4 snabba blockkedjor & kryptovalutor: Snabbast eller sist?
Ett tänkbart passande motto för många kryptovalutor och dess bakomliggande blockkedjor är snabbast eller sist – fast or last, som man säger på engelska. Ja, det är inget vanligt uttryck i dagsläget, men författaren tror att så kan bli fallet med tiden. Allt ska ju gå snabbare med tiden och medhjälparna (layer 2) till Bitcoin och Ethereum blir allt fler – liksom konkurrenterna. Ifall det är något som man verkligen inte vill ha långsamt så är det sina överföringar med crypto – då går ju halva tanken med kryptovalutorna bort.
Ifall du vill ha något alternativ till Bitcoin och funderar på vilket altcoin som kan vara passande så kan denna artikel från Valutahandel.se kanske vara passande. Efter många år i kryptobranschen och den största engelska jämförelsen av blockkedjor (69 stycken), samt massvis med konferenser och vänner inom branschen – så börjar man få viss koll på vad investerare kan tänkas vara ute efter. Här kommer därför listan över 5 riktigt snabba blockkedjor som du kanske inte hört talas om eller ens tänkt på, även om några är ganska stora vid detta laget. Låt oss börja med en riktig raket – en snabbväxare inom blockkedjorna. Snabba The Open Network som hör till Telegram, vars grundare Pavel Durov funderar på att göra en IPO enligt Financial Times är ett bra ställe att börja.
Innehåll: En översikt
The Open Network och TON
Telegram, den anonyma varianten av Facebook eller WhatsApp, ligger bakom The Open Network och dess native kryptovaluta Toncoin (TON). CoinCodex som förutspår framtida priser på kryptovalutor ser Toncoin som den kryptovaluta med nästa mest potential den närmaste månaden av de lite större alternativen. Sajten förväntar sig en ökning på drygt 228% tills mitten av april 2024, vilket låter väldigt optimistiskt för att säga det försiktigt.
Visst, blockkedjan är fräsig och decentralizerad och använder en teknologi som är skapad av Telegram, men hur står den sig hastighetsmässigt och kostnadsmässigt? Inom Telegram så kan man överföra crypto helt kostnadsfritt med TON, vilket troligen kommer öka kraftigt de närmaste året om krypto fortsätter öka. För närvarande så finns drygt 90 000 dagliga aktiva crypto plånböcker inom The Open Network. Under hösten 2023 så gjorde Certik ett test med TON som visade på att den snabba blockkedjan lyckades nå över 100 000 transaktioner per sekund (TPS). I verkligheten så brukar det dock inte bli lika höga transaktionshastigheter, men The Open Network är definitivt bland de snabbaste blockkedjorna och intresset kan tänkas bli ännu högre ifall det blir en börsnotering i USA under 2024 för det decentraliserade nätverket. Ifall det blir rejäl övervakning från USA över Telegram ifall börsnoteringen blir av är en annan fråga, som kan komma att sänka intresset för Telegram och kanske även TON.
Fördelar med Toncoin: Extremt snabb blockkedja, som är helt gratis att använda på Telegram. Vid en IPO i USA, så kan media troligen haussa upp priset på detta coin rejält.
Nackdelar med Toncoin: Relativt okänd och inte vidare använd utanför Telegram. Ifall en amerikansk IPO blir av så kan det hända att många användare flyr från Telegram. The Open Network kanske får en negativ smäll också, där många säljer av TON. Men det kan givetvis bli motsatt effekt också. En annan nackdel är att det finns så många TON coin, över 3.4 miljarder stycken.
Pris idag? De senaste dygnet så har TON fallit 8.75% och handlas för närvarande för 4.06 USD med ett “market cap” på 14.1 miljarder dollar.
Hur många stakar sina Toncoin? Drygt 405 miljoner TON, utav 3.46 miljarder av det totala utbudet. Så det är en rätt låg procent jämfört med många andra coins.
Var handlar jag? Du kan handla Toncoin på Skilling som vi på Valutahandel.se rekommenderar. Det är en seriös sajt med skandinaviska grundare och du kan köpa eller blanka, med eller utan hävstång. Prova själv med demokonto här.
Ett annat alternativ är Ton Keeper som är den decentraliserade varianten, eller betalningsprocessorer såsom MoonPay.
Near Protocol och NEAR
En annan rapp och ganska omtalad blockkedja är Near. En av medgrundarna till Near Protocol är Illia Polosukhin som är född i Ukraina innan han flyttade till Kalifornien. Alex Skidanov är den andra medgrundaren. Redan 2014 så var Illia involverad i maskininlärning genom TensorFlow på Google och var även ansvarig ett team som höll på med AI och deep learning. Han är med andra ord ingen gröngöling när det kommer till AI, snarare tvärtom.
Han tillhör en av åtta fd Google anställda som skrev ett känt AI papper – Attention is all you need. Panelen som heter Transforming AI på Nvidia's GPU Technology Conference har alla deltagarna från det kända AI pappret närvarande. VDn för Nvidia, Jensen Huang, håller i diskussionerna – så man kan vänta sig att den blir riktigt spännande. De flesta av deltagarna i panelen driver idag egna AI bolag, medan Illia Polosukhin är den enda som grundat en blockkedja.
Ifall du tror att AI kommer förändra världen så kan det vara intressant att kolla in Near's blockkedja. På AI konferensen i San Jose (USA) så kommer herr Polosukhin troligen släppa Near Tasks som för närvarande är i beta. På Twitter går diskussioner huruvida Near kommer att inleda något samarbete med Nvidia, som båda har samma investmentbolag bakom – Andreessen Horowitz eller a16z som det också kallas. Valutahandel.se tror dock att detta är lite långsökt, men det är givetvis inte helt omöjligt.
Investmentbolaget Andreessen Horowitz tycks vara specialister på artificiell intelligens och har satsat på över 70 AI bolag och Near är en av deras kryptorelaterade investeringarna.
Fördelar med Near: Väldigt snabb blockkedja där nästan 50% av deras native krypto är stakat vilket är en rätt hög nivå. Ifall något spännande händer med AI för Near, så kan det kanske bli riktigt uppmärksammat och omtalat. Under Nvidia's GPU så finns möjlighet att Near träffar eller rent ut bekräftar samarbete med andra större AI bolag. Google är redan en investerare i Near.
Nackdelar med Near: Det används inte i samma utsträckning som de större blockkedjorna och är inte alls lika känt. Det behövs fler aktiva utvecklare som förbättrar produkten. Det känns lite som Solana för två år sedan, tycker jag. Near Tasks känns dock inte alls som något bra AI projekt, men då är produkten i och för sig inte släppt än. Det finns ganska många; drygt 1.04 miljarder cirkulerande Near coins.
Pris idag? 8.2 USD. Priset har gått upp över 150% på 1 månad, vilket ökar risken för investeringar i Near.
Hur många stakar sina Near? 537.6M Near är låst för staking utav total 1181M coins.
Var handlar jag? Du kan handla Near på Skilling.
Solana blockkedjan och SOL
Solana har gått från klarhet till klarhet under 2023-24 och det har också visat sig på priset för kryptovalutan som gått från 15 USD till 169 USD i skrivande stund – dvs runt 1100% ökning från botten. I motsats till alla andra blockkedjor som numera oftast bygger på Proof of Stake (PoS) och de gamla varianterna som bygger på Proof of Work (PoW) så är baseras konsensusmekanism hos Solana blockkedjan på Proof of History (PoH). Genom att minimera eller helt ta bort onödiga delar som behövs för varje transaktion, så kan Solanas konsensus där man bevisar historiska transaktioner kunnat snabba upp hur snabbt nya block skrivs.
Under 2023 så släpptes den första web3 mobilen som heter Saga – vilken kommer från just Solana. Det är i grunden en Android mobil som kostade drygt 1000 USD när den släpptes, men som fått flera airdrops av olika kryptovalutor såsom BONK, Guacamole, Dog Wif Hat (WIF), Sealwifhat, Lad Wif Hat, Cat Wif Hat, Rocky the dog och MUMU THE BULL som borde betala för mobilen ifall den som fått dessa tokens har sålt dem i någorlunda tid. Den andra Solana mobilen kostar 500 USD och beräknas komma ut i början av 2025
Fördelar med Solana: De har tagit trading på web3 till nästa nivå med sin egen mobil (Saga) som löser säkerhet och snabba transaktioner på ett bra sätt. Solana's blockkedja kan hantera transaktioner otroligt snabbt och väldigt billigt jämfört med de flesta konkurrenter, trots att det är extremt mycket användning – inte minst för NFT'er och DeFi.
Nackdelar med Solana : Har gått upp rätt mycket i år redan. De har tidigare haft vissa problem med avbrott, det senaste varade några timmar i Februari. Det är något som de jobbar på att säkerställa så det inte händer igen.
Pris idag? 169 USD
Hur många Solana stakas? Drygt 65% av all SOL stakas för närvarande, medan 35% går att sälja omedelbart. Stakade Solana tar normalt 48 timmar innan de kan säljas. En hög andel fastlåsta SOL innebär att folk får köpa till dyrare priser för det finns inte så mycket till salu. Detta är något som kan driva priserna.
Var handlar jag? Utan tvekan så är Skilling's webbplats ett utmärkt alternativ för att handla Solana, oavsett om du vill köpa eller blanka. Precis som med Bitcoin så behöver du inte köpa hela Solana – och kan själv välja om du vill blanka eller köpa den rena tillgången.
Tron blockkedjan och TRX
TRON gör inga anspråk på att vara snabbast, men de står för riktigt hög tillgänglighet, rejält med transaktioner per sekund och finns på de flesta seriösa exchanges och plattformar. Detta närverk bygger på Delegated Proof of Stake (DPoS) som konsensusmekanism.
Med över 200 miljoner konton så är Tron gigantisk och eftersom de är listade på fler än 130 olika marknadsplatser för krypto, så är TRX ofta väldigt tillgängligt. Men varför ska man bry sig om Tron blockkedjan?
Den stora fördelen med TRON och dess nätverk är att du kan få mycket billigare och oftast även klart snabbare transaktioner än om du använder Ethereum nätverket. Därför skickar många stablecoin såsom USDT och USDT genom Tron nätverket istället för via ERC-20 (Ethereum nätverket). Vill du veta mer så kolla in fakta om Tron nätverket här, eller prova använda det genom en framstående kryptosajt såsom Skilling.
Fördelar med TRON: Extremt billiga transaktioner för stablecoin jämfört med ERC-20.
Nackdelar med TRON: Tron är blockat av vissa större krypto exchanges, såsom Crypto.com.
Pris idag? 0.128, den har gått ner något den senaste veckan.
Var handlar jag? Ifall en marknadsplats för krypto inte stödjer Tron, så är det inte seriös. Det är min åsikt. Man använder Tron framför allt för att skicka stablecoins på ett billigt sätt, utan höga avgifter och det är här som Tron blockkedjan kommer in i bilden. Tipsar därför inte om något speciellt ställe att handla TRON.
Slutsats
Alla goda ting är tre som de säger ibland och personligen så tycker jag att NEAR, TON och SOL are tre av de hetaste kryptovalutorna 2024, inte minst för att de alla är väldigt snabba, kostar förvånansvärt lite per transaktion (även om Solana gått upp lite de sista veckorna) och institutionella investerare kommer troligen älska allt som går snabbt. Har lagt in TRON som ett fjärde alternativ och hade gärna fått in en layer 2 som Avalanche som en femte, men hann inte skriva mer idag.
De senaste 3 dagarna, förutom idag, så har vi dock sett ett rally för layer 2 blockkedjor som stödjer Ethereum. Det är ju lite motsatsen till Bitcoin och dess blockkedja som mest är ett sätt att förvara assets på och inte optimerat för betalningar från början (även om Lightning nätverket givetvis hjälper till att snabbt upp transaktioner numera). Andra layer två som är intressant att kolla in är Polkadot (DOT) och Optimism (OP), medan Fetch AI är en så kallad AI krypto som blivit allt mer haussad på slutet.
Publicerad:
Författare: Markus Jalmerot
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...