Vinstskatt och förlustavdrag för Kryptoinvsteringar

För cirka ett år sedan skrev vi att 2018 skulle bli ett avgörande år för framtiden av Kryptovalutor. Även om marknaden inte riktigt återhämtade sig från den enorma justering som skedde i mitten av januari 2018, och som har påverkat hela årsresultatet, så är detta ett bra tillfälle att följa upp.
Det var säkert många som gjorde förluster på sina investeringar i kryptovalutor, därför tar vi tillfället i akt att gå igenom hur du kan dra av 70% av dina förluster via skatteavdrag.
Men vi börjar med hur beskattningen av vinster ser ut runt om världen och i Sverige.
Vinstskatt på lyckade investeringar i kryptovalutor
Kryptovalutor har nu normaliserats i våra sinnen som investerare. Trots ett dåligt år utan dess like så har vår mentalitet helt förändrats som investerare. Bitcoin och några andra kryptos har blivit vardagsnamn och antalet aktiva investerare har ökat.
Olika regeringar har valt att reagera på olika sätt gällande beskattning av vinster, och mycket härstammar från att G20 har börjat ta tag i ämnet på ett mer seriöst sätt.
I Storbritannien var situationen länge att vinster fick klassas som “gambling”, vilket innebar att vinster fick gå helt obeskattade. Detta förändras och idag måste vinster beskattas inom kategorin kapitalvinstskatt, och detta gäller för varje enskild investering.
I Schweiz har man valt att inte reglera marknaden alls då regeringen vill ge de allra bästa möjligheterna för att kunna etablera landet som en världsledande och det mest attraktiva alternativet för Fintechbolag och för blockchain-baserade företag. Det medför sina egna fördelar.
Kikar vi runt i andra delar av världen ser vi blandade regleringar.
Ryssland har t.ex inte ännu tagit ett beslut på hur de ska se på saken i fråga. De applicerar fortfarande en vinstskatt på 13% för alla inkomster från investeringar och försäljningar med kryptovalutor. Däremot i Japan har de applicerat 55% vinstskatt på alla vinnande investeringar, något som just nu ligger på bordet för förändring. Det har klassats som “övrig inkomst”, men det ser ut att förändras inom kort.
USA har använt sig av lite olika regleringar från en delstat till en annan, men strax innan jul kom ett förslag på bordet om att förändra det. En motion vill se till att vissa transaktioner ska helt ses som undantag. Ett sådant exempel finns i delstaten Ohio där staten vill acceptera skatter betalda med Bitcoin från sina medborgare.
Situationen i Sverige
Sverige klassade kryptovalutor i samma kategori som “antikviteter” vilket innebär en vinstskatt på 30%. Förluster, däremot, är avdragsgillt med 70%. Så om du är en av många som har gått back på dina kryptoinvesteringar under 2018 så kan du nytta av detta.
Alla köp och försäljningar av kryptos måste beräknas. Har du gjort flera olika transaktioner så måste varenda transaktion redovisas, Schablonmetoden är inte giltig i detta fall. Det är lite mer arbete på detta viset, men för att dra av 70% av alla förluster är det helt klart värt det. Anlita någon pålitlig revisor så får du nog tillbaks en hel del på nästa års skatteåterbäring.
Publicerad:
Författare: Marcus
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...