fbpx

Pär från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 11 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bank for International Settlements, BIS, utkom i dagarna med en färsk bulletin om hur kryptomarknaden har påverkats av pandemin och de uppmärksammade krascherna för Terra/Luna samt FTX. Valutahandel har läst rapporten och ger dig nedan en sammanfattning av de viktigaste slutsatserna.

Markant ökad aktivitet på marknaden, stora förluster för majoriteten av alla med investeringar i Bitcoin och marginell inverkan på det finansiella klimatet utanför krytposfären. Så sammanfattar Giulio Cornelli, Sebastian Doerr, Jon Frost och Leonardo Gambacorta – författarna bakom BIS senaste rapport om krypto – läget för kryptomarknaden under de senaste åren.

Bulletinen, som har nummer 69 i ordningen av BIS rapporter, publicerades tidigare i veckan och presenterade flera intressanta utvärderingar om hur kryptomarknaden har utvecklats under framförallt åren 2015-2022 och vilka händelser som fått störst inverkan. Bland annat konstateras att fjolårets krasch för först stablecoinvalutan Terra/Luna och sedan kryptoplattformen FTX, ledde till kraftigt ökad tradingaktivitet – men på helt olika sätt för institutionella respektive privata handlare.

Rappporten grundad på data från 95 länder från 2015 till 2022

Giulio Cornelli, Sebastian Doerr, Jon Frost och Leonardo Gambacortas bulletin är resultatet av en flera år lång undersökning som innefattar perioden augusti 2015 till mitten av december 2022. Genom att studera och kartlägga regelbunden användning av kryptoplattformar i appformat bland kunder i 95 länder runtom i världen, har man kunnat identifiera mönster och trender på kryptomarkanden under dessa 7 år, och också fått en bild av hur signifikanta händelser som pandemin, Terra-kraschen och FTX konkurs påverkat såväl tradingbeteende som resultat.

Stor tillströmning av investerare mellan 2015 och 2021

I början av bulletinen konstateras att en stor tillströmning av nya investerare och traders skedde från 2015 fram till slutet av 2021, början av 2022. Miljontals nya användare äntrade marknaden, såväl institutionella som privata sådana, och priset på Bitcoin steg från $250 till $69 000.

Antalet dagligt aktiva kryptoanvändare ökade under samma period från 100 000 år 2015 till över 30 miljoner i slutet av 2021. Vid två tillfällen skedde stora kundtillströmningar på mycket kort tid – en gång under 2017 då priset studsade upp rejält (100 miljoner nya användare) och en gång i början av 2021 då priset också steg snabbt (500 miljoner nya användare).

Genomsnittlig förlust på 75% under 2022 – två händelser sticker ut

Efter den massiva värdeökningen mellan 2015-2021 kom ett rejält dråpslag under 2022, med en genomsnittlig värdeminskning i kryptotillgångar på hela 75%. Somliga föll ännu mer, men få klarade sig undan mer lindrigt.

I BIS-rapporten pekar Giulio Cornelli, Sebastian Doerr, Jon Frost och Leonardo Gambacorta ut två särskilda händelser som katalysatorer bakom störtdykningen – först den uppmärksammade kraschen i valutan Terra, och därefter skandalen med FTX. Bägge två fick förtroende för krypto att sjunka till botten och kastade enligt många experter ljus på hur osäker kryptomarknaden ännu är och de risker som följer med att ingen reglering ännu finns på plats. Den senare händelsen, FTX-kraschen, fick såväl Bitcoin som Ether och andra både större och mindre coins att rasa 20% i värde eller mer på bara några få dagar. Detta från en redan låg nivå efter det ras som skedde efter Terra-kraschen några månader tidigare.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla kryptovalutor och hundratals andra tillgångar med låg spread och schyssta villkor. Prova AvaTrade du med!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Överraskande trend i samband med både Terra- och FTX-kraschen

Trots massiva värdeförluster konstateras i BIS-rapporten att både Terra-kraschen och FTX konkurs föranledde kraftigt ökad aktivitet på marknaden. Ett mönster som sannolikt kan tolkas som att investerare försökte arrangera om innehaven i sina portföljer, för att låta fiat-backade stablecoins få ta mer plats och minska på innehav i rena kryptovalutor.

Olika typer av investerare agerade dock på olika sätt. De stora institutionella investerarna, så kallade whales, sålde av stora tillgångar i Bitcoin – delvis på bekostnad av de med mindre innehav. Privata investerare, dels medelstora sådana men framförallt de med endast små innehav – även kallade krill – ökade istället på sina investeringar. Troligtvis då priset sjönk så kraftigt av stora sell offs från de största investerarna, att det skulle bli en förödande förlustaffär för mindre investerare att sälja.

Nya investerare lockas av höga priser

En slutsats som Giulio Cornelli, Sebastian Doerr, Jon Frost och Leonardo Gambacorta gör i sin rapport är att investerare generellt lockas till kryptomarknanden av höga priser – eftersom det ger dem hopp om att priserna ska kunna öka ännu mer. Påståendet stöds av det faktum att antalet användare på kryptomarknaden – traders och investerare – ökade markant under åren 2015-2021 då priserna var på brant uppgång.

Författarkvartetten konstaterar också att tre fjärdedelar av alla nedladdningar av kryptoappar har gjorts då priset för Bitcoin legat över $20 000. Intresset var alltså betydligt mindre under de tidiga åren då priset fortfarande var lågt, vilket kan tyckas vara ganska naturligt. Vidare säger de också, utifrån data från simulerad handel, att den genomsnittliga investeraren som satsade $900 i krypto när de öppnade sitt kontot, hade förlorat omkring $430 per december 2022. I utvecklingsekonomier som Indien, Thailand, Pakistan och Turkiet och Brasilien var förlusterna större.

Kryptomarknadens krasch har haft liten inverkan på det finansiella klimatet i stort

Huruvida kryptomarknadens drama och volatilitet riskerar att spilla över på övriga finansiella börser och det ekonomiska klimatet i stort är en ständigt debatterad fråga. Utifrån undersökningar gjorda för BIS-rapporten verkar så dock inte vara fallet.

Giulio Cornelli, Sebastian Doerr, Jon Frost och Leonardo Gambacorta konstaterar, genom att med hjälp av diagram och jämförelser mellan krypto och bland annat aktiebörsen, att korrelationen mellan kryptomarknaden och andra finansiella marknader verkar vara låg. Varken FTX-konkursen eller Terra-kraschen spillde över nämnvärt på aktiemarknaden eller orsakade någon katastrof i världsekonomin i stort.

Slutsats

Sammanfattningsvis slår bulletinen från BIS fast att köptrenden på kryptomarkanden går i linje med ökande priser, att FTX-kraschen och Terra-kraschen påverkade kryptomarkanden stort i fjol men också att konsekvenserna för världsekonomin i stort endast blev begränsade. Hade krypto varit mer integrerat med den vanliga ekonomin, hade konsekvenserna emellertid sannolikt blivit betydligt större.

Utifrån det faktum att större investerare lyckades sälja av sina innehav i framförallt Bitcoin precis innan det stora prisfallet, då mindre investerare fortfarande handlade, menar författarna bakom rapporten att det finns ett behov av ökat inevsterarskydd för mindre handlare. De stora investerarnas vinster gjordes till stor del på bekostnad av de mindre.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla krypto-CFD:er hos en EU-reglerad, svenskgrundad mäklare. Bli kund hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.