ECB flaggar för fortsatta räntehöjningar fram till sommaren
Styrräntan för EMU-länderna höjdes upprepade gånger under andra halvan av 2022. Nu flaggar Europeiska centralbanken för att fortsatta höjningar sannolikt kommer att bli aktuellt även kommande tid – och att ett stopp förmodligen inte kommer förrän tidigast i sommar.
ECB:s räntebesked har sedan fjolåret varit flitigt bevakade och omskrivna av Valutahandel.se. Centralbanken fick under första halvåret av 2022 ta emot massiv kritik för att de väntade betydligt längre än andra med att börja höja unionens styrräntor – detta trots en skenande inflation med nivåer högre än på flera decennier i flera EMU-länder.
Efter att den första justeringen slutligen kom under sommaren 2022, har fler höjningar sedan följt. Både trippelhöjningar och dubbelhöjningar har genomförts, vilket i dagsläget landat styrräntorna på 2,75% (utlåningsfacilitet), 2,50% (fast ränta) samt 2,0% (inlåningsfacilitet). I en ny intervju flaggar nu en av ECB:s ledamöter – Francois Villeroy de Galhau – för att fler höjningar med största sannolikhet kommer att bli nödvändiga kommande tid, och att ett stopp förmodligen kan bli aktuellt först i sommar.
Innehåll: En översikt
Inflationen måste ned
Argumentet bakom Villeroys syn på ytterligare räntehöjningar i eurozonen är den fortsatt höga inflationen. Trots den risk för negativ tillväxt som högre räntor innebär, är nuvarande läge – med en inflationstakt som väntas landa på 9,2% för december 2022 – än mer alarmerande och något som måste stävjas.
I november 2022 uppgick den årliga inflationstakten för euroområdet till 10,1%, vilket innebär att en marginell minsking om prognosen på 9,2% för december slår in. Fortfarande är nivån dock betydligt mycket högre än det mål på 2% som ECB i enlighet med de flesta andra av världens centralbanker har.
Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla EUR/SEK och 1000+ andra tillgångar hos eToro. Lägst spread och flexibel hävstång. Prova eToro du med!
Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
ECB behöver ha en fortsatt pragmatisk syn på hur mycket räntorna ska höjas
I sitt uttalande understryker ECB-ledamoten Villeroy också vikten av att Europeiska centralbanken bibehåller en pragmatisk syn på hur mycket unionens styrräntor ska höjas per tillfälle. Under fjolåret såg vi både trippel- och dubbelhöjningar, med den senaste höjningen i mitten av december på 0,50%. Under kommande månader är det enligt Villeroy viktigt att centralbanken noga överväger nivån på räntehöjningarna utifrån såväl nuläge med inflationen som risken för recession.
Målet är att nå en räntetopp i sommar
Hur ekonomin i EU kommer att utvecklas under första och andra kvartalet av 2023 är i vanlig ordning svårt att förutse. Just nu råder kalla vintermånader med skyhöga energipriser som driver på kostnadstrycket – men mot våren väntar varmare temperaturer och med det mindre energianvändning. Vi vet heller inte hur kriget i Ukraina ser om 2, 4 eller 6 månader, vilket även det påverkar prisbilden i unionen i allra högsta grad. Såväl för energi som för mat och andra konsumtionsvaror.
Utan att kunna förutspå läget för våren menar Villeroy att ECB bör sikta på att nå ett stopp för räntehöjningarna någon gång i sommar.
Hur kan valutahandel med EUR påverkas av fortsatta räntehöjningar fram till sommaren?
Styräntorna har en direkt koppling till ett lands – eller i det här fallet en unions – valuta och kursutvecklingen för den. Högre ränta innebär som bekant en mer attraktiv placeringsmiljö för investerare, varför en högre ränta ofta leder till ökat värde på valutan. Andra faktorer spelar emellertid också in.
Tittar vi på eurons utveckling gentemot dollarn såg det inte vidare muntert ut under de första tre kvartalen av 2022. USD nådde rekordnivåer när många flydde sökte en safe haven-tillgång framför mer osäkra placeringar. Därefter har det dock sett betydligt ljusare ut. Den amerikanska dollarn har tappat en del mark och sedan eurons bottennotering i september har utvecklingen mestadels gått uppåt. Kursen för EUR/USD är idag uppe i 1,07, att jämföra med 0,96 i slutet av september.
Euron har även stärkts mot både SEK, NOK och GBP den senaste månaden, såväl som under hela fjolåret. För mindre valutors del har NOK förvisso oljan, men generellt spår många att småvalutor kommer att få det fortsatt tufft gentemot större valutor – inte minst vår svenska krona.
Vill du pröva lyckan i valutahandel med EUR-par hittar du tips på bra, pålitliga mäklare i vår topplista över bästa valutamäklare – komplett med utförliga recensioner och omdömen om samtliga. Sugen på att komma igång redan nu? Registrera dig för ett demokonto hos svenska Skilling, och testa valutahandel helt utan risk och kostnad under 30 dagar.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Gör som tiotusentals andra kunder du med – handla valuta genom en svensk toppmäklare. Öppna konto hos Skilling redan idag!
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det har varit svettigt för Brasilien där inflationen ökat mer än väntant och en svag rekordsvag växe...
Analytiker har identifierat flera faktorer som bidrar till den nuvarande svagheten för den svenska k...
Det pågår just nu ett race ner till botten för både ECB, Riksbanken och FED. Alla är på väg mot lägr...