fbpx

Marie från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 14 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svenska kronan är fortfarande under press av de betydligt starkare USD och EUR – med kurser på 10,36 för USD/SEK respektive 11,06 för EUR/SEK just nu. Nya inflationssiffror från januari skänker dock lite ljus till den ansträngda svenska ekonomin. Mellan december 2022 och januari 2023 sjönk den årliga inflationstakten med nästan en hel procentenhet – från 10,2% i december till 9,3% i januari.

Riksbankens besked att höja den svenska styrräntan med ytterligare 0,50% i februari möttes av en hel del kritik från flera håll – såväl experter i nationalekonomi som vanliga medborgare. Många menade att fortsatta åtstramningar kan riskera att försätta svenska hushåll på ruinens brant, och att Riksbanken istället borde se till andra åtgärder för att få bukt med utvecklingen. Bland annat nämndes stödköp av svenska kronor, för att höja värdet på SEK och öka förtroendet för kronan bland utländska investerare.

Vare sig kritiken var berättigad eller inte och om Riksbanken borde vidga sin repertoar av åtgärder, visar iallafall färsk statistik från januari att de kraftiga räntehöjningarna kanske äntligen börjar ge resultat. Inflationstakten (enligt KPIF) i januari landade på 9,3% – en minskning med nästan en hel procentenhet från decembers 10,2%.

Vad är inflationsmåttet KPIF?

KPIF är den målvariabel som Riksbanken använder för att mäta inflationsutvecklingen i Sverige. Tidigare användes framförallt KPI som huvudsakligt inflationsmått, men från och med september 2017 beslutades att KPIF istället skulle vara standard.

Skillnaden mellan KPI och KPIF ligger i den fasta räntan. KPI står för Konsumentprisindex och KPIF står för Konsumentprisindex med fast ränta. Medan KPI påverkas av effekter från rörliga räntor, syftar KPIF istället till att exkludera effekten av rörliga räntor. Precis som namnet antyder är det ett inflationsmått beräknat på fast ränta.

Höjda priser på livsmedel och fordon bakom ökningen i januari

Trots att inflationen backade något mellan december i fjol och januari i år är 9,3% naturligtvis fortfarande en hög nivå. Enligt Riskbanken och SCB var det framförallt en bred prisökning på såväl livsmedel och alkoholfria drycker samt drivmedel och andra fordonsrelaterade kostnader som drev på utvecklingen i januari.

Med fortsatt krig i Ukraina, dyra elpriser, efterdyningar av pandemin och inte minst en kraftigt försvagad krona spår många experter att både mat- och drivmedelspriser kommer att fortsätta vara höga även under 2023. De största prisökningarna kommer sannolikt ske nu i början av året. Framförallt är det importerade livsmedel som ökar, som kaffe, viss frukt och grönt, mejeriprodukter och en del spannmål.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för forex. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Positiv utveckling mellan december och januari – men inte om man exkluderar elpriserna

Utfallet av ett inflationsmått beror på vilka variabler som inkluderas. Även om KPIF på 9,3% i januari jämfört med 10,2% i december naturligtvis är positivt, blir resultatet om man exkluderar elpriserna ett helt annat.

KPIF för januari, men utan elpriserna, landade på 8,7% – vilket faktiskt är en ökning med 0,4% jämfört med december. Prognosen för januari var på 8,0%. Detta visar på att kärninflationen fortfarande är hög och den svaga kronan med dyrare priser på mat och bränsle ger svensk ekonomi en rejäl huvudvärk.

Valutahandel med SEK – euro och dollarn fortsätter pressa

Trots att den svenska styrräntan nu är uppe på 3,00%, efter den senaste höjningen som trädde i kraft tidigare i februari, går det rejält trögt för svenska kronan. Högre styrränta brukar få positivt genomslag i ett lands valuta – men med räntehöjningar i både USA och eurozonen också är läget tufft. ECB höjde precis som Riksbanken senast med 0,50%. I euroområdet går utvecklingen också snabbare åt rätt håll, med en huvudinflation som tros ha toppat och nu är på väg ned. Samtidigt väntas dock kärninflationen förbli hög en längre tid och endast sjuka marginellt kommande månader. Framförallt är det snabba löneökningar som driver på.

I valutahandel med EUR/SEK blåser det fortsatt medvind för euron, där den svenska kronan som mycket liten valuta får svårt att erbjuda samma attraktionskraft som den betydligt mer stabila euron. Växelkursen för EUR/SEK står just nu i 11,06, vilket ändå är en viss minskning från såväl förra veckan som under den senaste månaden.

För USA:s del indikerar Fed:s senaste höjning om endast 0,25% att den amerikanska centralbanken så sakteliga börjar lätta på gasen i sina åtgärder. Trots denna mer duvaktiga inställning går dollarn fortsatt starkt mot kronan, även om den backat marginellt sedan före helgen. I skrivande stund ligger kursen för USD/SEK på 10,36. I torsdags kostade 1 USD 10,42 SEK.

Jämn fördelning av köp- och säljpositioner i valutahandel med EUR/SEK

I valutahandel med SEK skiljer sig marknadens förväntningar markant åt för EUR/SEK respektive USD/SEK. En kort titt hos ett par olika mäklare visar en relativt jämn fördelning av köp- och säljpositioner i EUR/SEK, med 55% köppositioner och 45% säljpositioner hos Capital just nu.

För USD/SEK väger dock köppositionerna betydligt tyngre. Över 75% av alla just nu öppna positioner hos Capital i valutaparet är långa, och endast 25% korta. För valutahandel med SEK-par rekommenderas EU-reglerade mäklare som Skilling, eToro, Degiro, AvaTrade och Capital. Hos Skilling kan du handla SEK-par med marknadens lägsta spread och rekordsnabba exekveringar – enkelt och smidigt med CFD-kontrakt. Registrera dig med BankID och börja handla hos Skilling nu.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.