Eurozonen överraskar – positiv tillväxt i regionen under Q4 2022

I samband med att ECB höjde räntan igår torsdag, med 50 punkter som förväntat, redovisades också regionens finansiella resultat för sista kvartalet 2022 – och det blev en positiv överraskning. Tvärtemot den förutspådda nedgången på -0,1% ökade istället den ekonomiska tillväxten med 0,1% under de sista månaderna av 2022. En blygsam ökning förvisso, men likväl en hoppingivelse om att regionen kanske faktiskt lyckats finta en lågkonjunktur.
Igår rapporterade Valutahandel om eurons positiva utveckling gentemot den amerikanska dollarn efter Fed:s senaste räntebesked i onsdags. Trots att den amerikanska räntan höjdes med 0,25% blev utvecklingen till eurons, och även pundets, fördel. Såväl ECB som Bank of England var nämligen schemalagda att meddela sina respektive nästa ränteåtgärder igår – och prognoserna pekade på minst en dubbelhöjning från bägge håll. Medan Fed:s 0,25% tolkades som en tydlig signal på att USA börjar mjukna i sina åtstramningar, är ECB och BoE alltså även fortsatt mer hökaktiga.
Under gårdagen stod det också klart att det blev som förväntat – ECB höjer styrräntan i regionen med 0,50%. Ett besked som också ger euron fortsatt stöd mot dollarn. Mindre förväntat var dock det resultat som Eurostats rapport visade över euroområdets ekonomi sista kvartalet 2022. Prognosen låg på -0,1% i tillväxt – men istället redovisades en positiv utveckling. Förvisso endast med 0,1% men likväl en utveckling som inger lite hopp att krisen kanske nått sin botten i EUR-zonen?
Vilka faktorer ligger bakom den positiva tillväxten i regionen?
Efter ett riktigt hundår under merparten av 2022 var den positiva tillväxten under fjärde kvartalet en oväntad men naturligtvis glad överraskning. Exakt vad som bidragit till vändningen är svårt att pinpointa – sannolikt är det en kombination av flera olika faktorer som nu börjar ge positiv effekt på den europeiska ekonomin.
Vintern har hittills varit mild, vilket tagit udden en del av de värsta elpriserna, Kinas borttagning av covid-restriktioner möjliggör ökad handel mellan Europa och Kina och investerare visar återigen förtroende för euron. Valutan har visat en stadig uppgång mot USD ända sedan september förra året, då tecken kom på att Fed kanske började närma sig toppen av sin hökaktiga strategi och att en mjukare framtoning var att vänta.

Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valuta och hundratals andra instrument som proffsen. Bli kund hos AvaTrade idag.
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Har euroområdet lycktas finta en lågkonjunktur?
Eurostats rapport bringar fram en försiktig optimism om att krisen kanske har nått sin kulmen och att det vänder från och med nu. Samtidigt var tillväxten ytterst marginell och det världsekonomiska läget är fortsatt mycket osäkert. Kriget mellan Ryssland och Ukraina pågår än och skapar fortfarande störningar i både mat- och energiförsörjningen, och Kina kan vid ökad smittspridning införa restriktioner igen. Något som i sådana fall skulle innebära nya störningar i handeln mellan Europa och Kina.
Summa summarum ger Eurostats rapport onekligen en anledning att känna hopp om en vändning – men i dagsläget kanske det kan vara bra att hålla optimismen på en försiktig nivå.
Marginell ökning för euron – men bra, stabilt stöd
Såväl det amerikanska räntebeskedet som det från ECB och Eurostats rapport över eurozonens tillväxt har gett effekt i valutahandel med EUR/USD – men endast en marginell sådan. För ett år sedan hade en höjning av räntan med 50 punkter förmodligen gett EUR en rejäl skjuts uppåt, men idag krävs mer än så. Åtgärden var högst väntad, varför någon dramatisk reaktion på valutamarknaden uteblev.
Med det sagt ser EUR emellertid stabil ut gentemot USD. Den hökaktiga approachen från ECB och det faktum att regionen faktiskt ökade sin tillväxt i slutet av förra året istället för att backa, ger ett gott stöd för valutan, även om en viss återgång skett sedan igår.
Just nu ligger kursen för EUR/USD strax under 1,09. För EUR/GBP på 0,89 och för EUR/SEK på 11,37.
För valutahandel med EUR-par rekommenderar vi att du satsar på en EU-reglerad mäklare som Skilling, AvaTrade eller eToro. På vår topplista över bästa valutamäklare hittar du recensioner och omdömen för ett stort antal mäklare, inklusive detaljer om avgifter, villkor, utbud och hur du registrerar dig.
Vill du komma igång redan nu? Öppna ett demokonto hos Skilling och testa riskfri trading i 30 dagar, med fiktiva pengar i en autentisk tradingmiljö.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig valutahandel på svenska – med rekordlåg spread och 1000+ tillgångar. Signa upp dig hos Skilling med BankID.
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För bara 3 dagar sedan så var guldet uppe och nosade på 3500 USD nivån, men idag så handlas den för ...
Efter de senaste utspelet från Donald Trump om att FED borde sänka räntorna, så börjar traders funde...
Ifall Du tradar valuta men inte har koll på Dollarindex (DXY) så missar du ett av de mest kraftfulla...