Nybilsförsäljningen i Europa ner kraftigt, -19.6%

I mars störtdök nybilsförsäljningen i Europa med 19,6 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt nya siffror från branschorganisationen Acea.
Under första kvartalet minskade nyregistreringarna med 11,2 procent eller drygt 12 procent mot samma period föregående år, kan Valutahandel rapportera. Mer eller mindre som väntat med andra ord. Det intressanta är att förklaringen inte uppges vara vikande efterfrågan utan helt enkelt problem med leveransen på grund av komponentbrist. Produktionstaket har nu med andra ord slagits i stenhårt och kan man inte leverera kan man inte heller ta betalt i önskad utsträckning. En fråga man ställer sig är hur detta påverkar aktierna i de bolag som säljer personbilar?
Jag har själv gjort en del däcksparkande de senaste månaderna då situationen som nu bekräftas i verkligheten varit under uppsegling ett bra tag. Leveranstiderna på nya bilar anges nu vara alltifrån 9 månader och uppåt (hörsägen från bilsäljare) – om man beställer de bilar som prioriteras!
Innehåll: En översikt
Hur påverkar det leasing-kunder?
Beställer man en oprioriterad bil så kan leveranstiden vara ännu längre. Man funderar på – förutom ovan ställd fråga – hur detta kommer påverka alla de som leasar sina bilar med förbestämt återlämningsdatum. En anledning till billeasing är ju att man inte tycker man har råd att betala för bilen, kommer de då att köpa ut sin bil efter leasing-periodens slut eller kommer de söka sig till billigare alternativ på begagnatmarknaden eller kanske helt försöka överge tillgången till bil? Det är nu ett känt faktum att bilpriserna på begagnat stigit och ett livs levande exempel från verkligheten är t ex att det efter 6 000 mil och 4 år senare gick att få 280 000 kronor för en bil som hade ett utpris på 360 000 kronor då. Det är ju nästan magiskt positivt om man sitter på en bil man vill bli av med och som inte behöver ersättas.
Dyrare med begagnat än nytt
I USA sägs det att man får betala mer för en lättbegagnad bil än för en ny bil, just på grund av väntetiden på nya bilar. Intressant utveckling helt klart.
På personligt besök på AUDI i Malmö säger man att det är el-bilarna som prioriteras, kanske är det då positivt att äga en hederlig gammal Diesel-snurra istället? När utbudet minskar på grund av lägre produktion kanske begagnatpriserna på dessa hålls uppe än mer. Det kommer alltid finnas folk som inte kan eller vill betala stora summor pengar som knappt tar en 30 mil och uppe i Norrland är det väl tämligen meningslöst med el-bil om man har behov av att transportera sig mellan olika städer, inte minst på vintern.
Så hur beter sig marknaden?
Det är ju förövrigt inte bara bilindustrin som drabbas av komponentbrist, inflation och problem. Vi drabbas ju mer eller mindre alla på olika sätt – men det skiter marknaden i, eller? Ibland blir man fundersam, Netflix kommer med en rapport där man redovisar ett tapp i antalet abonnenter under kvartal 1 i år. Aktien störtdyker på börsen i USA – och Netflix menar på att tappet på 700 000 ryska abonnenter är en del av problemet. Nu till frågan – borde inte marknaden kunnat räkna ut detta väldigt enkelt. Om man tar bort en marknad på 170 miljoner människor – hur kan det komma som den chock det verkar göra? Blundar marknaden för problemen? Och i så fall, vilka andra surdegar gömmer sig därute?
När det gäller bilbolagen så verkar det faktiskt som att marknaden kanske haft förväntningar på lite tuffare tider då exempelvis Volkswagens aktie toppade långt innan krisen i Ukraina briserade i ett fullskaligt krig. Däremot var BMWs aktie betydligt mer senfärdig och började falla på riktigt först med övriga börsen i januari i år. Volvo Cars har inte så mycket historik i grafen man satte en distinkt topp i början på året, vilket även gäller Toyota, General Motors m fl. Därefter har väl dessa aktier följt marknaden i grovt och nu verkar det precis som innan handla om huruvida förväntningarna på framtiden är för positiva eller för negativa och om just bilbranschen eventuellt är hårdare drabbad än andra.
När det gäller streaming-tjänster blir det intressant är följa rapportperioden – är just det företaget ett isolerat problem eller är det någonting större som drabbar branschen? Är det redan så illa så att folk avslutar sina abonnemang för att kunna lägga pengar på sådant man måste ha?
Hur ser framtiden ut?
Nä – vad framtiden har i sitt sköte är omöjligt att säga men om nuvarande trender fortsätter är det ologiskt att tänka annat än att det blir problem på de finansiella marknaderna framöver. Likviditeten stryps åt – enligt plan – från Centralbanker bland annat. Verkar marknaden tro att de inte menar allvar eller är det först när likviditeten de facto stryps som problemen där kommer på riktigt? Menar de inte allvar? Eller räknar man med att offentliga utgifter kommer kompensera, vem är då vinnaren på det?
Men inflation och högre räntor kommer allt annat lika konsumtion kanaliseras till sådant man måste betala. Boräntor, räkningar, mat, kläder och värme till exempel. Det blir mindre över till Cmore, Viaplay och billeasing…
Ford
Volkswagen

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla Ford, Tesla och andra biltillverkare med hävstång, som CFD. Prova Skilling idag!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...