Experternas prognoser: Hur påverkar den svaga svenska kronan internationell handel?
Likviditetsbekymmer för vissa företag, rekordvinster för andra. Hur påverkar egentligen en svag svensk krona internationell handel och vilka blir vinnare respektive förlorare? Vad säger experterna om effekterna på kort och lång sikt?
Andra halvan av juli har hittills bjudit på en försiktigt positiv utveckling i valutahandel med kronan mot såväl euron som amerikanska dollarn. Fortfarande är växelkurserna emellertid höga, med EUR/SEK en bra bit över 11 kronor på 11,47 och USD/SEK på 10,37 i skrivande stund. Blickar vi bakåt har kronan dragits med dåliga växelkurser mot EUR och USD i flera år. Kronan har blivit mindre attraktiv för utländska investerare, och samtidigt blir antalet svenskar som placerar kapital utomlands också allt fler. För svenska företag med internationell handel har den svaga kronan stor påverkan – en bra sådan för somliga, betydligt sämre för andra.
Innehåll: En översikt
Jackpot för svenska exportföretag
De stora vinnarna i tider med svag SEK är svenska företag som sysslar med exporthandel. Jämte det senaste årets löpande rapporter om blödande fastighets- och byggbolag och andra kämpande branscher i svenskt näringsliv, har många svenska exportföretag gjort sina bästa resultat någonsin. Varför? Dels ökar försäljningen av svenska produkter till utlandet när kronan är billig, dels prissätts många svenska exportprodukter i amerikanska dollar. Just nu ligger kursen för USD/SEK ungefär på samma nivå som för ett år sedan, men däremellan har den varit uppe på rekordnivåer långt över 11 kronor. En stark dollar innebär att vinsten för varje såld svensk exportvara ökar när priset i USD omvandlas till SEK. Några av de bolag som gynnats under året är bland andra Assa Abloy, Atlas Copco och SCA – stora svenska exportörer inom lås, verkstad och skog.
Ökad exportförsäljning är inte bara positivt för bolagen i sig, utan också för den svenska ekonomin. Exporthandel bär omrking hälften av Sveriges totala ekonomi, varför ökad försäljning till utlandet naturligtvis är bra. I kristider som de vi sett det senaste 2-3 åren, med både pandemi, krig och energikris är det absolut nödvändigt.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig trading med 1000+ premiumtillgångar att välja bland. Registrera dig hos Skilling snabbt och säkert med BankID.
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Skogsindustrin en stor vinnare
Bland de branscher som gynnats stort av den svaga svenska kronan ligger bland andra skogsindustrin i täten. Med en landyta som till 68% utgörs av skog är Sverige en viktig internationell exportör av virke och industrin är en viktig bricka i svensk ekonomi som helhet. Hög efterfrågan utomlands och samtidigt litet behov av att själva behöva importera varor för tillverkning gör att skogsbolag som SCA och andra stora aktörer främst påverkas positivt av en svag svensk krona. För bolag som exporterar och importerar ungefär likvärdigt tar vinster och förluster kopplade till valutakurser till stor del ut varandra, men när handeln består av väldigt mycket export och mycket lite import blir resultatet väldigt bra.
Hur påverkas svensk import av en svag krona?
Om svenska exportföretag är de stora vinnarna i en svag kronmiljö är svenska bolag som behöver importera mycket de stora förlorarna. När kronan är svag mot valutor som EUR, USD och GBP blir det dyrare att köpa varor och tjänster från utlandet. Dels för företag, men detsamma gäller förstås även för privatpersoner.
Företag som är beroende av att importera insatsvaror för att själva kunna framställa och/eller distribuera sina produkter drabbas hårt när svenska kronan tappar i värde. Produkter och tjänster från utlandet blir dyrare att köpa in, varför priserna till kund också måste höjas. För vissa typer av produkter fungerar det – kunderna konsumerar iallafall – men för andra har det inneburit kraftigt minskad försäljning.
Hur påverkas internationell handel av en svag svensk krona på längre sikt?
Ett mynt har som bekant alltid två sidor och detsamma gäller för en svag svensk krona. Å ena sidan innebär en dålig kronkurs mot storvalutor som USD, EUR och GBP att svensk exportindustri blomstrar – vilket i sig är gynnsamt för svensk ekonomi i stort, givet hur beroende vi är av just exporthandel. Å andra sidan sätter en svag krona samtidigt press på svenska företag som är beroende av att importera insatsvaror. Även dessa företag spelar naturligtvis en viktig roll för svensk ekonomi, varför risk för konkurser i dessa även blir en risk för Sveriges ekonomi.
Långsiktigt kan en svag kronkurs med andra ord ha en tudelad effekt på den svenska marknaden. En annan aspekt av det hela är, enligt vissa experter, också att en svag krona kan minska incitamenten för svenska exportföretag att se över sin produktion för möjliga effektiviseringar till fördel för exempelvis miljö och klimat. Risk finns att det blir lite av en varför-ändra-på-något-som-fungerar-mentalitet när pengarna rullar in i rekord.
Vad händer med exporthandeln om kronan stärks?
En starkare krona innebär att svenska produkter blir dyrare för utländska kunder. Detta skulle potentiellt kunna vara dåliga nyheter för svensk export, och med det även svensk ekonomi. Viktigt att nämna är dock att de svenska exportföretag som nästan enbart exporterar och i ingen eller väldigt liten del samtidigt importerar – till exempel skogsbolag – är relativt få, och färre blir de. Idag är en stor del av svensk export beroende av importerade insatsvaror – vilka ju blir dyrare när kronan är svag. Den här typen av industrier har alltså en tudelad relation till en svag krona – där det å ena sidan är positivt för själva exporten, men samtidigt negativt för import av de varor de behöver för att kunna framställa det de ska exportera.
Summa summarum kan konstateras att en dålig kronkurs de facto har stor effekt på svensk internationell handel och att både vinnare och förlorare finns. Hur handeln påverkas i ett längre perspektiv är precis som valutakurser och börsen svårt att säga exakt, men tydligt är att de svenska exportbolag som enbart gynnas av en svag SEK är relativt få medan många snarare sitter på dubbla stolar, där exporthandeln är beroende av importerade insatsvaror.
Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: SEK 1
Beskrivning: Proffsig online trading för alla nivåer och med grymma villkor. Prova Degiro!
Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...