fbpx

Greger från Eskilstuna

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 34 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Brasiliens centralbank, Banco Central do Brasil, höjde sin riktmärke för utlåningsräntan med 1,5 procentenheter när inflationen fortsätter att klättra mitt i en växande oro för statliga utgifter. Höjningen är bankens största höjning sedan 2002 och den görs i en tidpunkt då den brasilianska centralbanken kämpar för att dämpa den stigande inflationen, rapporterar Valutahandel.

Bankens penningpolitiska kommitté höjde på onsdagen i förra veckan Selic-räntan till 7,75 % från 6,25 %. Det var det sjätte mötet i rad där den brasilianska centralbanken höjde Selic, som började året på rekordlåga 2 %, och en acceleration från 1-procentenhetsökningarna vid de tidigare två mötena. Att Selic-kursen började året på en rekordlåg nivå på två procent, berodde på att landets beslutsfattare försökte få igång ekonomin efter pandemins förödelse.

Bankens räntekommitté, känd som Copom, beslutade enhälligt att höja sin referensränta till 7,75%. De flesta av de 36 ekonomerna tillfrågade av Reuters hade förutspått en tredje raka ökning med en hel procentenhet, men nya finanspolitiska oro förra veckan ledde till att fem förväntade sig en höjning med 125 punkter och tre att prognostisera en ökning med 150 punkter. Kommittén sa i sitt uttalande att den förväntar sig att höja Selic med samma belopp vid sitt nästa möte, i december.

Ökningen, som var i linje med analytikernas förväntningar, är den sjätte raka för Latinamerikas största ekonomi, vars pandemiåterhämtning får ett slag av stigande priser.

Det beslutades enhälligt av de nio ledamöterna i bankens penningpolitiska kommitté, som i ett uttalande sa att en höjning “av samma storleksordning” var trolig vid dess nästa möte, i början av december.

“Med tanke på försämringen av riskbalansen och ökningen av dess inflationsprognoser är denna takt den mest lämpliga för att garantera inflationen konvergens mot målen vid den relevanta horisonten”, löd uttalandet. Kommitténs “basscenario och riskbalans indikerar att det är lämpligt att föra processen med monetär åtstramning ytterligare in i det restriktiva territoriet.”

Centralbanken ökade takten i sina räntehöjningar efter att inflationen accelererade sedan mötet i september, och efter att president Jair Bolsonaros regering förra veckan sa att den planerar att öka de sociala utgifterna och svara för en del av ökningen utanför en konstitutionellt påtvingad utgift. keps. Regeringens drag försvagar marknadens förtroende för regeringens vilja och förmåga att få kontroll över utgifterna, enligt ekonomer.

“Även om den finanspolitiska effekten nästa år är begränsad i det stora hela, är det som orsakar oro det faktum att du undergräver utgiftstakets trovärdighet om du ändrar det när det är politiskt lämpligt”, säger Roberto Secemski, ekonom på Barclays i New York. Ifall du är sugen på trading med Brasilianska Real (BRL), så kan IG (recension) rekommenderas. Prova själv här idag!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Upptäck den främsta valutamäklaren för trading med emerging markets valutor som BRL. Testa IG, du också!

Riskvarning: 78% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Varnat för inflationens påverkan

Centralbanks beslutsfattare har varnat för den möjliga inverkan på inflationen om regeringen lättar på finanspolitiska begränsningar, och nu när dessa farhågor närmar sig att bli verklighet var banken tvungen att reagera för att hjälpa till att förankra förväntningarna, sa Secemski.

“Det finns en inverkan på tillgångspriserna, inklusive de verkliga, för när du manipulerar med ett finanspolitiskt ankare vet du inte vad som kommer härnäst,” sa han. “Valutan kan vara svagare under en utdragen period, och det får konsekvenser för inflationen.”

Under dagarna förra veckan efter att regeringen avslöjade några av detaljerna i utgiftsplanen, föll aktiekurserna på den brasilianska aktiemarknaden och den brasilianska realen noterade sin svagaste punkt mot dollarn sedan april.

Även med ytterligare en räntehöjning på 1,5 procentenheter i december, kanske den högre kursen inte räcker för att höja den lokala valutan, säger Paloma Brum, ekonom på mäklarfirman Toro Investimentos.

“Det kommer att krävas något starkare för att ge investerare en attraktiv riskpremie”, sa hon. “Selic kommer att behöva komma närmare 10%, till och med 12%.”

Den svagare valutan kommer att sätta mer press på importpriserna och kommer att förvärra effekterna av det stigande oljepriset på världsmarknaderna på de inhemska bränslepriserna.

Bränslepriserna har varit en av huvudorsakerna till att Brasiliens inflation har accelererat de senaste månaderna, och kommer också att vara en faktor i oktobers inflationsrapport. Det brasilianska oljebolaget Petroleo Brasileiro SA PBR, eller Petrobras, ökade tidigare i veckan kostnaden för bensin för distributörer med 7% och kostnaden för dieselbränsle med 9%.

Brasiliens inflationstakt kommer att avsluta året långt över taket på 5,25 % av centralbankens målintervall. Konsumentpriserna steg med 10,34 % under de 12 månaderna fram till mitten av oktober, vilket överraskade ekonomer som hade förväntat sig att inflationstakten skulle börja avta från 10,05 % under de 12 månaderna till mitten av september.

Den brasilianska centralbanken går nu aggressivt för att höja räntan för att dämpa den årliga inflationstakten, som kom in på 10,25 procent förra månaden – långt över bankens måltak på 5,25 procent.

Arbetslösheten är fortfarande hög på 13,2 procent, även om den har sjunkit från 14,7 procent i början av året.

Den svaga ekonomin visar sig vara problematisk för den högerextrema presidenten Jair Bolsonaro, vars popularitet är som lägst under hans mandatperiod, och som opinionsundersökningar för närvarande visar på att förlora valet i Brasilien om ett år till vänsterextremisten Luiz Inacio Lula da Silva.

Stigande mat- och bränslepriser skadar brasilianska hushåll, särskilt de fattiga.

De höga räntorna gör det svårt att kontrollera inflationen

Centralbankens arbete för att få inflationen under kontroll under de kommande månaderna kompliceras av det faktum att högre räntor har liten eller ingen inverkan på vissa priser, enligt Emily Weis, makrostrateg på tillväxtmarknaderna på State Street i Boston.

“Vi ser att priserna förblir ganska höga, och några av de områden, särskilt mat och bränsle, som bidrar till dessa siffror är inte under centralbankskontroll”, sa hon och tillade att banken också riskerar att kväva den brasilianska ekonomins återhämtning, vilket visar redan några tecken på ebbning. “Det är en hård lina att gå mellan att kontrollera inflationsförväntningarna och bromsa tillväxten.”

I jakt på ett uppsving meddelade Bolsonaro förra veckan att han skulle öka välfärdsbetalningarna till de 17 miljoner fattigaste brasilianerna med 20 procent.

Men det har bara ökat inflationstrycket. Det har också väckt marknadens rädsla för att hans regering överger sina löften om finanspolitisk disciplin och kommer att bryta sitt utgiftstak, i ett drag som kritiker fördömer som “populistiskt” ekonomiskt beslutsfattande.

Analytiker sa att centralbankens hökaktiga räntehöjning troligen delvis påverkades av dessa farhågor. Dess åtgärder för att tygla inflationen riskerar att bromsa den ekonomiska tillväxten, som analytiker för närvarande förutspår på 4,97 procent för året, en nedgång från 5,04 procent för fyra veckor sedan. Kommer det forsätta i samma spår, eller komma BRL stärkas? Du kan själv handla med USD/BRL hos IG!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Bättre för carry trading, eller bara mer nedgång? Testa IG för USD/BRL trading idag!

Riskvarning: 78% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.