Beslutsparadoxen – jag köper aktier dyrt!

Jobbar man i finansbranschen hör man mycket historier och idéer kring hur man ska investera. Man hör också uttalande som kan låta logiska men som vid närmare anblick kanske inte framstår som helt genomtänkta. Det finns tillgångar man hör mycket om, man hör aldrig om vissa andra. Och andra saker upprepas som mantra som vore det sanning eller en naturlag.
”Jag bevakar marknaden rätt noga, när det går ner så säljer jag.”
”Jag kollar hur fonderna gått de senaste tre månaderna, de som gått bra köper jag.”
”Räntorna kommer vara låga lång tid framöver.” osv.
Vi människor vill av natur så klart vara framgångsrika, känna tillhörighet och bli snabbt belönade för våra beslut. Få är de som vågar gå mot strömmen, inte göra som alla andra och som i vad som närmast kan framstå som självskadebeteende köper in på något som alla andra avskyr som pesten.
Jag läste en artikel nyligen – den handlar om beteendeekonomi som om jag får säga det själv är magiskt intressant.
Padde, it-aktier och obligationer
Minns ni Padelhysterin? Var det inte helt sjukt hur alla plötsligt skulle bygga Padelhallar, renovera med Plejd-strömbrytare, köpa it-aktier och vaccinbolag. Vad hände där? Kom man in nära toppen var det ingen höjdare, det är då säkert.
Den största grejen av alla är väl egentligen obligationsmarknaden där hur mycket pengar som helst gått upp i ”rök” med anledning av ränteuppgångarna. Obligationer på längre löptider har förlorat värde i paritet med ordentliga sättningar och i vissa fall krascher på börsen. Det vill till att balansräkningar klarar absorbera smällen. Obligationsmarknaden har väl egentligen haft en av de längre bestående trenderna på finansiella marknader överhuvudtaget med fallande räntor under snart tre decennier. Det skapar beteende, mantran som upprepas som om de vore sanningar och alltför riskabla beslut tas i ett läge när allt är svindyrt – förutom att ställa ut en obligation.
Hur relevant är historisk avkastning?
Artikeln som jag läste handlade om hur investerare, professionella och amatörer alla till någon grad baserar sina investeringsbeslut på historisk avkastning. Det är bevisat att vi människor hellre investerar i sådant som redan gått bra än vad som gått dåligt. Man kan ju också misstänka att vad som gått bra då även är dyrare, allt annat lika leder denna strategi eller beteende som det egentligen handlar om till dålig avkastning och besvikelse.
Det är klart det finns undantag – Apple har till exempel gått bra hur länge som helst känns det som. Men det kommer att ta slut även där en dag!
Så om att investera i bolag som gått bra historiskt är dåligt för din portfölj, vad ska man då investera i?
Tja, var Plejd, vaccinbolag, it-aktier och Padelhallar bra när det kostade 3-4 ggr så mycket måste det väl vara utsökta alternativ idag? I varje fall för den som gillade dem då.
När vänder det för Volkswagen, Ericsson och Telia?
Själv funderar jag på varför Volkswagen-aktien år så oerhört nedtryckt i skorna och när det ska vända för Telecom-bolagen Ericsson och Telia. Medan Tesla tryckt ner priserna flera gångar och marginalerna tycks minska rejält, så kanske det är läge för Volkswagen, som också har Audi och en del av Porsche, att gå upp snart? Värderingen ser i alla fall väldigt låg ut i jämförelse med vissa andra biltillverkare.
Jag är så där intresserad av NVIDIA, Apple, Microsoft och har jag en regel som jag är ganska duktig på att följa så är det att inte köpa in i hysteri. För den uppgången som kom i hysteri – den raderas nästan alltid ut till 100 procent och ytterligare en del i vissa fall. Och ska man vara med på en hysteri ska man köpa väldigt tidigt eller haft tillgången innan hysterin startat. Ifall du använder en online trading sajt som Skilling (se vår recension) så går det att både blanka hypade aktier och att köpa översålda aktier. Prova själv med ett riskfritt demokonto idag!
Och varför så många inte klarar av att sälja i en hysteri är väl för att det ju är så oerhört skönt att ha något som bara stiger – man blir berusad av tillståndet av abnorma avkastningar och vill så gärna att det ska fortsätta. Vi är bara människor – det är vad som gör det här så otroligt spännande och intressant!
Den intressanta artikeln Chittar du här.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: En aktie- och valutamäklare med fokus på kvalitet, innovation och enkelhet för kunderna. Prova Skilling, du också!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...