Nu blir det intressant – konstig relation mellan statspapper och dollar!

Det kan ju med fog påstås att marknadsutvecklingen den senaste tiden varit minst sagt intressant. I takt med fallande priser på det mesta och direkt teatraliska utspel från Trump med entourage har sentimentet blivit nattsvart!
En hel del börsbolag befann sig redan i någon form av lugnare fas sedan en tid tillbaka – möjligen i anspänning inför vad den flamboyante presidenten i USA skulle hitta på. Själv så har man haft funderingar på om killen är skvatt galen och vad han egentligen är ute efter. Detta utifrån grundinställningen att agerandet avseende framförallt tullfrågan i grunden är så otroligt korkat på så många sätt att han ju inte kan vara så dum!
Nu visade det sig tack och lov att han inte var det. Istället har han skjutit testraketer och förmodligen vunnit fördelar som ju självklart med USAs makt hade kunnat uppnås på helt andra sätt än att föra öppen dialog med smädelser och hot på X och andra plattformar. Något du och jag också hade kunnat uppnå. Det är med andra ord inte så konstigt att det varit stressigt på marknaderna!
En fallande dollar, men stabila långräntor
Apropå stressigt har vi eventuellt en situation som framstår som sådan och det är att dollarn faller och amerikanska långräntor ändå håller huvudet högt. Frågan som uppstår är varför det är på det viset. Om amerikanska räntor går upp borde ju egentligen dollarn stärkas. Det här kan så klart bero på en rad saker men en förklaring skulle kunna vara att det säljs en massa amerikanska statspapper och det är från utlandet de säljs. Det skulle i så fall ge ett tryck nedåt på dollarn då pengarna går från dollar till annan valuta.
I Sverige och andra länder faller räntorna vilket innebär att det finns efterfrågan på statspapper vilket ju är normalt om aktiemarknaden går dåligt och sämre ekonomiska tider förebådas.
Elefanten i rummet – har det internationella samfundet tappat förtroendet för USA som stat eller att det i varje fall fått sig en rejäl törn?
Inget statsmannamässigt beteende
Det här är en otroligt svår fråga men risken finns, det har ju inte varit direkt statsmannamässigt beteende från Trump och hans gäng. Som lök på laxen verkar han dessutom ha kommit med aktietips inför nyheten om att tullarna skulle pausas och ger ett intryck av korrupt beteende.
Det kan ju tyckas att det är lätt att reversera nuvarande marknadsturbulens genom att dra tillbaka tullarna och så att säga ställa allt till rätta men det är ju samtidigt så att det har satt igång tankar och aktioner. I dagens tidning stod det till exempel om att man från svenska universitet skulle dra igång en kampanj för att locka till sig amerikanska forskare. Det är i det enskilda fallet ingen stor sak – men om det kryllar av den här typen av initiativ så får det så klart verkan.
Nä risken finns att tärningen är kastad och Rubicon korsats – vad skulle detta betyda för de finansiella marknaderna?
Jag är ingen expert på förtroendeflykt avseende stater men vad man ska ha klart för sig är att den inflation som ett sådant skeende riskerar att orsaka inte riktigt går att hantera på konventionell väg – dvs genom centralbanksstimulanser och finanspolitik.
Höjning eller räntesänkning på gång?
I nuvarande situation skulle man kunna tänka sig att Federal Reserve går in och börjar stimulera, vilket borde trycka ned marknadsräntorna, men likvidationen av statspapper utifrån skulle likväl kunna bestå. En fortsatt fallande dollar skulle sannolikt då bidra till inflation utöver den som skapas av en förtroendekris för amerikanska staten och FED skulle ju då egentligen behöva höja räntorna, inte sänka dem. Tips: Trading med dollarn till fördelaktiga kurser mot både EUR och SEK görs på valutamäklaren Skilling. Tänk på att valutamarknadens volatilitet kan vara högre än normalt just nu och vi noterar t. ex att USD/SEK gått från 9.74 till 9.88 det sista dygnet, medan EUR/USD på en vecka gått från 1.08 till 1.14 för att sedan vända tillbaka något.
Vad vi sett från vissa andra länder är att tillgångspriser mycket väl skulle kunna gynnas generellt eftersom man vill skydda sig mot inflation, men det hela är en fin balansgång och det får inte eskalera utom kontroll.
Om det nu är som så att bland annat Kina har bestämt sig för att dra ned på sin exponering och om de volymer som avyttras är så stora att de har potential att ställa saker och ting på ändan – ja då gäller det att snabbt bli kompis med Kina igen är min bedömning. Och sen över tid ha en plan för att en global konkurrent inte ska ha en ”corner” på ens obligationer innan man börjar bråka!
Tillståndet med Kina som äger amerikanska tillgångar har varit känt länge och är naturligtvis en strategisk tillgång för kineserna – kanske har de skridit till verket?

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla guld med CFD hos en prisbelönt valuta- och råvarumäklare med svensk support.
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Om det är så – vad är motmedlet?
Vad som är tydligt på de finansiella marknaderna är att situationen gillas av guld och guldaktier. Det blir spännande att se var kryptovalutor som Bitcoin tar vägen i den här miljön!
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...