fbpx

Markus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 24 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Under söndagen meddelade länderna i OPEC+ att man omgående minskar oljeproduktionen med omkring 1,16 miljoner fat per dygn. Beskedet var oväntat och har lett till en prisrusning på oljemarknaden. Inatt svensk tid handlades den amerikanska WTI-oljan för strax över 80 dollar fatet – en prisökning med 8%. Brent har under helgen stigit drygt 4,7%.

Den som kombinerar sin valutahandel med råolja för diversifiering kan glädjas åt en rejäl uppstuds i priset över helgen. Igår söndag meddelade OPEC+ att man minskar produktionen med runt 1,16 miljoner fat per dag utöver den neddragning på över 2 miljoner fat som redan genomförts. Beskedet kom månaden efter att priset på råolja dippade till den lägsta nivån på 15 månader, och dagen före det digitala sammanträde som ska äga rum mellan Saudiarabien och Ryssland för att diskutera läget på oljemarknaden just nu och hur man ska agera framåt.

Tidigt på måndagsmorgonen svensk tid handlades WTI för drygt $5 mer per fat än i fredags, en uppgång på nästan 8%, och Brentoljan för närmare 83,50 USD per fat – vilket motsvarar en uppgång på runt 4,5% sedan före helgen. Vissa analytiker spår att priset på bägge oljesorterna kan komma att öka med så mycket som $10 per fat till följd den nya åtstramningen i produktionen.

Total minskning motsvarar 3,7% av den globala efterfrågan på olja

Beskedet från OPEC+ innebär att den globala oljeorganisationen, vilken består av världens 13 ledande oljeproducerande länder (plus Ryssland) – Saudiarabien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Algeriet, Angola, Ekvatorialguinea, Iran, Gabon, Nigeria, Irak, Libyen, Venezuela, Kongo samt Ryssland – på kort tid kapar sin produktion med totalt 3,66 miljoner fat per dag. En siffra som, enligt nyhetsbyrån Reuters, ska motsvara omkring 3,7% av den globala efterfrågan på råolja.

Den senaste minskningen före den som meddelades igår annonserades och genomfördes i oktober 2022, vilket innebär att två stora åtstramningar gjort inom loppet av 6 månader. Efter höstens sänkning har inga indikationer getts om att ytterligare bantning av produktionen skulle vara på gång, varför den allmänna förväntningen på marknaden har varit att nivån efter höstens minskning skulle bli beständig hela 2023 ut. Så sent som förra veckan kom också uppgifter om att flera representanter för OPEC+ meddelat att inga produktionsminskningar var planerade i närtid, vilket givetvis gjorde gårdagens besked ännu mer överraskande.

Handla olja med låg spread och schyssta villkor – bli kund hos Skilling här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: CFD-trading med Brent, WTI och 1000+ andra tillgångar. Enkelt att komma igång. Låga avgifter. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Flera faktorer kan ses bidra till prisrusningen

Beskedet från OPEC+ kommer jämte ett par andra faktorer som även de sannolikt har en inverkan på nattens prisrrusning i olja. Förra veckan kom bland annat beskedet att Turkiet inte längre kommer att kunna exportera olja från Kurdistan efter ett internationellt domslut. Något som uppskattningsvis kommer att minska den globala tillgången på olja med mellan 400 000-450 000 fat per dag från den specifika källan.

Vidare har Ryssland även meddelat att man avser bibehålla den åtstramade produktionsnivå man är på nu, med 500 000 fat mindre per dag än normalt, åtminstone hela året ut. Potentiellt även längre.

Summa summarum står oljemarknaden alltså inför en ganska kraftig minsking av utbud framöver, samtidigt som den globala efterfrågan fortsätter att vara hög.

Varför kapar OPEC+ produktionen ytterligare?

Exakt varför OPEC+ stramar åt sin produktion ytterligare är inte helt klart, men det spekuleras i att man dels håller ett noga öga på den ekonomiska utvecklingen i USA och hur Fed kommer att agera framgent, dels att det har med Kina att göra. Vissa analytiker menar att man hoppas att produktionsminskningen eventuellt ska kunna leda till ett mindre tryck på den amerikanska ekonomin –vilken som världens största marknad har effekt på övriga länder. Ironiskt nog skulle minskad tillgång på olja dock snarare kunna leda till att inflationen stiger ytterligare, och att de lättnader man vill se i den amerikanska räntepolitiken istället blir det motsatta.

Vad gäller Kina har landets slopade covidrestriktioner inte lett till det uppsving i resande och industriproduktion som förutsågs och som man hoppades på, vilket enligt experter också kan vara en bidragande faktor till OPEC:s beslut.

Trading med olja: Kommer prisrusningen fortsätta? Är det köpläge?

1,16 miljoner fat färre dag från OPEC-länderna, nästan en halv miljon fat färre per dag från Turkiet och 500 000 fat färre per dag från Ryssland hela året ut innebär en kraftigt minskad tillgång på oljemarknaderna. I kombination med fortsatt hög global efterfrågan kan priset på råolja mycket möjligt fortsätta stiga ytterligare lite till eller åtminstone ligga kvar på en jämförelsevis hög nivå. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att råolja är en notoriskt volatil och komplex marknad som influeras av många olika faktorer – inte minst geopolitiska sådana. Trender kan vända snabbt och mycket.

För trading med olja finns många olika instrument att välja bland – däribland terminer och optioner samt CFD:er, med vilka du kan spekulera i prisutvecklingen på olja utan att behöva tänka på specifika slutdatum som för terminer och utan att behöva äga den underliggande tillgången. Handel med olje-CFD:er hittar du bland annat hos mäklare som Skilling, AvaTrade och NSBroker – samtliga reglerade inom EU och samtliga bra villkor för trading.

Registrera dig för ett gratis demokonto hos Skilling nu – eller testa AvaTrades olika plattformar. Mer information om handel med olja hittar du på vår sida om trading med råvaror.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.