fbpx

Greger från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 40 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svallvågor efter Brexit och en försvagad euro har eldat på intresset för europeiska storstäder bland investerare inom fastighetsbranschen. Hela 9 europeiska metropoler finns bland topp 15 av de städer världen över som fastighetsbolag väljer att satsa på. Valutahandel har sammanställt en Topp 15-lista från 2023 års cityindex. Resultatet ser du nedan.

Topp 20 städer för investerare 2023

Cityindex presenteras varje år i Barnes Global Property Handbook med syfte att visa vilka städer som är mest attraktiva för investerare och stora bolag inom framförallt fastighetsbranschen. Den totala listan innehåller 50 städer i olika delar av världen. Nedan har Valutahandel sammanställt de 15 städer som rankar högst på listan, med kortfattad information om varje stad, varför de rankar som de rankar och hur utsikterna är för investerare framgent. Siffran inom parantes visar hur respektive stad rankade i förra årets cityindex.

1. Paris, Frankrike (5)

Den franska huvudstaden hoppar upp från en femteplacering i fjol till första plats för 2023. Det är populärt att bygga och satsa på fastigheter i Paris. Tidigare var det framförallt de gamla fashionabla kvarteren i stadskärnan och västra delen av city som lockade spekulanter på jakt efter lyxbostäder, men nu ser trenden annorlunda ut. Intresset har ökat betydligt för stadens samtliga 20 arrondissement. Framförallt är det försäljningen av bostäder för över €3 miljoner som ökar. Priset per kvadratmeter beräknas vid slutet av 2023 ha stigit till drygt €4600, från att varit €3700 de senaste tre åren.

Den ekonomiska krisen framfart i Europa, med en euro som försvagades mot dollarn i fjol, tros vara en bidragande orsak till det ökade intresset för storstaden. Många väljer också bort London efter Brexit. Paris image av att vara romantikens huvudstad, med fransk flärd runt varje hörn, tycks förbli orubbad – eller ännu starkare – trots en brinnande ekonomisk kris.

För fastighetsspekulanter i Paris är eurons växelkurs naturligtvis högintressant. De senaste månaderna har EUR förvisso hämtat igen en del mot USD – men sedan 2021 har unionens valuta blivit betydligt billigare. Från att ha kostat över 1,20 för 1,5 år sedan till att ligga under 1,10 idag.

Handla EUR/USD och mängder av andra valutapar med riktigt schyssta villkor – bli kund hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grymt låg spread, flera olika plattformar och säker registrering med BankID. Prova Skilling du med.

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


2. Miami, USA (1)

Miami halkar ned en placering från fjolårets guldplats, men med en andraplacering är intresset för den soldränkta amerikanska staden likväl hett. Stadens strategiska läge, vilket landat den smeknamnet “the gateway to America”, har gjort Miami till en hub för stora kryssningsfartyg och erbjuder en smidig förbindelse till såväl USA som Latinamerika, Karibien och Kanada.

På senare år har Miami fått en allt större yngre befolkning och stora fastighetsbolag satsar i många av stadens områden. Just nu tycks staden blomstra – men framöver är prognosen inte riktigt lika ljus. Utsikterna för dollarn är svaga framgent – efter fjolårets race tror många att valutan kommer att backa i värde när Fed slutar höja räntan och därefter börjar sänka den. Detta kan i sin tur leda till en dubbelt negativ effekt för fastighetsmarknaden i Miami – där investerare inte bara väjer bort USD, utan också fastigheter i USA.

3. New York, USA (7)

Det stora äpplet behöver knappast någon närmare presentation. New York har precis som Paris en närmast filmisk status sedan många decennier tillbaka. Staden lockar med kända landmärken, dygnet runt-puls och all världens möjligheter och bekvämligheter för de med stora plånböcker. Från 2022 till 2023 klättrade metropolen 4 placeringar och landar nu in som den tredje mest attraktiva staden för fastighetsutveckling.

Precis som för Miami ger dollarns svaga utsikter emellertid mörkare moln på himlen framgent. Mycket pekar på att det kommer bli tuffare för den amerikanska fastighetsmarknaden till nästa år.

4. Austin, USA (2)

Huvudstaden i Texas, USA kan stoltsera med en imponerande utveckling de senaste 30 åren. Staden har gått från en mindre universitetsstad till en metropol sjudande av liv, attraktiv för såväl amerikanare som utländska besökare och intressenter.

Jämfört med i fjol tappar Austin två placeringar till en fjärdeplats på 2023 års cityindex. Framgent gäller liknande utsikter som för Miami och New York – där en svagare dollar sannolikt kommer att leda till ytterligare ett tapp nästa år.

5. Dubai, Förenade Arabemiraten (47)

Ökenstaden Dubai är listans absoluta stjärnskott. Mellanösterns mesta turistdestination tillika en hub för business går som ett skott från plats 47 i fjol, till plats 5 i år. Vad ligger då bakom det exploderande intresset? Framförallt är det mycket fördelaktiga skatteregler som lockar. Dubai har likt många andra gulfländer mycket låga skatter, vilket givetvis är attraktivt då man både som boende och företagare får behålla mer pengar i plånboken.

För fastigheter riktade till spekulanter med en smak för lyx har staden dessutom allt och lite till att locka med. Företagsklimatet är grymt, här är en smältdegel av människor och kulturer från hela världen (majoriteten av stadens invånare är expats) och möjligheterna tycks gå till månen och förbi.

6. Tokyo, Japan (3)

På sjätteplats i Cityindex 2023 hittar vi Japans huvudstad Tokyo. Staden tappar tre placeringar från i fjol, men presterar likt väl betydligt bättre än andra asiatiska storstäder som faktiskt lyser med sin frånvaro i topp 15, och är väldigt få bland de totala 50 hela listan.

En svag yen gör det billigare att köpa och bygga i Japan, men avkastningen på investeringar blir dålig och med en stigande inflation även här (om än låg jämfört med västländer) riskerar fastigheter att tappa i värde. Japans åldrande befolkning är också till nackdel för de som tittar på att etablera sig på den japanska marknaden.

7. London, Storbritannien (6)

Medan många andra europeiska storstäder klättrar i rank gör London det motsatta. Ikonisk status till trots halkar staden ned en placering i indexet från 2022 till i år – troligen mycket på grund av Brexit. Utträdet ur unionen får fler att söka sig till andra metropoler i Europa, där medlemsskapet i EU gör det både enklare och mer ekonomiskt fördelaktigt att investera.

Växelkursen för GBP har också varit rejält svajig senaste året – inte minst mot USD. Senaste månaderna har pundet stabiliserats en del efter flera djupa dalar under 2022, men sett över 5 år har värdet försvagats. Det öppnar å ena sidan för billigare byggande, men också för sämre avkastning.

8. Geneve, Schweiz (4)

På ett år har kursen för CHF/USD stigit från 1,01 till 1,12 idag. För CHF/EUR har den ökat från 0,96 till 1,02 idag. Investeringar i CHF har ökat i värde, men det har också blivit dyrare att köpa och bygga i Schweiz. I fjol var Geneve den fjärde mest populära staden för investerare och företag inom fastigheter. I år hamnar den på plats 8.

9. Madrid, Spanien (9)

Spaniens huvudstad behåller sin niondeplats från i fjol och fortsätter att locka investerare i samma takt. Madrid har nackdelen av att sakna kust och tillgång till hamn – men kan däremot locka med rik arkitektur, historia, ett bra företagsklimat och en ung befolkning som blir allt större.

Plats 10 och 11: Milano (45) respektive Rom (22), Italien

Italienska storstäderna Milano och Rom klättrar rejält i placering och är under 2023 den tionde respektive elfte mest attraktiva staden i Barnes cityindex. Allra bäst går det för Milano, belägen i norra Italien med ett strategiskt läge och en härlig mix av både historia, kultur, natur, industri och inte minst mode.

Även Rom ökar i popularitet. EUR-land som det är har den italienska marknaden varit mer gynnsam för utländska investerare senaste året, och för Italien gäller också att fastighetsmarknaden överlag aldrig riktigt återhämtade sig efter finanskrisen 2008. Det är generellt lite billigare att köpa här jämfört med likvärdiga europeiska länder som Spanien, Frankrike och Portugal.

12. Istanbul, Turkiet (ny på listan)

Istanbul är en nykomling i cityindexet. Staden var inte med bland topp 50 i fjol, men landar i år på plats 12. Ekonomin i Turkiet är allt annat än stabil, men en mycket svag lira gör det också billigt att köpa i Turkiet. Landet har en stor och relativt ung befolkning, härligt klimat och Istanbul lockar med både värme och kultur.

13. Montreal, Kanada (18)

Kanadensiska Montreal stiger från plats 18 i fjol till plats 13 i år. Staden är den näst största i Kanada, och den största i delstaten Quebec, med nära 2 miljoner invånare. Montreals strategiska läge, nära den amerikanska gränser, erbjuder närhet till USA och kortare avstånd till Atlantkusten är Toronto. Valutakursen för CAD/USD har sjunkit något det senaste året, vilket innebär möjlighet till billigare investeringar för amerikanska bolag på andra sidan gränsen.

14. Amsterdam, Nederländerna (12)

Amsterdam var den tolfte mest attraktiva staden för fastighetsbolag och investerare i fjol – i år får staden, som bland annat förknippas med tulpaner och kanaler, nöja sig med en lite lägre placering. Precis som Paris, Rom, Milano och Madrid gynnas av Amsterdam av eurons utveckling och det faktum att många som tidigare varit intresserade av London efter Brexit istället tittar på andra storstäder i Europa.

15. Stockholm, Sverige (10)

Sist men inte minst kniper Stockholm plats nummer 15 – vilket dock innebär ett tapp med fem placeringar sedan i fjol. En ganska väntad utveckling givet den svaga svenska kronan men också det oroande läget på den svenska fastighetsmarknaden. Många byggen har helt stannat av i skuggan av inflationen och det är inte längre möjligt att ta superbilliga lån. Sverige har inte längre en fördelaktig minusränta, och utsikterna för kronan är fortsatt svaga varför den svenska marknaden också blir mer osäker att satsa på.

16. Zürich, Schweiz

Schweiz största stad, som fortfarande är ganska liten, lockar dock en anseende mängd utlänningar som troligen flyttar dit av skatteskäl och för att de gillar att kunna åka skidor. Tillströmningen har dock minskat enligt Barnes City Index 2023 och staden har tappat från 11:e plats till plats 16. Är det höga levnadskostnader som avskräcker?

17. Toronto, Canada

Medan den mer Europeiska staden Montreal avancerat till 13:e plats från 18:e förra året, så tappar istället den mer amerikaniserade staden Toronto. Medan Toronto var den 8:e mest populära för utlänningar att flytta till under 2022, så är det bara den 17:e bästa staden under 2023. Är det kylan under den långa vintern som avskräcker? Eller de skenande priserna?

18. Los Angeles, USA

Los Angeles metropolen har alltid varit en het stad och region för utlänningar att flytta till. Men ökade priser har lett till att storstaden tappat från 14:e till 18:e plats mellan 2022-2023. Kriminaliteten är troligen en avgörande orsak till att många flyr staden och väljer säkrare orter istället.

19. Monaco

Det lilla skatteparadiset vid Medelhavet har tappat något, från 13:e till 19:e plats mellan 2022-23. Kanske är det bostadspriserna som börjar bli utom räckhåll för de flesta, eller så väljer folk helt enkelt andra alternativ?

20. Lissabon, Portugal

Lissabon fortsätter att locka utlänningar som flyttar dit och investerar, framför allt från USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Skandinavien. Den stora vågen har kommit från Kalifornien under de sista året, medan fransmännen gillar det bättre vädret (längre säsongen) och lägre priserna jämfört med Paris eller den franska rivieran. Lissabon har avancerat från plats 24 på listan över de hetaste städerna att flytta till under 2022 till plats 20 i år.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.