Vad får man för 500 000 kr nu vs innan corona?
Snart ett år med en global pandemi har gett avtryck i såväl den svenska ekonomin som den globala. Men hur mycket har exempelvis priser på stabila svenska aktier förändrats – och åt vilket håll? Hur ser utvecklingen på bostadsmarknaden ut före vs. under corona?
Statistik rörande den samhällsekonomiska utvecklingen är alltid intressant att grotta ned sig i – åtminstone för dem med en fallenhet för diagram, staplar och spännande nyckeltal – inte minst efter ett extremt svajigt år som 2020. Börsens störtdykning i våras blev en kalldusch för många – valutor rasade, aktier och andra värdepapper likaså, och den så länge blomstrande bostadsmarknaden tycktes bromsas in.
En markant återhämtning följde dock med sommarmånaderna och minskade sjukdomsfall, så frågan är hur det egentligen gått för den svenska ekonomin sammantaget under det gångna året? Hur har kursutvecklingen för stabila aktier som Investor och Atlas Copco sett ut – och har priserna på den svenska bostadsmarknaden hämtat in vårens ekonomiska tvärnit? Vad fick man för 500 000 kronor eller 100 000 kronor för ett år sedan vs idag?
Innehåll: En översikt
Svenska kronan har blivit superstark
Årslägsta för kronan uppnåddes i mars 2020, då man fick betala 11.4 kronor mot en euro. Idag ligger SEK istället på 10.21 mot EUR, så en avsevärd förstärkning med över 11.6% med andra ord. Ifall stödet runt 10.12 inte hålls, så kan 9.6 vara i sikte. Annars så kan nivåer upp emot 10.4 bli nästa motstånd.
Ännu större förstärkning har den svenska kronan uppnått mot USD. I mitten av mars 2020 så var kronan otroligt svag och man fick betala 10.38 SEK för en ynka USD. På 9 månader så har kronan stärkts med runt 23% till 8.40 mot USD. De flesta tycker nog att detta är en lite väl kraftig uppgång för kronan, men många tror på ytterligare förstärkning, däribland Riksbanken och SEB. Även automatiserade tekniska indikatorer & aktuella tips från TradingView visar att kronan fortfarande bör stärkas något, innan en vändning kommer för EUR och USD. Den första tiden för valutahandel med USD under Biden kan bli skakig, menar flera investmentbanker. Men lite mer långsiktigt så är det nog ingen djärv analys att kronan har stora möjligheter att tappa igen. Men för all del, passa på att handla medan kronan är stark. Kanske dags att passa på med köp av lägenheter i EU-länder? Eller så kan du givetvis hänga på trenden och kör trading med SEK genom valutamäklaren Capital som finns på svenska.
Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Kom igång med valutahandel och online trading genom Capital. En kostnadsfri AI-produkt som analyserar din trading ingår. Prova nu!
Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.
Återhämtning på börsen efter fritt fall i våras
Trots stabila uppgångar det senaste halvåret är det nog få som har glömt de nattsvarta tider som rådde på världens aktiemarknader under framförallt mars, april och maj. Det mesta sjönk som en sten, och den värsta ekonomiska krisen på många år var ett faktum.
Med varmare temperaturer och minskad smittspridning tinade dock klimatet på börsen också, och sakta men säkert återhämtade sig det mesta. Som exempel kan nämnas kända svenska aktier som Wallenbergfamiljens Investor och industribjässen Atlas Copco – bägge ser ut att avsluta året starkare än hur de inledde det.
För 12 månader sedan, i mitten av december 2019 pre corona, kostade Investors B-aktie 520 kronor. I mitten av april rasade kursen till blott 383 kronor – men därefter har det bara gått stadigt uppåt. Investor B stängde i fredags den 11 december på 585,60 och ser alltså ut att avsluta året betydligt bättre än det inleddes. Huruvida kursutvecklingen hade varit än bättre utan pandemin går endast att sia om, men icke desto mindre är ett årsavlsut på plus förstås väldigt positivt. Skönt att vi är på gång igen!
Handla aktier, valutor, krypto och råvaror med CFD'er hos en pålitlig, seriös valutamäklare grundad med låga spreads – registrera dig med BankID hos Skilling.
Passade man på att reahandla Investor i april när kursen var som lägst, och till exempel investerade 100 000 kronor, skulle innehavet under 8 månader ha stigit från det initiala värdet om 100 000 SEK, till drygt 153 000 kronor i skrivande stund. Vidare fick du 261 B-aktier för 100 K i april, idag är den siffran istället 170 aktier.
En annan svensk robust aktie är industriföretaget Atlas Copco. Även här har det gått stadigt uppåt sedan raset i våras – i mitten av april dök kursen för B-aktien ned till endast 231 kronor, men vid stängning i fredags låg den på 372,90 kronor. Stabil återhämtning även där.
En investering på 100 000 SEK Atlas Copco B i april, skulle idag vara värd strax över 161 000 kronor. I mitten av april fick du 432 b-aktier för 100 000 kronor (courtage ej inräknat), idag får du istället 268 aktier för den summan.
Inflation och bankränta nu vs. december 2019
I december 2019 låg inflationen i Sverige på 1,7% – inte alltför långt ifrån Riksbankens mål på 2,00% alltså. Tolv månader senare ser läget annorlunda ut – inflationstakten i december 2020 är betydligt lägre, och uppgår endast till 0,3%. Sett över hela året har inflationen varit skumpig, men siffran på 0,3% är något i underkant jämfört med vad som förväntades. Det är dock något man får acceptera under kortare perioder då man måste se till helheten, menar Stefan Ingves.
Bakom den svaga inflationstakten ligger dels en stärkt krona, vilken bidragit till framförallt sänkta matpriser på importerade livsmedel, men även kraftigt sänkta priser på flygcharter och slutligen även dumpade priser på el, bensin och diesel jämfört med samma period föregående år. En inflationstakt på blygsamma 0,3% är förstås långt under Riksbankens långsiktiga mål på 2,0%, och den låga nivån spås fortsätta även en tid framgent. Riksbanken har flaggat för att inga förändringar kommer att göras i penningpolitiken så länge situationen med pandemin kvarstår i nuvarande omfattning.
Vad gäller landets reporänta låg den på -0,25% i december 2019 för att kort därpå höjas till 0,00% alldeles i början av 2020, där den fortfarande ligger idag. Givet inflationstaktens inbromsning under året med minskad konsumtion och sänkta priser, spås ingen höjning inom den närmaste framtiden. Dyrare bolån och andra typer av banklån kommer sannolikt att dröja ett tag till.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Upptäck en svensk valuta- och aktieuml;klare som har BankID. Testa Skilling nu!
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Bostadsmarknaden fortsätter uppåt
Sveriges bostadsmarknad har som bekant gått spikrakt uppåt under en lång tid, och har enligt en rapport från Svensk Mäklarstatistik så också fortsatt även under året med covid-19.
För bostadsrätter sjönk det genomsnittliga priset per kvadratmeter tillfälligt under de mörka veckorna i april och maj – från 40 714 kr/kvm i december 2019 till 39 962 kr/kvm under våren. Därefter har återhämtningen gått oavbrutet uppåt. I november 2020 låg snittpriset på 43 245 kr/kvm – för varje 500 000 kronor får du nu 11,56 kvadratmeter boyta i en bostadsrätt, jämfört med 12,28 kvadratmeter vid årets början. För 4 miljoner kunde du vid årsskiftet 2019/2020 alltså få 98,24 kvm boyta, jämfört med 92,48 kvm i dagsläget.
Villapriserna stod sig bättre än bostadsrättspriserna i våras, enligt statistiken sjönk de inte alls. Istället fortsatte de klättra hela våren och har så fortsatt ända fram till nu. Enda undantaget var i oktober då prisnivån stagnerade på samma nivå som i september, men i november steg de återigen. Vid årets början låg den så kallade köpeskillingskoefficienten (förhållandet mellan fastighetens pris och fastighetens taxeringsvärde) på 1,70 K/T. I november uppgick den siffran till 1,91 K/T.
Totalt sett har priserna för bostadsrätter stigit med 7,0% de senaste 12 månaderna (varav drygt 4% bara det senaste kvartalet), och med 11,4% för villor. Coronapandemin har med andra ord inte haft någon avkylande effekt på den svenska bostadsmarknaden – att köpa lägenhet eller hus i Sverige blir fortsatt allt dyrare.
Med endast ett par veckor kvar på bokslutsår 2020 blir det spännande att se hur inledningen på 2021 kommer att te sig. Smittspridningen är fortsatt stor både i Sverige och globalt, men med flera vaccinkandidater på väg att bli godkända ser återhämtningsmöjligheterna ljusare ut än på länge.
Håll dig fortsatt ajour med ekonomiska nyheter här på Valutahandel.se – under fliken nyheter hittar du regelbundna uppdateringar och rapporteringar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det har varit svettigt för Brasilien där inflationen ökat mer än väntant och en svag rekordsvag växe...
Analytiker har identifierat flera faktorer som bidrar till den nuvarande svagheten för den svenska k...
Det pågår just nu ett race ner till botten för både ECB, Riksbanken och FED. Alla är på väg mot lägr...