Starkare euro när ECB dubbelhöjt räntan?

Tidigare i veckan meddelade ECB att man kraftigt höjer både styrräntan och insättningsräntan i euroområdet – långt efter både USA, Storbritannien, Sverige och många andra länder. Kan höjningen väntas ha positiv effekt på eurons rekordlåga kurs mot USD, eller har åtgärden dröjt lite för länge? Det ska Valutahandel.se titta närmare på idag.
Europeiska centralbanken har höjt många ögonbryn under våren då man väntat både länge och väl med att vidta åtgärder mot den snabbt stigande inflationen i EU. USA började redan i våras med att höja styrräntan och stoppa stödköp av statsobligationer, likaså Storbritannien samt såväl Sverige som Norge och flera andra länder. På ECB har man däremot dröjt desto längre – fram tills nu.
I torsdags kom slutligen beskedet att även ECB höjer styrräntan, och den viktiga insättningsräntan – och det med besked. Istället för den av många förväntade höjningen på 0,25 punkter tog man istället i med 0,50% på en gång. Ett tydligt krafttag mot den allt mer oroande ekonomiska utvecklingen i euroområdet, men också ett krafttag som låtit vänta på sig. Intressant att se närmaste tiden blir hur åtgärden påverkar euron, vilken tappat rejält mot USD senaste tolv månaderna – och då framförallt under våren.
Innehåll: En översikt
Banken kraftigt kritiserad för sitt sena agerande
Att ECB avvaktat så länge med att agera mot den allt högre inflationen, vilken i många EMU-länder är högre nu än på flera decennier, har väckt bestörtning hos många och bidragit till att banken fått motta kraftig kritik. Bland annat från tidigare toppchefer på ECB och initiativtagare till valutan euro. Det har kallats ansvarslöst, och många har ifrågasatt lämpligheten hos Christine Lagarde som högste chef för institutionen.
Att valutaunionen lidit av bristen på åtgärder blir inte minst tydligt om man tittar på eurons kursfall mot den amerikanska dollarn. För ett år sedan stod kursen i 1,18 USD per EURO – idag är den nere på blott 1,02. En svag förbättring har förvisso skett sedan mitten av juli då värdet var nära att till och med gå under 1,00 USD, men likväl är euron betydligt svagare än den var vid den här tiden i fjol. En förhoppning bland många är nu att ECB:s länge efterfrågande räntehöjning ska ge valutan en skjuts framåt och hjälpa den att återta lite förlorad mark mot USD. Något som bland annat är viktigt för europeisk exporthandel.
Höjningen större än förväntat – 0,50 punkter på en gång
Beslutet om att höja räntan i juli fattades redan i början av månaden, då ECB också meddelade att ytterligare en höjning kommer i september månad. Inte en dag för sent, enligt många både svenska och utländska experter.
Den annonserade höjningen för juli var emellertid 0,25 procent, varför många blev förvånade när den faktiska höjningen nu istället blev dubbelt så stor. Motiveringen var en oönskat hög inflation och det faktum att den ekonomiska situationen i området går åt fel håll både mer och snabbare än befarat. Inflationsförväntningarna i området är fortsatt höga, vilket leder till en ogynnsam pris-lönespiral som måste stävjas.
Med höjningen landar den nya styrräntan i eurozonen på 0,00 procent, från att ha legat på en negativ nivå sedan 2014. För närvarande är den planerade höjningen i september 0,25%, men här säger ECB också att detta är beroende av hur inflationsutsikterna ser ut där och då, varför höjningen istället kan bli en annan när det väl blir dags i september.

Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla EUR/SEK och andra valutapar med CFD:er till låg spread. Prova eToro!
Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Vilken effekt kan räntehöjningen väntas få på euron?
Högre ränta har normalt en stärkande effekt på valutan i landet, eller i det här fallet unionen. Med en högre ränta blir euron åter mer attraktiv för utländska investerare och även exporthandeln från EU ut i världen gynnas.
Huruvida den nya nollräntan i EMU kommer att påverkar euron positivt och stärka den mot framförallt USD är ännu lite tidigt att säga. Det har bara gått ett par dagar sedan åtgärden gjordes och med den kraftiga försvagning som euron uppvisat senaste året väntar en rejäl uppförsbacke.
Trots att euron är världens andra största valuta och den näst största reservvalutan efter USD kan ECB:s agerande – eller brist på agerande – under nuvarande kris till viss del ha skadat förtroendet för banken och valutan just nu. Euron har ökat ett par procent i värde mot USD sedan början av juli, men möjligt är att en större återhämtning kan låta vänta på sig.
Hur påverkas Sverige av räntehöjningen?
Även om Sverige står utanför den europeiska valutaunionen påverkas vi av hur ECB agerar och vilken riktning de sätter framåt. Många svenska experter menar att bankens första räntehöjning på sju år sätter tonen även för EU-länder utanför EMU och därmed kan komma att influera Riksbankens beslut framåt. Här höjdes räntan redan innan så skedde i euroområdet, men att ECB nu vidtagit en kraftfull åtgärd tros också kunna sätta press på svenska Riksbanken att införa fler och möjligen större höjningar även framåt.
Valutamässigt har kronan sjunkit en hel del mot euron både kortsiktigt och långsiktigt, precis som mot många andra valutor. När räntan nu höjs i euroområdet kan euron mycket väl komma att stärkas än mer och kronan försvagas ytterligare. Hittills under juli månad har trenden dock varit den motsatta – om än väldigt försiktigt. Från de första dagarna i månaden fram till nu har en euro tappat från 10,82 SEK till 10,44 SEK. Sedan räntebeskedet från ECB i torsdags har euron stärks marginellt, från 10,42 till 10,44.
Löpande uppdateringar och nyheter om hur euron påverkas av den nya högre räntan och hur kursen mot SEK och USD utvecklar sig hittar du här på Valutahandel.se. Vill du handla med EUR/SEK eller andra valutapar med euro rekommenderar vi exempelvis skandinaviska Skilling, copy trading-favoriten eToro samt populära AvaTrade – samtliga väletablerade, seriösa EU-mäklare med generösa utbud och schyssta villkor.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grymt utbud av valutor, krypto, aktier, råvaror och index med rekordlåg spread. Testa Skilling nu!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...