fbpx

Niclas från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 41 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
89% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag har Valutahandel.se haft nöjet att få intervjua Mohammed Salih, tidigare verksamhetschef för unga aktiesparare som numera jobbar som chef för de lokala avdelningar på Aktiespararna istället och nyligen blev miljonär genom börsen.

Utanför arbetstid så är han duktig på att hitta investeringar och på att spara; vilket fått hans startkapital på knappt 150 000 kr att växa till över miljonen på drygt 2 år. Här avslöjar Mohammed lite tänkbara anledningar som ligger bakom framgångarna, vad han satsar på, hans drömmar, vilka faktorer han tittar på inför en investering och varför han aldrig provat på blankning. När det kommer till ordval så uppmärksammar Mohammed i en annan intervju att vissa grupper kanske hellre kallar det “avkastning på avkastning” när kapital ackumuleras, istället för “ränta på ränta”. För lånade pengar vid valutahandel så får man normalt betala ränta, men det finns även så kallade swap fria konton för valutahandel som innebär en avgift istället för en räntekostnad.

Häng på med ännu en spännande intervju från Valutahandel.se, efter att Scott från TA-kursen, Lovisa som kräver en jämställd fastighetsbransch, Eric Strand från AuAg fonder och den hosting entreprenören Mattias intervjuats.

Vem är Mohammed Salih?

Mohammed föddes i Irak, men familjen flydde först till Nederländerna och senare till Sverige för ungefär 15 år sedan. Idag ser sig själv som en “riktig Svensson” och menar att alla svenskar kan bli miljonärer med en Svensson-lön. Han växte upp i den lilla staden Ronneby i Blekinge, efter 2 år i Malmö. I vuxen ålder flyttade han sedan till Stockholm där han bor än idag. Han bestämde sig först i vuxen ålder för att bli miljonär på börsen och efter bara 2 års smart sparande och fina investeringar så nådde han dit. Mohammed berättar till “Side Hustle Sverige” att hans första extrajobb var att sälja raketer, vilket han började med som 13 åring.

Mohammed Salih har en stor följarskara på instagram och myntade begreppet #börsenföralla, som idag är en populära hashtagg.


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: 0 SEK
Beskrivning: Sugen på börsframgång? Handla aktier utan hävstång på Avanza.

Riskvarning: Det finns en kapitalrisk vid trading genom Avanza, liksom alla andra sajter.


Vad gör du på Aktiespararna?

Aktiespararna är en organisation som är spararnas bästa vän. Vi försöker få folk att komma igång med sparande, med riskspridning. Vi har utbildningar som kan hjälpa folk på travel. Mohammed Salih är chef för de lokala avdelningarna av Aktiespararna och är en sparprofil som syns mycket ute i media. Några exempel inkluderar: Aftonblandet (flera gånger), Aktiespararna artikel: “Börja stegvis”, Sveriges Radio: 1 miljon, 2 år eller artikeln i @SvD om Norwegian.
Valutahandel.se säger: Det kom nyss ut att ditt trading konto har nått 1.1 miljoner.

Är det inte tid att byta namn på kontot snart?

Jag har funderat på ett namnbyte men kommer inte på något som klaffar lika bra. Sedan har man ju byggt upp ett varumärke kring det befintliga namnet, så det kanske bara är dumt att byta och bygga upp ett nytt. Dock så har jag ändrat innebörden av ”miljonen” där jag gått från att nå den svenska miljonen till att nå dollarmiljonen. För närvarande har jag satt ett nytt mål, 5 miljoner innan jag är 35. Fyller 29 i mitten av november så det är 6,5 år dit ungefär.

Valutahandel säger: Tycker det låter fiffigt att ändra till en miljon dollar istället för kronor. Nog den enklaste lösningen och det som ger minst förvirring till dina trogna besökare. Men med 5 miljoner som nivå så låter det lite som att du är väldigt positiv till valutahandel med SEK och negativ mot dollarn?


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Balanserad valutahandel: Med eller utan hävstång på Capital.

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Investmentbolagen har gått riktigt bra i år; upp 28.4%. Är du inte sugen att säkra hem lite vinst nu?

Valutahandel.se fortsätter: Vad tror du om att satsa på någon annan bransch; eller känns det som aktierna du har i investmentbolag är helt rätt även på lång sikt?

Mina investmentbolag kommer jag nog aldrig sälja. Har gjort misstaget innan att sälja på grund av lite höga premier, men det har bara bitit en tillbaka. Har som nyårslöfte att inte sälja något bolag i portföljen om inget drastiskt händer och just investmentbolagen tenderar att vara stabila i ur och skur, även om det finns rötägg bland dessa svenska investmentbolag också. När det gäller att säkra hem lite vinst och satsa på en annan bransch så tänker jag precis tvärtemot, jag vill att investmentbolagsportföljen utgör en större del av min portfölj framöver.

Du skrev ett läsvärt inlägg efter inspiration från boken “Rich Dad, Poor Dad”: Investera i saker du förstår

Ja, en bok som har fått mig att tänka om helt kring pengar och livet i stort. Att investera i saker du förstår är bland de viktigaste sakerna man kan göra. Många investerar idag i fastigheter eller råvaror utan att egentligen förstå hela processen eller kedjan och det kan bli väldigt fel. Jag personligen investerar uteslutande endast i aktier och fonder. Vid investeringsbeslut kollar jag noga igenom vilka affärsmodeller bolagen har och om jag själv förstår mig på hur de sticker ut från mängden och vilka chanser de har att klara sig i framtiden mot andra konkurrenter.

Valutahandel.se säger: Du får mig intresserad att läsa boken nu.

Dröm stort. Sätt så höga mål att du nästan blir rädd, skrev du.. Vad drömmer du om?

Jag drömmer väldigt stort och har många drömmar. En dröm för mig är att en dag flytta tillbaka till Ronneby där jag känner mig hemma och bygga mitt drömhus vid havet. En annan dröm är att bli förmögen för att åka till flyktingförläggningar och hjälpa de som bor där, precis som vår familj blev ompysslade av andra.

Valutahandel.se berömmer: Helt rätt. Det är så man sätter “ribban”, med höga och många mål. Med få och låga mål så når man bara lågt. Fin tanke med att hjälpa folk på flyktinganläggningar.

Vad gör du för att hitta bra investeringar?

I och med att jag endast investerar i aktier och fonder så använder jag screeningsverktyg för att hitta guldkornen. Men, jag är också observant på sociala medier och helst Twitter, där det finns otroligt många duktiga investerare som presenterar fina case. Man kan ta inspiration och hitta väldigt fina investeringar genom att lyssna på andra, men man ska vara väldigt noga och alltid göra sin egna analys. Due dilience är A och o.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Full av bra investeringar. 800+ aktie-, 70+ valuta- & 10+ indexCFD. Testa svenska Skilling idag.

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Vilka faktorer får dig att sälja en investering?

Det är vissa faktorer som är väldigt viktiga att kolla på. Lönsamheten är en av dessa som jag kollar extra noga på om bolagen börjar vända åt fel håll. Man vill inte att marginalerna minskar eller avstannar helt utan bolaget måste, enligt mig, hela tiden se till att effektivisera verksamheten och kostnaderna för att lönsamheten ska hänga med, ett jobb för ledningen, även omsättning och marknadsandelar är viktiga, om inte växa, i alla fall inte minska för att bolaget ska vara kvar i min portfölj.

Frekventa VD- och styrelsebyten kan också vara en liten varning innan saker börjar vända söderut. Det håller jag också lite extra koll på. Sen kan jag, även om det inte är försvarbart varje gång, sälja ett innehav för att den utgör för stor del av portföljen.

Markus på Valutahandel säger: Du skrev om blankning, men tycks inte själv ha blankat någon aktie eller tillgång än.

Är det någon du ens funderat på: att blanka?

Det stämmer, jag har aldrig blankat en aktie faktiskt, i och med att det inte fungerar på likdanande sätt som att köpa en aktie så avstår jag. För när du köper en aktie eller ett bolag, så är nedsidan endast 100%, alltså kan du bli av med ditt insatta kapital. När det gäller blankning är det inte riktigt så och du kan bli av med mer än vad du går in med. Det skrämmer mig lite och jag känner att jag inte vill gå emot bolagen eller marknaden på det sättet. Det får hedgefonder och stora konglomerat hålla på med.

Valutahandel kommenterar: Förstår hur du tänker. Traditionell blankning som majoriteten nog tänker på, innebär att man lånar aktier som man sedan säljer direkt och köper tillbaka då man “hoppas” att kursen blir lägre är väldigt riskabelt. Statistik jag kollat på indikerar att det inte alls så många som lyckas med blankning som antalet som lyckas med att köpa. Tajmningen är svår och ofta en avsevärt kortare period.

Men majoriteten av all blankning som sker idag bland småsparare är genom CFD (contract for difference). Hos många bolag, t. ex Skilling (recension), Capital (recension) eller eToro (recension) så kan man endast förlora vad man satt in. Risken är dock hög och tajmningen otroligt viktig.

Men det gäller att alltid läsa det finstilta för att undvika gå i fallgropar vid trading på nätet. Sedan gäller det att vara lite extra försiktig när eller om man blankar med CFD, då majoriteten på börsen normalt vill köpa aktier och bara en väldigt liten andel går emot bolagen. Det krävs ofta mycket för att blankare ska få ner aktiekursen och vanligtvis så sker sådana nedgångar under en kort tidsperiod. För valutahandel är det dock lite annorlunda, om man nu kan kalla det “blankning” då man tror mer på en valuta än en annan. (en definitionsfråga). Hur som helst: Det har ju bevisligen fungerat bra med uppsatta mål och en tydlig strategi för dig så nog ingen idé att gå ut och blanka aktier eller blanka bitcoin med CFD ifall du inte lyckas få in tajmningen perfekt.

Har du några spartips?

Skaffa en sambo (skratt). Man sparar så sjukt mycket pengar och kan halvera alla sina kostnader.
Matlåda. Man sparar så sjukt mycket pengar där. En lunch i innerstan i Stockholm omkring runt 120 kronor. Det blir ungefär 2 500 kronor per månad och 24 000 kronor per år. Bara för lunch.
Undvik spontanköp. Ha någon dags betänketid på prylar som kostar lite mer.

Valutahandel säger: Bra spartips, gillas. Genom att spendera på saker som är viktigt och vara försiktig med saker som inte är viktigt – som Mohammed Salih gör – så har du mer över att investera hos en lämplig online trading mäklare och kan sprida riskerna bättre och sänka risken, kanske med några investeringar i trading med guld eller kanske silver som båda har lägre korrelation med börsutvecklingen som helhet än traditionella aktier.

Har du provat valutahandel? Om inte, varför? Annars: vilken valuta tror du på?

Nej, jag har faktiskt aldrig provat valutahandel, det känns oerhört läskigt och går fruktansvärt fort är min uppfattning. Så på grund av okunskap blandad med lite rädsla har jag inte provat det.

Jag håller mig till långsiktiga investeringar så verkar betydligt lättare än valutahandel, men vem vet, en dag kanske man ger sig in i det och blir helt förbryllad över hur bra det kan vara.

Valutahandel.se säger: Klart du måste upptäcka valutahandel Mohammed. En bra start är genom vår valutaskola.
Här återfinns bland annat 25 tips för nybörjare inom valutahandel, en ordlista för att inte fastna i olika branschspecifika begrepp samt vår djupgående guide över 50 faktorer som påverkar valutakurserna. Normalt så fungerar det annars även att titta på de grundläggande faktorerna som påverkar valutorna för att få ett hum om hur valutamarknaden kan agera. För övrigt så brukar ett flertal olika målkurser och stopp-loss nivåer, framför allt baserat på teknisk analys för olika valutapar visas under nyhetsflasharna.

Ifall du får välja en råvara att investera i: Vilken blir det och varför?

Guld, helt klart. Något jag förstår mig på och där volatiliteten är hanterbar, fin inflationsförsäkring och har varit en av de bästa värdebevarande tillgångarna över en längre tid.

Har du handlat med kryptovalutor?

Jag har handlat med Bitcoin certifikat, inte ren krypto. Det var dock längesedan, när Bitcoin stod i $8-10 000.

Valutahandel kommenterar: Wow, har det hjälpt portföljen mycket eller gick du ut från positionen igen? Bitcoin har ju svängt rejält uppåt.

Mohammed svarar: Nej, har tyvärr sålt för längesedan. Gjorde ett par procent bara.

Är det kontinuerlig sparande, smarta investeringar eller något annat som gjort dig till miljonär?

Det är det du nämner samt en bull market, säger Mohammed Salih.

Valutahandel inflikar: Troligen har det varit väldigt inspirerande att sätta tydliga mål: som att nå en miljon kronor och senare en miljon dollar. Då har du något att jobba mot varje dag. Så det är ett bra tips för alla Er där hemma med – sätt egna mål..

Säg gärna vem du tycker vi ska intervjua efter dig?

Ni borde försöka med Ekka Lundin (Twitter) kanske. Han är en duktig trader, avslutar Mohammed Salih.

Vi på Valutahandel säger “stort tack” till Mohammed Salih för att du tog dig tid att ställa upp på intervjun. Ifall du som läsare vill följa honom så kan det göras på @mohammedsvagtillmiljonen. Hans konto på Instagram kännetecknas av full transparens, har flera personliga saker, tydliga mål och ett väldigt pedagogiskt sätt – vilket kontinuerligt lockar nya följare.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Svårt att få inspiration? Kopiera marknadens bästa traders hos eToro utan kostnad.

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.