med smart AI-hjälp till alla traders. Prova Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Jag är som sagt en nyfiken investerare och kände att jag ville lära mig mer om investeringar i exempelvis kryprovalutor, onoterade techbolag, genomics och fastigheter. Jag tog upp det med Eric, som tyckte att det var en god idé att bredda AuAg Klubben till att inkludera fler investeringsslag och som ett led i detta bytte vi namn från AuAg Klubben till Nyfikna Investerare. Eric står inte längre som avsändare på Nyfikna Investerares innehåll, utan AuAg Fonder är sedan namnbytet kunskapspartner till Nyfikna Investerare. Detta för att Erics förvaltning och hans fonder inte ska förknippas med exempelvis bitcoin, onoterat och fastigheter.
Guldtackor på rad

Som nyfiken investerare, har du själv investerat i många olika instrument?

Vidare: Det är ju nu för tiden ganska enkelt att investera i allt från CFDer, och ETFer till mjuka råvaror och kryptovalutor. Vilka instrument har du provat?

Bitcoin, Ethereum, silver och guld har jag handlat genom certifikat.

Jag har kommit fram till att jag varit för försiktig som investerare. Kanske är det för att jag är kvinna, det sägs ju att vi är mer riskaverta än män och att jag jämför mig med mina investerarvänner som till störst del är män och är mer bekväma med att ta större risk än vad jag är.

Många handlar med mycket större summor och även med belåning hävstång. Kanske beror min försiktighet inte alls på att jag är kvinna, utan på att min mormors familj, som hade det väldigt gott ställt, förlorade i princip hela sin förmögenhet i Kreugerkraschen.

Från att som flicka ha fått en inslagen häst i julklapp som öppnades i salongen och vara en av de första i Sverige som ägde en bil, gick min mormor bort som änkepensionär i en hyreslägenhet i Göteborg.

Hon bodde vid Avenyn och det gick absolut ingen nöd på henne, men ibland undrar jag hur det sett ut om min mormors föräldrar hade jobbat med riskspridning och att hennes mamma hade investerat kapitalet istället för att levt upp det efter att pappan gick bort alldeles för tidigt.

Med detta i bakhuvudet har jag alltid haft svårt att se gröna siffror på en dopad börsskärm som något riktigt – för allt kan ju vara borta dagen efter utan någon förvarning eller att man själv kan påverka det.

Därför gillar jag investeringar som jag kan klappa på, exempelvis vårt hus med femtio procents belåningsgrad och mina silvermynt. Mest av allt mina barn som jag klappar och gosar med dagligen och som är mitt livs bästa investering haha! Sen investerar jag aldrig pengar som jag inte har råd att förlora helt och jag är väldigt noga med att sprida investeringarna i olika tillgångsslag som inte korrelerar med varandra.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Sprid riskerna med turbowarranter hos IG, den kanske bredaste sajten för trading på nätet.

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Tänkande schackspelare

Vilket instrument föredrar du om du måste välja; valutor, aktier eller kryptovalutor?

Får jag endast välja en av ovanstående IDAG skulle jag sätta allt i bitcoin. Jag har tom tänkt tanken att göra det, sälja huset och flytta till en billigare bostad för att realisera kapital att investera i Bitcoin, fast eftersom jag vill jobba med riskspridning gör jag inte det. Better safe than sorry (eller too happy haha) är mitt motto.

Valutahandel kommenterar: Det var modigt, men troligen högst uppsida med? Känns bara inte som det passar in med ditt tidigare snack om “kvinnor som inte vågar ta risk”. Själv är min favorit en annan kryptovaluta. Version 2.0 av Ethereum rullas snart ut, vilket troligen kan få fart på priset lite extra. Fördelen med Bitcoin är dock ett lägre utbud, men tror att volymerna för Ethereum kommer överskrida Bitcoin rejält de närmaste åren – då det används i över 70% av alla “nya” kryptovalutor.

Valutahandel.se säger vidare: Er nya webbplats är 1-2 månader borta, men ert instagram konto har alltid spännande poster.

Vad kommer finnas på nya webbplatsen som vi kan se fram emot?

Haha, tack snälla, vad kul att du gillar vårt insta, tack! Min plan med webben är att den på sikt ska bli mer interaktiv. Jag vill lyfta personer från communityn som är duktiga och seriösa så att fler hittar till dem och kan inspireras av deras erfarenheter och kunskap.

Jag har ett flertal spännande expertkrönikörer som kommer att bjuda på det senaste från sina respektive områden. Exempelvis Martin Nilsson från Direkt, Anette Nordvall, early stage tech investor och Michaela Berglund från Feminvest.

Vi kommer också att bjuda in till exklusiva investerarresor och utbildningar samt hålla events. På webben kommer fler skolor att publiceras och förutom guld och silver som tagits fram under AuAg-tiden kommer man snart också att kunna ta del av Bitcoinskolan. Alla som vill är varmt välkomna att registrera sig kostnadsfritt på befintliga webbplatsen.

Valutahandel inflikar: Du talar om att identifiera trender tidigt.

Vilka spännande trender för 2021 bör man definitivt titta närmare på?

Absolut. Det finns ett antal intressanta trender att hålla koll på just nu. Det händer väldigt mycket i världen och för oss investerare finns goda möjligheter att tjäna mycket pengar på kort tid. Samtidigt ökar riskerna i det här osäkra börsklimatet.
Ark Invest hemsida
Geopolitiken är alltid intressant och just nu har vi även Covid-19 som ändrar pengars värde och det heta Reddit-fenomet som många har positionerat sig mot och tjänat pengar på. Cathie Wood och Ark Invest är en av mina främsta förebilder och för att hålla mig uppdaterad läser jag Ark Invests rapporter som är lättlästa, snygga och framförallt har exceptionellt bra och genomarbetad research.

Ark Invest släppte nyligen rapporten “Big Ideas 2021” som rekommenderas ifall man vill läsa in sig på framtiden och vilka möjligheter den skapar för oss investerare. Även det som Cathie kallar för den “Teknologiska revolutionen” är superspännande och något som kan vara värt att följa för den som intresserar sig för investeringar i tech.

Sen börjar ju pengatryckandets effekter bli alltmer uppenbara för allt fler, vilket jag under lång tid har varit nyfiken på vad det kommer att leda till. Att över 20 procent av alla dollar som finns i systemet skapades under 2020 talar sitt tydliga språk. Redan innan Corona hade vi Fractional Banking, vilket i praktiken innebär att om alla då ville ta ut sina pengar ur systemet var det bara 10 procent av pengarna som gick att få ut. Det är intressant och läskigt tycker jag.

Med det sagt så tror jag exempelvis inte att man kan ta ett lågränteklimat för givet i all oändlighet. Efter min mormors historia har jag också varit med om mina föräldrars stora ekonomiska trauma när de byggde sitt drömhus och 90-talskraschen med rekordräntor dundrade rakt in i vår vardag där vi satt med en bostadsrätt i stan som vi inte kunde sälja och få tillbaks pengarna för, samtidigt som vi flyttade till vårt nybyggda hus. De klarade ut situationen, men det var på håret.

Jag hör många som säger att man inte kommer kunna höja räntorna, men det är inget som jag vågar satsa vår framtida ekonomi på. Jag binder hela räntan och jag ser den extra kostanden som en försäkring så att jag vet vilka utgifter vi har och kan ha en buffert så att vi klarar att bo kvar oavsett ränteläge och oberäkneliga ekonomiska stimulanser. Vår buffert är i kronor på bankkonto, bitcoin, guld, silver och aktier.

Väljer man att fortsätta med lågränteklimatet och att långsiktigt överge inflationsmålet är det ju inte osannolikt att Bitcoin och kryptovalutor får fäste på riktigt då allt fler söker ett skydd mot inflationen. Jag tycker mig redan ana att det är vart det barkar hän, men jag är inte analytiker eller rådgivare, utan bara en hobbyinvesterare som har haft lite tur när jag gått på magkänslan. ?

Valutahandel inflikar: Alltid kul att få läsa tankarna från en tidigare VD på Unga Aktiesparare. Du har säkerligen bra koll. Har själv liknande tankar om inflation och krypto – det är absolut ett av flera möjliga sätt att skydda sig just nu. När det kommer till hur många procent av portföljen man stoppar in eller exakt vilket instrument man väljer, så är det dock svårt.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: En tradingplats för krypto. Testa Stormgain idag!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Bitcoin i handen
Håller Du också Bitcoin i handen?

Har du handlat någon kryptovaluta själv?

Dessutom: Är det något Du tycker man ska tänka på vid köpa av kryptovalutor?

Ja, jag har investerat i Bitcoin och Ethereum. Både via cert på Avanza och på den svenska kryptobörsen Trijo. Det finns mycket scams där ute så var försiktig och läs på noga innan du ger dig in i leken.

De Kryptoexperter jag har pratat med har rått mig att börja med en tracker på Avanza för att komma in så tidigt som möjligt och få exponering mot kursutvecklingen. Läs sedan på, köp lite på en kryptobörs som Coinbase, Kraken eller Trijo när du känner dig redo. Läs sedan mer hur du ska göra därifrån så att du förvarar dina coins på ett säkert sätt.

Jag är ingen rådgivare, men när storbankernas rådgivare avråder från Bitcoin, som min förebild Cathie Wood och Ark Invest tror kommer att vara en av de främsta finansiella tillgångarna på fem års sikt, tycker jag personligen att vi har ett kunskapsproblem. Därför tar Nyfikna Investerare nu fram en Bitcoinskola tillsammans med de främsta och mest seriösa experterna i branschen så att vi nyfikna investerare ska kunna sätta oss in i ämnet och utifrån kunskap, inte andras åsikter och oseriösa aktörer, fatta kloka investeringsbeslut. Joanna påpekar att folk gärna får registrera sig helt kostnadsfritt på www.nyfiknainvesterare.se för att erhålla en inbjudan till Bitconskolan på mejlen inom kort!

Finns det några gröna investeringar som du tror speciellt på?

Finns det någon favorit bland gröna investeringar, någon speciell aktie du tror på lång eller kortsiktigt? (såg t. ex att du köpt Beyond Meat för 10v sedan, bra tajmning!)

Jag investerar på lång sikt och tror generellt på den gröna omställning vi är i och allt som gynnas av den. Grön teknik är ett av de ämnen vi kommer att djupdyka ner i och lära oss mer om under året. Jag håller på att planera ett exklusivt fysiskt event på temat och jag räknar med att kunna genomföra det fysiskt efter sommaren.

Under 2020 har jag gjort en fin resa med Tesla och Azelio, som jag tror på långsiktigt men jag gick ju in i dem i våras/somras så jag vet inte på kort sikt och om jag skulle gå in just nu. Både Beyond Meat och Tesla fick jag upp ögonen för genom min Insta-bästis DopeInvest. https://www.instagram.com/dopeinvest/?hl=sv

Silverpriset spås drivas upp och där har jag en position sedan flera år. Uran är något jag varit sugen på länge och nyligen tog en position i (den kanske inte är grön, men efterfrågan spås gå upp och drivs av den elektrifieringen).

Tills jag lär mig mer ligger jag stadigt i Erics AuAg Fonder samt Handelsbankens grön energi, den senare ger mig exponering mot bolag i Kina och Sydamerika som jag varit sugen på att direktinvestera i och som även Cathie har i sina ETF:er, men som kostar mycket och är lite svårtillgängliga.

Sen vet jag inte om man skulle kunna se softs som en grön investering? Men att det spås bli både mat- och energibrist i framtiden är en trend man kanske kan tycka är intressant att positionera sig mot och tjäna pengar på.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Den enda trading sajten med flexibel hävstång. 19 år i branschen. Prova eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vad tror du om priset på guld och silver det närmaste året?

Valutahandel frågar vidare: Har du hellre råvaror eller krypto som en hedge mot inflation?
Varför välja när det går att både ha kakan och äta den? 😉 Jag tror att både bitcoin, silver, guld och softs (mjuka råvaror, reds anmärkning) ska upp. Det är som sagt mycket som händer just nu och sedelpressarna går som aldrig förr. Just nu håller jag på att vikta om lite i portföljen med siktet inställt på cirka en fjärdedel vardera i tillgånsslagen Bitcoin, ädelmetaller, softs och Tech – techinnehaven är till stor del inspirerade av Cathie Woods innehav med stort fokus på genomics.

Tidigare var jag tyngre riktad mot metaller än krypto och inte alls exponerad mot softs. Jag gillar som sagt att sprida risken, så jag har även investerat i onoterat – vilket är ett innehav som jag på sikt planerar att växa rejält då onoterat och fastigheter är de tillgångsslag som jag tycker är roligast att arbeta med eftersom de låter mig vara kreativ. Jag ser även huset som en investering då vi kommit ner i belåningsgrad.

Återigen, jag är ingen analytiker eller rådgivare och nobody knows. Men de främsta experterna som jag följer tror ju på Btc, softs, silver och guld under 2021. Jag tar rygg på mina favoritexperter och sätter ihop deras analyser till min egen strategi.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Enkelt. Trading. En grym sajt för nybörjare. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Kan du berätta lite om boken om investeringar som du har på gång?

Det låter spännande. När kan den köpas tror du?

Tack, ja det känns jätteroligt då det varit en dröm sedan barnsben att skriva en bok. Efter åren som chefredaktör för bland annat Stock Magazine och Börshajen känns det såklart extra kul att ta klivet från redaktör till författare. Jag skriver tillsammans med Gösta Carlberg, vi lärde känna varandra när vi satt i Aktiespararnas ledningsgrupp under tiden Gösta var chefredaktör för Aktiespararen och jag var VD för Unga Aktiesparare. Boken kommer att handla om fastighetsinvesteringar och den ges ut av Ekerlids förlag under hösten. Jag tror att man kan köpa den överallt i bokhandeln och på nätet. Vi kommer även att arrangera releasefest och bjuda in Nyfikna Investerare. Vill man boka en föreläsning går det fint genom att skicka ett DM på Insta eller mejla mig på joanna (snabel) nyfiknainvesterare [dot] se.

Är det något speciellt du vill hälsa till dem som läser den här intervjun, om varför man ska börja följa dig och vad man kan förvänta sig som följare av ditt konto?
Om du är nyfiken investerare, vill lära dig mer och dela erfarenheter tillsammans med andra likasinnade så är du varmt välkommen till vår community. Tillsammans är roligare än själv!

Har något tips på nästa person vi ska intervju på Instagram?

@Dopeinvest, @sparkompassen samt @BitcoinSverige (på Instagram) tror jag skulle vara kul att höra mer om.

Valutahandel.se vill passa på att tacka den nyfikna investeraren Joanna Redebrant Törngren (@nyfiknainvesterare på Instagram) för sin medverkan och önskar henne lycka till med det nya projektet.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.