Effektiv riskhantering: Så håller du känslorna i schack vid valutahandel
Förmågan att kunna kontrollera sina känslor och undvika impulsiva tradingbeslut kan vara skillnaden mellan att lyckas och att misslyckas i valutahandel. I den här artikeln ger Valutahandel.se tips och råd om hur du handlar på förnuft snarare än känsla, varför det är viktigt och och vilka känslor som kan frammana ogenomtänkta tradingbeslut.
Att förstå och bemästra tradingpsykologi och sina egna känslor och beteendemönster är avgörande för den som vill lyckas inom valutahandel såväl som andra former av finansiell trading. Liksom vid alla typer av situationer som kan vara tidspressade och ha små marginaler kan adrenalinet skjuta i höjden och ibland leda till att vi fattar impulsiva beslut som inte nödvändigtvis är baserade på fakta och analyser utan snarare på känsla. Detta är särskilt vanligt bland de som är helt nya inom trading, men även erfarna traders kan agera impulsivt om man inte har en strategi för att hålla sina känslor i schack i en pulshöjande tradingsituation.
Så vad är bästa sättet att ta kontroll över sina känslor – och vilka är riskerna om du inte gör det? Vilka känslor kan leda till att vi agerar ogenomtänkt och fattar fel beslut i en trade?
Valutahandel på förnuft vs känsla kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora
Att låta känslor vara en del av dina tradingbeslut är inte nödvändigtvis bara dåligt. Tvärtom. Människan är en komplex varelse där ett skarpt sinne och intellekt samspelar med en djupliggande intuition – den berömda magkänslan som ofta gör sig påmind när vi är på väg att fatta ett till synes korrekt beslut sett till förnuft, men där något säger oss att det likväl är fel. Att fatta impulsiva beslut baserade på känslor är emellertid något annat. I sådana situationer är sällan magkänslan, intuitionen, inblandad utan snarare känslor som höjer adrenalinnivån i kroppen och sätter igång en fight or flight-reaktion i centrala nervsystemet. Tradingbeslut baserade på sådana känslor kan snabbt gå fel.
All valutahandel bör baseras på tekniska analyser från vilka du får data som hjälper dig att förutse åt vilket håll ett valutapar mest troligt kommer att utvecklas. Det finns inga garantier för att utgången blir som en teknisk analys förutspått, men verktygen hjälper dig att kunna förutse sannolik utveckling baserat på liknande mönster och marknadsförhållanden historiskt. Det ger dig kött på benen och en stabil grund att basera dina tradingbeslut på. Det finns en logik bakom. Känslor däremot, är sällan logiska varför de också kan utlösa irrationella beslut och ageranden.
Säg att du till exempel har gått in i en trade med USD/GBP med förväntan om att kursen ska stiga, baserad på teknisk analys och andra viktiga faktorer. Värdet sjunker istället initialt, du blir nervös och efter ytterligare en liten dipp väljer du i panik att avsluta positionen och gå ur med förlust. Kort därefter stiger kursen och utvecklas positivt i enlighet med din ursprungliga prognos, precis som dina analyser visat. Du fattade ett impulsivt beslut baserat på känslor istället för att ha lite is i magen och vänta in den utvecklingen som du med hjälp av analyser och förnuft hade förutspått mest troligt skulle komma.
Största risken med att tappa kontrollen över dina känslor och handla utifrån dem är att du frångår din tradingstrategi. Det ökar risken för förluster och leder till att du handlar i blindo istället för att ta hjälp av det de faktorer du kan för att så långt som möjligt försöka förutspå utvecklingen i ett valutapar.
Proffsig valutahandel med stort utbud och grymma verktyg för tekniska analyser – börja handla hos Skilling du med!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig trading med 1000+ premiumtillgångar att välja bland. Registrera dig hos Skilling snabbt och säkert med BankID.
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Rädsla, oro och nervositet triggar igång en fight or flight-reaktion
Impulsiva känslobaserade tradingbeslut fattas oftast i situationer där vi känner oss pressade, oroliga eller rädda – alternativt upprymda och överdrivet självsäkra. Rädsla, oro och nervositet triggar igång en fight or flight-reaktion i vårt centrala nervsystem; en biologisk överlevnadsfunktion designad för att rädda oss undan faror. Att förlora pengar i en trade är förstås ingen verklig livsfara, men funktionen i nervsystemet är densamma som när vi levde som grottmänniskor för tusentals år sedan. Det spelar med andra ord ingen roll om den upplevda faran kommer av att du blir jagad av en björn – eller att du har en trade som du är orolig är på väg att gå åt skogen.
En fight or flight-reaktion kan leda till att du avslutar en position för tidigt och går ur med förlust, istället för att hålla i lite längre och invänta en vändning.
Förutom oro, rädsla och nervositet är även girighet, upprymdhet och överdriven självsäkerhet viktigt att vara uppmärksam på. Det är inte bara känslor kopplade till rädsla för förlust som kan frammana irrationella beslut i valutahandel. En överdriven tilltro på sin egen förmåga eller upprepade vinster kan leda till att man gör dumdristiga beslut av girighet. Att man, i motsats från när man går ur en position för tidigt av rädsla för förlust, ignorerar signaler om att det är dags att exekvera. Något som i sin tur kan leda till att den vinst man först hade, plötsligt vänder och blir en stor förlust istället.
5 tips för att hålla känslorna i schack vid valutahandel
Första steget till att kontrollera sina känslor vid valutahandel är alltså att vara medveten om vilken effekt känslor kan ha på din trading, och i vilka situationer det finns risk att känslorna tar överhand. Utan att du själv märker det, om du inte är uppmärksam. Nästa steg i effektiv riskhantering är att använda dig använda dig av olika strategier för att begränsa dig själv från att handla på känsla.
Följande är fem bra tips på strategier du kan använda dig av för att minimera risken att fatta impulsiva tradingbeslut baserade på känsla snarare än förnuft och logik:
– Utforma egna regler för valutahandel: Egna tradingregler bör vara på plats innan du tar din första position. Detta för att ha något att förhålla dig till och undvika att du dras med i något som egentligen inte passar dina förutsättningar. Reglerna kan exempelvis omfatta vilka instrument du ska handla, vilka parametrar som ska stämma för att du ska gå in och ur en position, hur mycket du får satsa i en enskild position och i vilka lägen du inte ska handla.
– För en tradingdagbok: En tradingdagbok hjälper dig att kartlägga och reflektera över dina egna mönster och tradingbeteende för att hitta styrkor och svagheter. Den hjälper dig också att hålla koll på att du faktiskt håller dig till de regler du själv satt upp.
– Håll dina stressnivåer i schack: Impulsiva tradingbeslut utlöses inte sällan av stress. För att minimera risken att fatta dåliga beslut är det viktigt att hålla stressnivåerna under kontroll. Bra mat, motion, pauser från trading och inte minst tillräckligt med sömn är viktigt för att du ska fungera optimalt. Meditation kan också vara en bra rutin att få in då det vid regelbunden utövning kan stärka koncentration, minne och förmåga att kontrollera känslor.
– Välj rätt mäklare: Vissa mäklare har riktigt bra verktyg som ytterligare kan hjälpa dig att hantera risker. Hos AvaTrade kan du till exempel använda dig av det unika riskhanteringsverktyget AvaProtect, med vilket du får garanterat avslut på en förinställd nivå och därmed eliminerar risken att ta ett dumt känslobeslut.
Öppna ett gratis tradingkonto hos AvaTrade!
– Ta mindre positioner: Sist men inte minst är positionsstorleken viktig. Ju större positioner du tar desto mer ökar risken för impulsiva beslut eftersom insatsen är högre både upp och ned. Et viktigt tips är därför att ha som regel för dig själv att aldrig satsa mer än 1-2% av ditt totala kapital i en enskild trade.
Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Tryggare valutahandel med unika riskhanteringsverktyget AvaProtect – bara hos AvaTrade. Bli kund redan idag, snabbt och kostnadsfritt.
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...