fbpx

Martin från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 44 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vid nästa penningpolitiska sammanträde i maj förväntas den europeiska centralbanken höja valutaunionens styrräntor med minst 0,25%, eller möjligen 0,50%. Prognoserna bidrar till en uppåtgående trend i euron, vilken fortsätter stärkas i valutahandel mot såväl SEK som JPY och sett över den senaste månaden även mot USD. Hur ser utsikterna ut närmaste tiden? Kommer tjurtrenden hålla i sig och bjuda på möjligheter i valutapar med EUR?

Den årliga inflationstakten i Europa sjönk från 8,5% i februari till 6,9% i mars – framförallt till följd av att energipriserna blir lägre allt eftersom årstiderna skiftar och vädret blir varmare. Precis som i Sverige fortsätter emellertid livsmedelspriserna att stiga snabbt, varför den allmänna förväntningen på ECB inför nästa penningpolitiska möte i maj är att man genomför ytterligare en räntehöjning. Möjligen nöjer man sig med 0,25%, men en dubbelhöjning är inte heller utesluten.

Precis som räntehöjningarna gav USD en rejäl skjuts uppåt förra året, gör förväntningarna nu detsamma för EUR. Med högre ränta att vänta i eurozonen, och därmed högre avkastning för investerare, ökar nu efterfrågan på euro och valutan stiger i pris mot såväl andra G7-valutor (USD, GBP, JPY och CAD) som mot vår egna svenska krona. En sommarsemester på kontinenten riskerar att bli dyr, men möjligen kan eurons styrka bjuda på öppningar i valutahandel?

Valutahandel med EUR/SEK – knapp 1% upp sedan mitten av mars

Börjar vi med att titta på utvecklingen för EUR/SEK den senaste månaden har kursen sammantaget stigit från omkring 11,22 i mitten av mars till 11,32 i skrivande stund. Det motsvarar en uppgång på strax under 1%. Månaden har bjudit på en del volatilitet med en dipp ned till periodens lägsta nivå på 11,12 den 20 mars och en topp på strax över 11,43 vid påsk. Tittar vi på utveckligen det senaste året är trenden klart uppåtgående. De senaste 12 månaderna har kursen för EUR/SEK stigit med över 1 krona – från 10,29 till 11,32 idag.

Vad gäller möjligheter i valutahandel tror många på en fortsatt stark euro så länge ECB vidhåller en strikt räntepolitik och fortsätter att strama åt. Även i Sverige väntas fler räntehöjningar stå på tur, förmodligen med 0,50% nu i april och sedan ännu en höjning i juni, men jämfört med EUR är SEK en betydligt mindre och mer osäker valuta. Med hökaktiga förväntningar på såväl ECB som Riksbanken kommer kronan troligen få svårt att hålla mark mot euron. Sannolikt blir det inte någon jätteuppgång från den redan dyra kurs som är för EUR/SEK redan idag, men det mesta tyder på att vi kan vänta oss en stark EUR även en tid framöver.

Se livekurs för EUR/SEK här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trada EUR och många andra valutor med låg spread och snabba exekveringar – på webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Uppåt även mot USD

Efter helgen droppade kursen för EUR/USD marginellt, men över den senaste månaden och även på längre sikt – de senaste 12 månaderna – har trenden varit till eurons favör. I september sjönk valutaparet EUR/USD tillfälligt under nivån för paritet och 1 EUR kostade i slutet av månaden 0,96 USD. Sedan dess har en markant uppgång dock skett, där den europeiska valutan stadigt vuxit sig starkare. I skrivande stund ligger kursen på 1,09. En snabb titt hos några olika mäklare visar på spridda skurar i fråga om korta och långa positioner i valutaparet. Runt hälften av alla just nu öppna positioner är köppositioner och lika stor andel är säljpositioner.

Amerikanska Fed håller sitt nästa räntemöte dagarna innan ECB i maj. Med en fortsatt hög kärninflation spår många att räntetoppen i USA ännu inte är nådd, men däremot att gränsen är närmare än i Europa eftersom inflationen har sjunkit snabbare och är lägre.

Hög ränta i EU och fortsatt minusränta i Japan kan ge möjligheter i EUR/JPY

Sist men inte minst tar vi också en titt på valutahandel med EUR/JPY – där det, förutsatt att prognoserna om en höjning av ECB i maj och inga åtgärder alls av BoJ slår in, kan väntas vara fortsatt pressat för yenen.

Medan ECB med all säkerhet kommer att fortsätta höja räntan vid minst ett tillfälle till, har Ueda, nytillträdd chef för Bank of Japan, låtit meddela att han har för avsikt att hålla kvar vid landets ultramjuka finanspolitik ett tag till. Även om inflationen i landet för första gången på flera decennier är några procent över målet, motiverar Ueda beslutet med att nivån ännu är långt ifrån de alarmerande siffror man ser i bland annat USA och Europa, och att han än så länge därför kommer vara försiktig med att göra någon höjning.

Den japanska styrräntan kommer alltså ligga kvar på -0,10% ett tag till, vilket naturligt gör JPY sårbar gentemot valutor i länder där räntorna istället höjs. Inte minst gentemot EUR. I dagsläget ligger kursen för EUR/JPY på omkring 147,49 – att jämföra med drygt 139,61 för ett år sedan och omkring 140 för bara en månad sedan.

Tips! Här kan du se livekurser för JPY mot EUR, USD, CAD och AUD.

Vad tror du om valutahandel med EUR den närmaste tiden? Har du några positioner igång eller ser du några specifika möjligheter att rikta in dig på utifrån de prognoser som finns just nu?

För säker, snabb och prisvärd trading med EUR-par rekommenderar Valutahandel mäklare som Skilling, Degiro och AvaTrade. Samtliga EU-reglerade, med hög transparens, schyssta villkor och riktigt bra utbud av såväl tillgångar som tjänster för kunder på alla nivåer.

Bli kund hos Skilling här – eller öppna ett konto hos Degiro här.


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: SEK 1
Beskrivning: Enkel, snabb och säker valutahandel för både nybörjare och proffs. Bli kund hos Degiro nu!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.