fbpx

Jonas från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 38 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bitcoin (BTC) har nyligen snuddat en ny rekordnivå på 112 000 USD, innan den gick tillbaka mot strax över 110 500 USD i förmiddags.

Kryptomarknaden markerar den nya högstanoteringen någonsin för Bitcoin som en betydande milstolpe, vilket enligt många kan indikera att vi nu är inne i en bull market igen. Uppgången drivs av flera faktorer, inklusive ökad institutionell efterfrågan och positiva regulatoriska signaler från USA. Vissa analytiker och tyckare är mer positiva än andra just nu och reviderar upp riktkurserna. Det kommer vi att gå in på lite längre ner i artikeln, efter att teknisk analys, makrofaktorer samt potential för alt coins har diskuterats.

Teknisk analys: Fibonacci, RSI och MACD

För att förhoppningsvis dra lite bättre slutsatser om vart Bitcoin (BTC) är på väg just nu, samt potentiella nivåer att hålla koll på, så använder vi oss idag av fyra olika verktyg inom teknisk analys. Du kan givetvis testa med ännu fler, för att få fram potentiella köp- eller säljlägen.

Fibonacci-nivåer

Fibonacci's aktuella stöd och motståndsnivåer är något som man ofta tittar på. Var är vi nu då? Efter att ha brutit igenom tidigare motståndsnivåer kan nästa viktiga nivåer enligt Fibonacci retracement vara 118 000 USD och 125 000 USD. De första stödzonen kan vara 106 000 USD, medan den kritiska zonen som måste hållas för att fortsätta i en uppåtgående trend är mellan 100 000 USD och 97 000 USD. 100 000 nivån är en psykologiskt viktig stödnivå som många traders troligen sätter som stod-loss. Ett något djupare stöd finns vid 92-93 000 USD nivån, men ifall den bryter ner under 97 000 USD så är det möjligt att vi är på väg in i en nedåtgående cykel igen.

RSI (Relative Strength Index)

RSI ligger nära 70, vilket indikerar att BTC befinner sig i ett överköpt territorium. Detta kan signalera en potentiell kortsiktig konsolidering eller korrigering. Men samtidigt så om det går några dagar och Bitcoin inte rör sig så mycket, så är det möjligt att RSI går ner mot 60-65 igen. Samtidigt bör man tänka på att det inte är ovanligt att RSI når 80-85 nivån innan den tillfälligt eller långsiktigt vänder neråt.

MACD (Moving Average Convergence Divergence)

MACD-indikatorn visar en fortsatt positiv trend, men en avtagande histogram kan indikera att momentumet börjar avta.

Som alltid så gäller det att hålla koll dagligen på de olika nivåerna samt att kombinera med nyheter och makroekonomiska faktorer.

Makroekonomiska faktorer och regleringar

Den senaste tidens uppgång i BTC-priset har påverkats av ett flertal faktorer. Här är några.
Regulatoriska framsteg i USA: Framsteg i lagstiftningen kring kryptovalutor, inklusive den så kallade GENIUS Act, har ökat marknadens förtroende. Initialt så var demokraterna negativa mot förslaget, men nu har det alltså GENIUS Act gått igenom efter att senaten röstade för med följande siffror: 66 för och 32 emot. Detta innebär att vi nu fått en ny lag som reglerar stablecoins genom att införa krav på fullständig reservteckning, ökad transparens och konsumentskydd.

“Den partiöverskridande GENIUS-lagen kommer att skapa klarhet i regelverket för denna viktiga bransch”, sade den demokratiska senatorn Kirsten Gillibrand enligt CNN. Hon menar även att den kommer att behålla innovationen i USA (medan indirekt, EU halkar efter), den skapar ett robust konsumentskydd (Vi på Valutahandel.se är inte lika säkra på detta) och hon bekräftar även att den kommer att behålla den amerikanska dollarns dominans (vilket jag inte heller tror på, åtminstone inte på lite längre sikt).

Trump administrationen hoppas troligen på att detta kan ge en bredare användning för digitala valutor i det finansiella systemet. Av alla makrofaktorer just nu, så är det troligen denna som fått igång Bitcoin och ytterligare regleringar kan troligen även få alternativa kryptovalutor att börja röra på sig lite mer igen.

Stora finansiella institutioner som t. ex JPMorgan och Goldman Sachs fortsätter att öka sina investeringar i Bitcoin och andra kryptotillgångar. För bara några dagar sedan så sa Jamie Dimon till CNBC att de nu låter kunder köpa Bitcoin. Goldman Sachs tror att guld kommer att stiga till 3700 USD innan slutet av 2025, enligt ett nytt utlåtande på deras egen webbplats.

ETF-godkännanden: Marknaden väntar på ytterligare ETF-godkännanden, särskilt för altcoins som Solana från USA. Kanada hann före och Evolve ETF's släppte SOLA, som är en Solana ETF under april månad, 2025. Även Purpose Invest fick en SOL ETF godkänd i Kanada, och så finns det en som tillåter staking som heter 3 IQ. Enligt SEC's arkiv så godkändes en XRP ETF för lansering på Nasdaq idag. Proshares ska ha fått en XRP som ETF godkänd i Amerika i slutet av april 2025, men den är fortfarande inte synligt på den officiella webbplatsen. Ytterligare ett alternativ kommer från Grayscale's XRP trust, som ger investerare exponering till XRP genom en “security” (värdepapper) utan behov att köpa eller förvara tillgången direkt. Gällande Dogecoin (DOGE), så har bland annat 21 Shares och Bitwise lämnat in en ansökan för Dogecoin ETF, medan Grayscale har en Dogecoin Trust istället, vilket Reuters tog upp tidigare i år.

Ifall SEC godkänner ett antal fler ETF'er från ytterligare olika alternativ till Bitcoin, så kan detta driva på priserna ytterligare under sommaren eller hösten. Motsatsen, att ytterligare kryptotillgångar inte godkänns, skulle dock kunna innebära sjunkande priser för marknaden som helhet, men specifikt för de tillgångar som inte blir godkända.

Inledning på Ukraina fredssamtal och minskade geopolitiska spänningar i Ukraina kan minska globala risker och öka aptiten för riskfyllda investeringar som Bitcoin. Hur det väl går det är fortfarande väldigt oklart och frågan är nu framför allt vad Zelensky och Putin kan gå med på för att få fram fred. Nyheterna idag pekar på att vi forfarande är en bra bit ifrån en ihållande fred.

Fortsatt expansiv penningpolitik från stora centralbanker kan leda till ökad efterfrågan på Bitcoin som skydd mot inflation. Expansiv finanspolitik är troligen något som bara kommer att fortsätta de kommande 12 månaderna, baserat på dagens utsikter.

Robert Kiyosaki, mannen bakom boken Rich Dad, är extra skeptiskt mot dollarn och amerikanska statsobligationer efter auktionen från FED mitten av maj (inte igår), där 16 miljarder USD i 20-åriga stadsobligationer emitterades. Räntan blev något högre än förväntat och landade på 5.047%, den högsta sedan oktober 2023. Robert Kiyosaki har dock fel både på storleken av köpet och att ingen “showed up” (visade sig). På ett sätt är det kanske rätt iof, för folk går inte dit och FED köper inte direkt i denna typ av primära emissioner, utan agerar på andrahandsmarknaden för att ha möjlighet att påverka både räntor och likviditet.

Det var dock flera utländska centralbanker och institutioner som köpte 69% av emissionen, vilket är något över genomsnittet. Efterfrågan var dock svagare än de sista månaderna och den så kallade bid-to-cover ration låg på 2.46. Många marknadsaktörer är oroliga för USA's växande budgetunderskott, ett sänkt kreditbetyg från Moodys från Aa1 till Aaa och potentiellt nya skatte- och utgiftslagar. Nedan ett utdrag från den i många avseende missvisande tweeten:

Generellt så använder han troligen ovanstående tweet för att pusha folk att köpa guld som han tror ska gå upp från 3,310 USD (idag) till 25 000 USD, men han skriver inget om någon tidshorisont. För Bitcoin så är hans förväntning mellan $500 000 USD upp till $1 miljon, men återigen så kommer det utan någon tidshorisont. Kanske är det så han skriver för att undvika eventuellt stämningar och klagomål?


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trading på riktigt med en etablerad aktör med över 35 år i branschen.

Riskvarning: 75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Altcoins och framtida utsikter

Altcoins har ännu inte följt med i Bitcoins uppgång, men regulatoriska beslut, särskilt kring en eventuella nya ETF'er i USA, har potential att ge ett lyft för dessa tillgångar. Marknaden väntar på ytterligare klarhet i regleringen innan altcoins kan få större uppmärksamhet. I dagsläget så är det framför allt Bitcoin som fått uppmärksamhet, då institutioner handlat och gjort väsen ifrån sig. Under tidigare cykler, så har ofta vinster från Bitcoin investerats i andra kryptovalutor. Ifall det blir samma denna gång återstår att se, men det finns givetvis en möjlighet att alt coins sticker rejält under senvåren, sommaren eller hösten. Alternativt, så kan det blir så att Bitcoin är vinnare denna gången.

Vad tror analytiker om Bitcoin 2025?

Flera framstående analytiker och institutioner har delat sina prisförväntningar för Bitcoin under 2025. Här kommer några framstående som kan vara intressant att titta på.
Cathie Wood (ARK Invest): Förväntar sig i sin basprognos att BTC når 700 000 USD redan på kortare sikt (men säger inte hur kort), med ett optimistiskt scenario på upp till 1,5 miljoner USD fram till 2030. Man ska dock vara försiktig med hennes prisprognoser, då både 700 000 USD och 1.5 miljoner dollar som bästa utgång potentiellt handlar om nästa bullrun, inte denna. För det är mest troligt att den nuvarande uppgången avslutas någon gång under 2025 eller senast 2026. Sedan påbörjas troligen en nedgång och det är först i nästa uppgångsfas som hennes “optimistiska” siffror gäller.

Anthony Scaramucci (Skybridge): Han räknar med att Bitcoin kan nå mellan 180 000 och 200 000 USD under 2025. När man tittar på investmentbolaget Skybridge som den fd. Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci startade 2005 så är det tydligt var hans fokus ligger: krypto. Skybridge talar om Smart Alternatives (SALT) som ska stärka stora idéer, framför allt kring blockkedjor känns det som. Ifall Anthony som är både utbildad jurist, finansman, entreprenör och republikansk politisk strateg har någorlunda koll så är det krypto som kommer att bli hett under 2025. Vad tror du?

Standard Chartered och Bernstein: Båda bankerna har ett mål på 200 000 USD innan årets slut. Inte illa för gammeldags banker.

H.C. Wainwright: Tror på en kurs runt 225 000 USD under året.

JPMorgan: Räknar med att Bitcoin kan prestera bättre än guld under andra halvan av 2025.

Morgan Stanley: Anser att Bitcoin nu är etablerad som en potentiell amerikansk reservtillgång. De känns mer positiva än någonsin gällande krypto.

Deutsche Bank: Har en fortsatt positiv syn och räknar med att priserna hålls höga. Men hur länge, undrar Valutahandel.se?

Bitcoin Suisse: Förväntar sig att Bitcoin når 180 000 USD under mitten av 2025.

Svenska banker (som t. ex SEB och Swedbank) har generellt en mer försiktig inställning, men erkänner ökande intresse från kunder och bedömer att Bitcoin kan fortsätta växa stadigt under året, om än med stora svängningar.

Ifall du vill handla med krypto, så föreslår vi att du provar på CFD trading med IG som har ett stort utbud och enastående rykte efter mer än 35 år i branschen.

Riskvarning: 75 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.