Världens 10 billigaste städer 2019: Här räcker pengarna längst

Att den svenska kronan är svagast på drygt 17 år är det nog knappast någon som har missat. För de som gillar att resa och besöka andra länder blir det kanske extra tydligt hur pass mycket den faktiskt har försvagats de senaste åren. Vi kommer inte längre lika billigt undan i de länder vi är vana vid, utan får istället börja snegla på alternativa resmål om vi vill inte vill behöva använda hela spargrisen till semesterkassan. Men var i världen får man då mest för sina surt förvärvade slantar? En fråga som inte bara är intressant för semestersugna vagabonder, utan i allra högsta grad också för de som planerar att ta ressuget ett snäpp längre och faktiskt slå ned sina bopålar någonstans utanför Sveriges gränser. För även om vi svenskar – den svaga kronan till trots – på många sätt är oerhört priviligierade och sällan behöver oroa oss för dagligt levebröd, är det givetvis mycket intressant att veta var i världen man hittar de lägsta levnadskostnaderna.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. På Skilling räcker pengarna längst!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Det offentliga bolaget UBS Group AG, med säte i Schweiz, sammanställer årligen en lista över vilka städer i världen som är dyrast respektive billigast att leva i. Föga förvånande hittar man klassiska pengaslukare som Zürich, Geneve, New York, Tokyo, Oslo och London bland topp 10. Det är ingen hemlighet att saker och ting kostar i de här städerna och är man ute efter att leva billigt gör man bäst i att stryka dessa metropoler från listan över alternativ. Låt oss istället vända på steken och börja från där det är billigt att leva. Vi vill självklart besöka städer som inte endast är snälla mot plånboken, utan som dessutom känns exotiska, spännande och definitivt värda att kika närmare på.
För att sammanställa följande lista har UBS jämfört nivåerna för levnadskostnader som inkluderar bl.a. hyror, vanligt förekommande tjänster, kläder, en hårklippning, en iPhone X samt övriga vardagliga kostnader som livsmedel och restaurangbesök.
De 10 billigaste storstäderna i världen år 2019:
- Kairo, Egypten
- Lagos, Nigeria
- Kiev, Ukraina
- Manila, Filippinerna
- New Delhi, Indien
- Mumbai, Indien
- Hanoi, Vietnam
- Sofia, Bulgarien
- Mexico City, Mexiko
- Nairobi, Kenya
Som synes domineras listan av afrikanska och asiatiska länder, med undantag för ett par östeuropeiska uppstickare och den heta miljonstaden Mexico City. Och man kan ju faktiskt konstatera att detta är städer som är mycket betydelsefulla inom viktiga områden som kultur, handel, historia och mycket annat. Spännande kvaliteter som dessa i kombination med fördelaktiga priser gör att det knappast finns någon anledning att inte överväga dem för såväl storstadssemester som alternativ bostadsort.
Priserna i relation till lönen är avgörande
Självklart gäller det att komma ihåg att de lokala lönerna i de här städerna knappast är något att bygga sin framtida förmögenhet på. I UBS lista kan man nämligen även kika på hur länge man måste arbeta för att ha råd med t.ex. en Big Mac-burgare. Inga direkta överraskningar där – medan det handlar om några få minuter i de dyraste städerna, rör det sig om ett par timmar i de billigaste, räknat i lokala löner förstås. Så nej, för att dra full nytta av de låga priserna gäller det alltså att samtidigt dra in en lön i nivå med det man tjänar i städerna på andra änden av denna lista. Sysslar man med t.ex. valutahandel eller något annat som möjliggör ett jobb som digital nomad, finns inga hinder att inte besöka och utnyttja alla fördelar som de här platserna har att erbjuda. Standarden skiljer sig i många avseenden naturligtvis åt från det man många gånger är van vid i Europa och USA, både när det gäller t.ex. boenden, infrastruktur samt hälso- och sjukvård. Men samtidigt får man mer valuta för sina pengar och kan förmodligen unna sig sådant som man annars inte skulle ha råd med i städer som New York, London eller Stockholm för den delen.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...