fbpx

Krister från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 29 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Lovisa Löwenborg är en 33 årig kvinna som är uppväxt i Gävle. Redan i tidig ålder började hon intressera sig för jämställdhet. Hennes bolag Wire Invest har blivit allt mer uppmärksammat i media på sistone, som ett ”alternativ för kvinnor” – så kallade ägarinnor.

Det har noterats att många kvinnor vill investera i fastigheternas ”gubbvärld” – som representeras av bland annat Erik Selin. Målet är att få branschen jämställd, där samma möjligheter ges till alla för fastighetsinvesteringar. Häng med och läs den spännande intervjun nedan, med flera raka frågor till Lovisa Löwenborg. Men först av allt, vem är Lovisa?

Innehåll: En översikt

Detta är Lovisa

Lovisa Löwenborg är en målmedveten kvinna som köpte sin första lägenhet redan 19 år gammal, med hela lönen från ett sommarjobb som handpenning. Sedan dess så har fastighetsaffärer lockat Lovisa. Den första investeringen utanför sitt eget boende gjordes 2014 och året efter startades Wire Invest – en investerargrupp där kvinnor går ihop och gör investeringar tillsammans. I vår så närmar sig WIRE 25 miljoner kvinnliga kronor på gubbarnas marknad, alltså fastighetsmarknaden. Målet är att göra den jämställd under sin livstid.

Hon säger nej till opassande stereotyper

Redan i grundskolan drogs hennes intresse till opassande stereotyper mellan tjejer och killar, då projektet ”Flicka” som socialstyrelsen drev handlade om just detta. Lovisa intervjuade i projektet tjejer som valt intressen som att köra motocross eller liknande och hon funderade mycket på varför det inte är naturligt för tjejer att göra vissa saker. För hennes egen del var det inte mot motocross som tankarna gick, men snarare olika typer av investeringar, inte minst fastighetsinvesteringar. French Toast på Heim Cafe
Gottig French Toast från Heim Café

Andra förutsättningar för kvinnor?

Undermedvetet, när Lovisa senare fick en dotter, så började hon återigen fundera på att kvinnor har andra förutsättningar, bara på grund av att man föds som en tjej. Det accepterar inte Lovisa. Istället fick hon en ny låga, med målet att förändra för nästa generation. Valutahandel.se hade idag nöjet att träffa Lovisa Löwenborg över en kaffe på Heim Cafe i Santos (en del av Lissabon).

Frågor ställdes om fastigheter, investeringar, valutor, krypto och sist men inte minst – jämställdhet och vad hon och Erik Selin diskuterade över telefon.

Hur ska ni uppnå målet att få fastighetsvärlden jämställd?


Vi hoppas verkligen att debatten som är igång kan bli startskottet för en riktig förändring. Vi tror också att organisationer och företag får prioritera hållbarheten mer framöver och med det kommer jämställdheten som ett brev på posten, säger Lovisa. Det är värt att notera FN’s globala mål inför 2030, där nummer 5 är jämställdhet och nummer 10 är minskad ojämlikhet. 

Hela konceptet från FN handlar om hållbarhetsfrågor och att just bygga och investera hållbart är syftet med projekten från Wire Invest.

Lovisa Löwenborg, porträtt
Fotograf: Maritha Estvall, för bilderna på Lovisa.Hur kom ni på idén med Wire Invest?


Jag har alltid varit intresserad av fastigheter, säger Lovisa. Redan som 19 åring köpte hon den första bostadsrätten. Även hennes medgrundare, Ellie Elmondt, började sin fastighetsresa tidigt. 

Både Lovisa och Ellie har också den gemensamma och troligen bidragande nämnaren till samarbetet, att de varit ordförande för bostadsrättsföreningar när de var under 30 år gamla. Det är rätt ovanligt i Sverige. Men 2015 så började båda känna att det måste gå att investera i fastigheter externt, utanför sitt eget boende. Vi fiskade upp en investeringsmöjlighet och tog den. De var så jag och Ellie började resan tillsammans, berättar Lovisa.De märkte snabbt ett stort intresse från kvinnor och fick med sig fler och fler. 2018 så hade vi 300 kvinnor i vår Facebookgrupp och idag så är det 4500 i gruppen och 2500 registrerade medlemmar, konstaterar Lovisa. 


Varför skapade Du Wire Invest med just Ellie Elmondt?


Det kom väldigt naturligt. Vi kände oss både så ensamma inom fastighetsbranschen, vid 25 års ålder. Båda brann för fastigheter och ville göra något som verkligen kan förändra. Både jag och Ellie var redo att satsa stora pengar och mycket tid på det. Vi talade om samma problem och drömmar och hade tillsammans tidigare coachat kvinnor inom entreprenörskap så vi var kände att starta WIRE var nästa steg för oss.

Du kommer inte från byggbranschen gissar jag? Hur hamnade du här?

Jag gillar färg, form interiör och exteriör. Uppskattar fastigheter som investering för man kan ta på det och kan hela tiden följa utvecklingen. Det är en konkret investering

Finns det inte väldigt många andra ojämna branscher?

Valutahandel fortsätter: Olje- eller finansmarknaden? Varför blev det just fastigheter?

Lovisa säger: Fastigheter är roligast men finans är också intressant. Ett stort antal kvinnor har intresse för olika investeringar, men dagens strukturer gör att man tyvärr lätt halkar efter. Det är där vi försöker komma in och hjälpa till.Hur har ni själva fått kunskap om fastigheter?

Learning by doing framför allt. Genom eget ägande, eget boende. Genom att köpa och sälja fastigheter. Genom att vara delaktig i olika styrelser i BRF:er. Jag har även varit med och ombildat bostadsrättsföreningar ett par gånger. Jag har investerat i olika projekt och följt dem, varje projekt ger nya lärdomar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling, Du med!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.Du uppmärksammades i förra veckans artikel där Erik Selin yttrade sig om att ”Manlig ägardominans oroar inte: Kvinnor och män är väldigt olika”. 


Erik Selin: DI's framsida

Du och Erik tycks ha haft ett samtal därefter?

Ja det stämmer. Vi kände att det kunde vara viktigt att framföra vår syn på jämställdhetsfrågorna i branschen.

Vad kom Du fram till med Erik Selin i samtalet förra veckan?


Slutsatsen är väl att vi har olika perspektiv. Båda är dock överens om att insatser behöver göras. Jag kommer med Wire Invest sätta ihop en opinionsgrupp för att driva frågorna i fastighetsbranschen. Erik vill gärna att vi återkommer och presenterar upplägget för det. Han vill se att samtal förs, vilket är en bra start.Hur ser du på Erik Selin? Kan det bli något samarbete framöver?


Jag hoppas och tror att vi kan föra diskussioner med fler profiler från hans generation. Målet är framför allt att driva på hur det ska se ut framåt. Både på kommun och regional nivå, samt ännu bredare på sikt. 


Idag sitter vi på ett café i vackra Santos, en del av Lissabon, men bara 20 minuter från närmaste sandstrand.

Vad tror du om fastigheter och investeringar i Portugal?

Är det något ni kommer satsa på?

Sandstrand i Portugal
Lovisa svarar: Det finns flera pärlor i Portugal som är värda att upptäcka för skandinaver. Där kan det komma att bli en investering på sikt.

Sydeuropa är väldigt intressant just för att intresset är så stort utifrån. Klimatet har ju alltid lockat skandinaver söderut, sedan om man väljer Portugal, Spanien eller Italien är ju en smaksak. 

Ekonomierna i södra Europa känns dock mer oberäkneliga. Det kanske finns mer uppsida, men eventuellt också mer nedsida. 

Boende har ju verkligen blivit en prioritering i och med pandemin. Fastigheter som investering på flera marknader kan komma att gå starkt en bra tid framöver, tror Lovisa. Men som alltid är det viktigt med riskspridning, så att alla ägg inte läggs i samma krog.

Röd bro som Golden Gate i Lissabon
Markus på Valutahandel säger: Fin beskrivning av Sydeuropa Lovisa.
För Portugal, så tror jag att medan pensionärer ofta föredrar golf och lugnet i Algarve, så är ofta Lissabon och närliggande områden mer populära för den lite yngre generationen. Tycker att Lissabon har förändrats radikalt, till det positiva, de sista 5 åren.

Öppettiderna på köpcentrum är normalt längre än i London, det finns ett otroligt utbud för alla smaker och prisklasser och vädret är bäst bland Europas huvudstäder med 300+ soldagar per år. Det är sällan mer än 20 minuter till närmaste strand. Att UBER priserna är minst 5x billigare än Sverige gör ju ingen besviken heller. Om 2-3 år så öppnar en ny flygplats, medan tunnelbanan också utökas i Lissabon. Allt detta borde vara bra för fastighetspriserna på sikt.

Sedan är människor väldigt vänliga och i princip alla pratar engelska. Tror att många fler kommer börja uppskatta denna delen av Europa, som nyss kom med på Storbritanniens gröna lista. Personligen tycker jag att det är den mest underskattade huvudstaden i EU. Fler svenskar borde upptäcka Lissabon och kanske lära sig surfa på köpet?Har du någonsin tradat med aktier eller valutor?

Jag har mest handlat med aktier och en del onoterade aktier, men är intresserad att lära mig mer om valutahandel. 

Ett exempel är på onoterat är Urban Green, som blev uppköpt under våren, lite hastigt och lustigt. Där hade jag räknat med en börsnotering, säger Lovisa. Men jag har några fler liknade i portföljen som jag istället hoppas på tar sig hela vägen dit. Jag har även tecknat lite aktier i SaveLend som går på börsen nu inom kort.


Markus säger: Spännande med onoterat. Lite valutahandel kan vara kul för att krydda portföljen, eller ifall man har investeringar i andra valutor. För att komma igång så föreslås att man läser vår valutaskola (helt gratis), med avdelningar som bland annat tar upp de faktorerna som påverkar valutakurserna. En annan spännande investering just nu är annars trading med silver (topplista här).


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Prova Skilling med ett riskfritt demokonto idag!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Kryptovalutor då: Är det något du testat?

Är väldigt nyfiken på kryptovalutor och har med min man Daniel gjort några mindre investeringar. Han är mer hoppfull än mig. Jag är nog lite mer skeptisk än vad Daniel är. Men jag följer med och försöker hålla koll på kryptovalutorna. Men måste erkänna att jag föredrar när man kan ta på en investering, som fastigheter – säger Lovisa Löwenborg och skrattar.


Valutahandel nämner: Tesla tillåter t. ex investeringar med Bitcoin och kanske snart även DogeCoin.


Tror Du att man snart kan investera med kryptovalutor hos Wire Invest?

Ja, varför inte? Det ligger närmare till hands nu. Kan man köpa en Tesla med krypto, så varför inte investera i fastigheter på de viset. Jag är övertygad om att utvecklingen kommer gå åt de hållet på lång sikt.Hur tror du inflationen kommer utvecklas och är det positivt för fastighetsbranschen?


Jag tror att det som händer är att de som kunnat behålla sina arbeten och löner får mer pengar över i sin plånbok. Det kommer påverka marknaden när vi har bunkrat i ett år; inte spenderat på resor, inte gått ut så mycket, etc. Det finns säkert möjlighet att inflationen fortsätter spä på fastighetspriserna, men jag är ej rätt person att uttala mig om det och gillar inte att chansa.

 Men det kommer säkert också utmaningar på andra sätt.

Man måste vara medveten om riskerna i olika segment, konstaterar Lovisa. Vad tror du själv? Markus på Valutahandel.se svarar: Det är svårt att förutspå, men själv gillar jag råvaror som ett av flera potentiella skydd mot inflation eller hedge mot inflation. Gillar även fastigheter, precis som du. Men får jag bara välja en investering just nu så vore det nog silver. Väntar på nästa våg upp, som kanske kommer inom kort (eller så dröjer det längre än man hoppas). Kan vara svårt att pricka helt rätt, men ibland får man vara nöja om man tänkt “ungefär” rätt men en investering anser jag. OBS: Detta är inte någon investeringsrådgivning, utan vad jag själv har satsat på för tillfället.

Vad har ni investerat i för objekt just nu?


Största delen är i olika bostadsprojekt. En Luxemburg-baserat fastighetsfond samt en del industrifastigheter. En annan svensk fastighetsfond med projekt främst på svenska marknaden. Vidare så har våra kvinnor satsat på två fastigheter i USA som ger både kassaflöde och samtidigt har en social hållbarhetsvinkel i ett utsatt område.


Kan man välja vilka fastighetsprojekt man går in i?


Ja man väljer ett projekt. Varje projekt tar in kapital separat. Det är en viktig del i vårt upplägg som vi alltid kommer att hålla fast vid. Många kvinnor är dock aktiva i flera projekt vilket vi tycker är bra. Då sprider de riskerna och får en mer varierad fastighetsportfölj.På vilka grunder väljs nya fastighetsprojekt ut?


Fokus är primärt på Skandinavien. Risknivån ska matcha en avkastning på 7-14%.Vilken genomsnittlig årsavkastning tror du man kan förvänta sig genom WIRE Invest?

Wire Invest har historiskt ett snitt på omkring 10% och det hoppas jag att vi ska kunna hålla framöver också.

Wire Invest Logo


Varför ska man som kvinna investera i WIRE Invest istället för Vasakronan eller Castellum?

För att krydda lite: Kanske en slant i Erik Selin’s Balder också?

Lovisa svarar snabbt: Man kan köpa aktier i dem bolagen också. Men vill man göra mer och vara med i rena fastighetsprojekt, så kan mindre poster vara svåra att få av flera olika skäl, inte minst höga kapitalkrav. Det är därför som Wire Invest finns; för att sammanföra många kvinnor med samma vision om en rimlig risk i utbyte mot en god avkastning.

Män som vill investera hos Er då: Kan de fejka sitt namn och komma med ändå?

Bankid och medlemsregistret sätter dessvärre stopp för sådana försök. Men vi tackar alltid för visat intresse.

Vem tycker Du att vi intervjua efter dig enligt dig?

Victoria Silvstedt vore kul. En förebild för kvinnor inom valutahandel.

Vi på Valutahandel.se vill passa på att tacka Lovisa Löwenborg för att hon tog sig tid att ställa upp på en intervju med oss. Du följer hennes enklast på @lovisalowenborg eller så kan du gå direkt till Wire Invest på Instagram.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.