fbpx

Olof från Nordstan

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 30 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Amerikanska Federal Reserve Bank har börjat planera för räntehöjningar under 2019. Världens stagnerande ekonomiska utveckling gör att ekonomin behöver stimuleras. Men trots att problemen blir allt fler i Eurozonen kommer ECB inte vara lika snabba som Fed på att agera.

ECB har bekräftat stagneringen och ändrat prognoser för den ekonomiska utvecklingen, men de håller att stigande löner och fler arbeten är en anledning för optimism. Arbetet för att skapa nya prognoser för Q2 och framåt har redan börjat, men redan nu blir ledningen testade gång efter annan. Eurozonens ekonomiska trygghet ser den största nedgången på ett decennium. Tyskland, ekonomins motor, projekterar nu den lägsta tillväxten på sex år. Siffror visar nu att Italien spenderade sista halvåret av 2018 i en lågkonjunktur.

Vad händer om ekonomin i Eurozonen blir ännu sämre?

Ämbetsmännen i ECBs styrelse kommer troligtvis hålla sig till planen. President Mario Draghi berättade nyligen att han stiger ner från sin position i oktober och att räntan inte kommer att höjas så länge han sitter kvar. ECB har sagt vid flertalet tillfällen att EUs medlemsländer bör instifta tillväxtvänliga policys och strukturella reformer, men inte alla lyssnar.Investera i Euro

Även utan den avstannande ekonomiska utvecklingen kommer ECB snart behöva agera för att hålla igång ekonomin i Eurozonen. Risken finns att för många låntagare betalar tillbaks sin skuld och det skulle strama till regionens likviditet. Kvantitativ lättnat och investeringar i obligationer måste uppehållas för att ECB ska kunna hålla sig till sin plan utan att förstöra ekonomin.

I december 2018 avsluta ECB sitt QE program då de ansåg att det var logiskt då deflationen blivit besegrad och ekonomin återupplivad. Det är också möjligt att de istället insett att de nått gränsen för initiativets effektivitet och antalet obligationer.

Det är möjligt att Draghi återaktiverar QE programmet trots att det inte är en del av planen i dagsläget. ECB presidenten har sagt att “om saker börjar gå jättefel så finns det olika instrument i vår verktygslåda” till EU Parlamentet. Det kan betyda att programmet behöver justeras lite, att lättnader på skuldbelåningar implementeras eller att man utforskar andra sorters tillgångar utöver obligationer.

I vilket fall som helst så planerar Draghi att inte vara kvar när det väl händer. I samma tal till EU Parlamentet sa han också att “I dagsläget ser vi inte en sådan eventualitet utvecklas, i alla fall inte i år.”

ECB gör tvärt emot The Fed

I december 2018 höjde The Fed styrräntan till 2.5% och planerar att fortsätta höja den till 3% under 2019. Arbetslöshetsrapporterna är så pass positiva att centralbanken fortsätter stimulera den inhemska ekonomin.

The Fed har höjt räntan gradvis sedan december 2015. Det var den första höjningen sedan juni 2006. För att motarbeta den globala finansiella krisen höll man räntan mellan 0% och 0.25%, men trots globala politiska orosmoment så går den amerikanska ekonomin starkt. Centralbanken vill hålla en återbetalningsprocent på 2-3 procent för att hålla ekonomin ur en möjlig likviditets-fälla. Det händer när låga bankräntor gör det ointressant att spara pengarna på banken och få ränta på dem, utan istället håller pengarna i madrassen eller i bilar, hus, båtar och andra saker.

Enda sättet att stoppa den likviditets-fällan som Euron är på väg in i är genom att höja styrräntan.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.