fbpx

Frida från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 3 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Brittiska pundet fortsätter att försvagas mot den allt starkare amerikanska dollarn och är nu nere på lägsta nivån på nästan 30 år. Men hur ser utsikterna ut framgent för valutahandel med GBP/USD? Är den botten nådd eller kan ytterligare nedgång vara att vänta innan trenden vänder?

Den amerikanska dollarns obevekliga framfart fortsätter att sätta hård press på andra valutor. Euron har försvagats markant, och för GBP ser det inte heller särskilt ljust ut. Utsikterna för valutahandel med GBP/USD är den närmaste tiden klart till dollarns fördel.

Sterlingpundet, som en gång i tiden var världens största och mest framträdande valuta, har under de senaste decennierna sakta men säkert tappat mark mot USA:s greenback. I spåren av pandemin och den ekonomiska kris som hägrar över Europa, med stigande inflation och en energioffensiv från ryskt håll, pekar mycket på att pundet kan komma att tappa ytterligare. En del experter varnar till och med för att valutaparet GBP/USD kan falla till paritet, eller under, om utvecklingen fortsätter i samma riktning – något som inte skett sedan den transatlantiska valutahandeln mellan de två storvalutorna började för två århundraden sedan.

Chockhöga elpriser och skenande inflation skapar oro

Bakom pundets dystra trend ligger framförallt svidande dyr el och en skenande inflation som nått historiskt höga nivåer. Storbritannien har precis som många andra europeiska länder, däribland Tyskland och Sverige, drabbats av kraftigt höjda priser på både el och olja under de senaste månaderna. Priser som har lett till högljudda uppror runt om i landet och som blivit ett stort orosmoln tillika en het potatis i politiken inför den stundande vintern. Samtidigt har det stormat rejält kring landets styre, där flera nyckelpersoner i regeringen och slutligen även den numera före detta premiärministern Boris Johnson har avgått.

Inför de kallare månader som väntar är nu många oroliga för hur landets nytillträdde ledare Liz Truss ska hantera situationen med de extrema elpriserna och hur hon tillsammans med Bank of England ska förhindra att inflationen stiger ytterligare.

Liksom Sveriges Riksbank har den brittiska centralbanken avvecklad de ekonomiska stödåtgärder som sattes in under pandemin, och höjt räntan såväl som stoppat statliga stödköp av obligationer. Fullt lika aggressiv räntestrategi som USA har man dock inte, och utrymme för lika stora och snabba höjningar som Fed genomfört finns inte riktigt på samma sätt i UK. Med en tillväxt som redan bromsat in rejält kan en allt för hög ränta driva landet i recession, varför BoE:s möjligheter till viss del är begränsade.

Samtidigt har Fed, med Jerome Powell i spetsen, varit mycket tydliga med att man kommer fortsätta höja USA:s styrränta tills dess att en tydlig nedgång och stabilisering av inflationen kan ses.

Både inflation och elpriser talar till GBP:s nackdel kommande tid

Såväl USA som Storbritannien har under de senaste året fått brottas med en snabbt och kraftigt stigande inflation i kölvattnet av pandemin och till följd av de ekonomiska konsekvenser som kriget i Ukraina fört med sig. För USA:s del har dock de kraftiga räntehöjningarna samt det faktum att landet står utanför det energikrig som Ryssland bedriver mot Europa, emellertid inneburit att fallet inte blivit fullt lika hårt som för Storbritannien.

Inflationen i USA har hittills i år aldrig nått över 10% och i juli sågs också en tydlig nedgång på 0,6% från i juni. För Storbritanniens del passerade den 10%-strecket i augusti och ligger nu på en tvåsiffrig nivå. En utveckling som framförallt höjda matpriser och inte minst kraftigt höjda elpriser ligger bakom. Som resultat blir GBP lidande samtidigt som USD istället blir desto mer attraktiv med högre räntor på både korta och långa statsobligationer och en elmarknad som inte sitter i knät på Ryssland.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kvalitativ valutahandel med schyssta villkor och grymt utbud. Bli kund hos Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


GBP/USD lägsta sedan 1985 – kan nå paritet

Kursen för GBP/USD ligger i skrivande stund på 1,16, vilket är den lägsta nivån valutaparet handlats för på nästan 30 år. Inte sedan 1985, då växelkursen sjönk till 1,05 och flera länder gick samman för att dämpa dollarn i en aktion som kallades Plaza Accord, har kursen varit så dålig för det brittiska pundet. Givet hur läget med framförallt energikrisen i Europa ser ut, menar många experter att ytterligare nedgång emellertid är att vänta. Somliga spår även att paret för första gången i valutahandelns historia med GBP/USD, skulle kunna sjunka till paritet inom en ganska snar framtid.

Investmentbanken Goldman Sachs har också gjort en dyster prognos för inflationen i Storbritannien, vilken man menar kan bli så hög som 20% eller mer under 2023 på grund av de skenande energipriserna. Ett sådant scenario skulle innebära en återgång i den brittiska ekonomin på nästan 3,5%.

Utsikterna för valutahandel med GBP/USD – hur ska man tänka?

I dagsläget verkar det mesta tala för att kursen för GBP/USD kommer att fortsätta sjunka, potentiellt ett bra tag till. Hittills i år har pundet tappat över 10% i värde mot USD, och som läget ser ut nu talar allt för mycket till USA och dollarns fördel, medan Storbritannien och pundet har flera faktorer som ännu tynger ned. Energipriserna är en stor bov, och också något som inte drabbar USA eftersom de inte är beroende av rysk el och således inte drabbas av den energikris som råder i Europa.

Sammantaget är utsikterna för valutahandel med GBP/USD inte de bästa den närmaste tiden. Blankning med korta positioner kan vara ett sätt att dra nytta av en fortsatt negativ utveckling – alternativt gå lång om du kan ha is i magen och tror att pundet hämtar sig så småningom.

För löpande rapportering om GBP/USD och andra valutapar – fortsätt följa Valutahandel.se. Behöver du inspiration till en ny mäklare och handelsplattform? Spana in vår topplista över bästa valutamäklarna samt topplistan över bästa kryptomäklarna.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Valutahandel med copytrading, grymt utbud och låg spread. Testa eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.