fbpx

Niklas från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 14 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ojojoj, vilken resa de finansiella marknaderna gjort – inte bara sedan årsskiftet utan egentligen redan från i höstas! I Europa har stämningen verkligen varit på topp, Euron har stärkts och börserna har varit relativt väldigt starka. Den stora frågan är ju så klart om det nu är “Happy days again” eller om vi ser en gammal hederlig “Bull-trap” eller som man kan säga på svenska – magplask!

Jag kan ju personligen köpa att marknaden studsat på ganska bra, dels för att sentimentet vid bottnarna i höstas såg rätt så dystert ut. Att framgångar för Ukraina ger förhoppningar kring att kriget där ska ta slut någon gång och kanske lätta på det inflationstryck som varit. Samtidigt är ju riskerna med situationen i den delen av världen sannolikt ganska explosiv.

Västvärlden växlar nu upp rejält och skickar de ena mer avancerade vapensystemen än de andra och det börjar nu stå allt mer tydligt och klart att det inte är någon lek i Ukraina utan att detta är på riktigt. Att som Sverige – ett litet “alliansfritt” land i angränsning till den stora lede Ryssen gå på i ullstrumporna på det sätt man gjort och kanske även än mer Finland som vill skicka stridsvagnar är en stark signal! En signal som man undrar om folk och investerare tar på allvar? Det är endera en signal om att – vi måste vinna i Ukraina och lamslå Ryssen för annars så står ju vi på tur. Något som Putin mer eller mindre uttalat innan han gick in i Ukraina när han ställde upp de ryska villkoren för hur världen ska spela efter deras pipa. Det andra sidan av myntet är att man är av uppfattningen att Ryssland är mer eller mindre tandlöst och egentligen inte kan göra så mycket åt situationen och att man från Finlands och Sveriges håll på något sätt vill visa att man också kan och vill.

Personligen tror jag att svaret ligger i hur Socialdemokraterna svängde om Nato – läget kan mycket väl vara betydligt allvarligare än vi får information om eller kanske vill förstå.

Oavsett så är saker vad de är. Västs vapendepåer utarmas och måste ersättas. För det krävs material. Material är en ändlig resurs som i många fall behöver brytas ur marken i en mer eller mindre avancerad process. Denna process tar tid och det finns många ställen i denna process där saker och ting kan köra fast och på ett eller annat sätt skapa problem. Problem som i slutet handlar om ett för lågt utbud vilket i sin tur allt annat lika leder till en prispress uppåt på de aktuella insatsvarorna.

Enorma resurser slukas
Krig och militära insatser slukar enorma resurser – på kort sikt har vi Ukraina men på längre sikt har vi den ansamling av vapen som behövs i flera av de europeiska länder som ligger farligt nära Ryssland. För hur ska framtiden vara i relation till den stora grannen i öst – misstänksamheten lär vara hög under väldigt många år framöver.

Så hur ser det ut med råvarupriserna egentligen? Statistiken är ju bra att ha men den beskriver ju något som har varit snarare än vad som är.

En rad råvaror bottnade/har studsat sedan förra året – Olja försöker mejsla ut en botten, koppar är upp ca 30 % sedan i somras och järnpriserna stiger de med och bottnade i slutet på oktober – upp ca 50 % sedan dess. Vetepriserna har tagit en hel del stryk sedan prischocken i samband med att kriget bröt ut, priset på majs bottnade i somras och ser ganska “bullish” ut härifrån. Soyabönor förefaller göra en comeback och apelsinjuice handlas i en positiv trend. Nu finns det så klart en väldig mängd råvaror och fler än ovan nämnda men nog är det så att det finns förutsättningar för lyft från nuvarande nivåer. Titta bara på priset på “Lumber” – vilken situation för den långsiktige!

På räntesidan har den amerikanska 10 – åringen kommit ned en hel del, men hade det varit en aktie hade det sett ganska intressant ut för ett köp givet den underliggande längre positiva trenden. Det är dock bra att försöka titta på räntorna även i andra länder och det är egentligen samma visa runt om i västvärlden. Än så länge är den större trenden mot högre räntor och en negativ trend i det större perspektivet är ännu inte på plats! Det gäller i Australien, det gäller i Sverige och Tyskland med flera.

Dollarn tar stryk på valutamarknaden
På valutamarknaden har dollarn tagit stryk och handlas på intressanta nivåer – faktum är att vi har en botten på plats i USD/SEK sedan mitten på december som fortfarande håller som marknaden nu kan antas testa. Euron har utklassat dollarn ett bra tag nu men förefaller tappa momentum, i varje fall i det kortare perspektivet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på trading med valuta? Upptäck Skilling med ett riskfritt demokonto. Allt är på svenska.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Man får nog vara på det klara med att saker och ting kan gå ganska hett till från nu och framåt. Har inflationen toppat och vänt eller är det bara en paus inför ytterligare en spinn mot nya högre höjder. Det som drog spiken i kistan för inflationsracet så långt är egentligen utbrottet av kriget i Ukraina förra året då extrema nivåer nåddes på flera marknader så som till exempel olja och vete. Men det visade sig vara en chock som snart ebbade ut och många marknader handlas nu långt under de nivåer som gällde då.

Har inflationen verkligen toppat?
Konsensus förefaller vara att inflationen har toppat, nästa fråga blir dock vad som egentligen avses med det? För att som i Europa eller Sverige ligga på nivåer kring 10 % kommer ju inte föranleda massiva räntesänkningar till exempel. En anledning till att dollarn varit svag på senare tid är ju att inflationen i USA har lugnat ned sig medens den fortfarande är på högre nivåer i Europa. Det är den situation som marknaden tävlar om att få ett bra pris på! Skulle situationen förändras på exempelvis så sätt att dem amerikanska inflationen kommer igång igen eller överraskar på uppsidan behöver nuvarande prissättning på marknaden sannolikt justeras.

Vad som helt klart borde verka inflationshämmande är de kostnadsökningar som till exempel svenskarna får utstå – matpriser, energipriser och boendekostnader (ex bolån) är tunga poster. Mer pengar läggs på nödvändigheter innebär att det finns mindre pengar till nöjen så som till exempel restaurangbesök. Ekonomin runt nödvändigheterna stannar av vilket ju bör leda till att priserna sjunker på de marknaderna i varje fall. Men det är nog inte där man tar det, utan det är just de stora makroekonomiska förutsättningarna som kommer att avgöra och kanske framförallt hur det går i Ukraina – det är i varje fall vad jag tror.

Osäkert med räntor framöver
Arbetshypotesen i min bok är så långt att det är klart osäkert att den samlade bilden kring inflation och räntor övergår till det bättre här och nu. På lite sikt får vi verkligen hoppas att inflationen kommer ner något och möjliggör att räntorna stabiliseras, men det fortfarande på höga nivåer. Utöver den kortsiktiga situationen i Ukraina har vi på lång sikt att hantera relationen med Ryssland vilket kommer kräva militära satsningar, utöver den situationen slåss vi mot energibrist och klimathot vilket innebär att ekonomin behöver ställa om. Det senare kommer kräva förändringar i produktionslinjer, etablering av processer för tillgång till specifika insatsvaror osv. Det är högst osannolikt att detta tillsammans med en allt mer protektionistisk värld inom överskådlig framtid kan få ned räntorna till de låga nivåer vi haft under lång tid nu. Det enda som egentligen skulle kunna leda dit är en käftsmäll mot ekonomin och en rejäl lågkonjunktur/depression – men då väljer i varje fall jag högre räntor.

Insatserna har ökat – både geopolitiskt och i ekonomin. Den förändring  vi nu ser eller har sett är möjligen den mest omvälvande för vår vardag på många decennier eller tja, sedan räntorna började sjunka för si så där en 30 år sedan! Och ju tidigare man förstår det och anpassar sig, desto bättre!

US 10 – åring
use 10 åringen

Iron Ore
iron one

USD/SEK
USD/SEK graf

Under tisdagen så tappar SEK 0.95% mot USD, som sticker mot 10.48 nivån mot kronan. Kanske är motståndet vid 10.20 svårare att bryta än vad man tidigare förutspått? Det kan bli en svängig vecka för kronan och dollarn och det ska bli spännande att se hur FED's möte på tisdagen påverkar. För dig som är trading-sugen så kan du kolla in Skilling (se recension), som är en svensk-norsk grundad valutamäklare som expanderat globalt, men har svensk support. Prova ett gratis demokonto idag!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.