Hur kan Turkiets inträde i BRICS påverka TRY?
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders givetvis hur detta kan påverka valutan framöver?
Turkiets potentiella inträde i BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) skulle kunna ha flera effekter på den turkiska valutan, liran (TRY), både på kort och lång sikt. Samtidigt så har ett flertal nya länder börjat visa intresse för inträde i den framtida valutaunionen från BRICS, medan ett land också avvisat inträde. Men under 2024 så gick faktiskt 4 nya länder med, något som du troligen inte läser om i all svensk media, men som vi valutahandlare tror kan vara intressant för din trading. Ja, det blir ren och skär valutahandel denna fredag då kryptovalutorna tycks sjunka och allt färre nyheter ser ut att komma som är värda att skriva om på den fronten just nu.
Här kommer i alla fall några möjliga scenarier hur Turkiets inträde skulle kunna påverka den nationella valutan turkiska lira (TRY) under de närmaste åren:
Innehåll: En översikt
- 1 Ökad tillgång till nya marknader och investeringar
- 2 Minskad beroende av västerländska finansiella system
- 3 Möjligt samarbete inom valuta- och finanspolitik
- 4 Inflation och skuldsättning
- 5 Geopolitiska konsekvenser
- 6 Hur har BRICS utvecklats under 2023-24?
- 7 Var kan jag handla Turkiska liran till bäst kurs?
Ökad tillgång till nya marknader och investeringar
Genom att gå med i BRICS skulle Turkiet få ökad tillgång till stora tillväxtmarknader och potentiellt större investeringar från dessa länder. Detta skulle kunna öka inflödet av utländsk valuta, vilket kan stärka den turkiska liran. BRICS-länderna har en stark ekonomi och samarbete inom infrastrukturprojekt, energi och handel, vilket kan dra fördelar för Turkiets ekonomi.
Potentiell effekt på liran: Ökad efterfrågan på turkiska varor och investeringar kan leda till ett större inflöde av kapital, vilket skulle kunna stabilisera eller till och med stärka liran.
Minskad beroende av västerländska finansiella system
BRICS har länge försökt minska sitt beroende av västerländska valutor som dollarn och euron. Om Turkiet integrerar sig djupare i detta ekonomiska block, skulle det kunna bidra till att minska landets beroende av dollarn. Detta skulle kunna minska trycket på den turkiska liran i tider av geopolitisk spänning med västländer, såsom USA och EU.
Effekt på TRY: Mindre beroende av dollarbaserade transaktioner kan minska trycket på liran, särskilt under globala eller regionala kriser.
Möjligt samarbete inom valuta- och finanspolitik
BRICS-länderna har diskuterat alternativa betalningssystem och valutasamarbeten för att minska dollarns dominans i global handel. Ett eventuellt samarbete mellan BRICS-länderna kan innebära nya mekanismer för att stabilisera den turkiska liran, särskilt om Turkiet får tillgång till BRICS reservfonder eller andra finansiella stödinstrument.
Effekt på liran: Ett närmare samarbete inom BRICS kan erbjuda Turkiet tillgång till resurser som hjälper landet att hantera sina skulder och stabilisera sin valuta, vilket skulle vara välbehövligt för Turkiet.
Inflation och skuldsättning
Turkiets ekonomi har lidit av hög inflation och en snabbt försvagad valuta de senaste åren. Ett BRICS-medlemskap i sig skulle inte direkt lösa dessa problem. Om Turkiet inte genomför strukturella reformer för att hantera dessa utmaningar kan BRICS-medlemskapet inte få den positiva effekt på liran som förväntas. Faktorer som inhemsk penningpolitik och skuldsättning måste också hanteras. Men det är åtminstone en stor fördel om man skulle kunna importera varor billigare till Turkiet och ifall man kan exportera mer till BRICS länderna.
Effekt på liran: Om Turkiet misslyckas med att reformera sin ekonomi, kan en försvagad lira kvarstå trots eventuella fördelar med BRICS-medlemskapet. Men det är mest troligt att landet på något magiskt vis faktiskt lyckas komma ifrån en nedåtgående spiral som hållit på under lång tid.
Geopolitiska konsekvenser
Turkiets närmande till BRICS kan potentiellt leda till spänningar med västvärlden, särskilt EU och USA, vilket kan påverka investerarnas förtroende. Detta kan leda till kapitalutflöden och ytterligare press på liran om relationerna försämras. Å andra sidan kan ett diversifierat handelsnätverk inom BRICS minska dessa risker.
Effekt på TRY: Om spänningar med väst intensifieras, kan liran försvagas ytterligare. Men om BRICS-medlemskapet diversifierar Turkiets handels- och investeringspartners, kan detta mildra negativa effekter eller även göra att liran blir starkare än innan. Drömmen för Turkarna är givetvis att TRY blir riktigt stark innan en global BRICS valuta skapas, kanske under 2026-27. Det krävs fortfarande ytterligare detaljer och bestämmelser innan något är helt klart givetvis.
Hur har BRICS utvecklats under 2023-24?
Flera länder har uttryckt intresse för att gå med i BRICS eller har spekulerats i som potentiella framtida medlemmar. Några av de mest diskuterade nationerna inkluderar:
1. Argentina – Visade starkt intresse för att gå med innan Javier Milei kom till makten. Nu har istället Argentina starkt tagit avstånd från BRICS länderna och försöker snarare få ett närmare samarbete med USA.
2. Saudiarabien – Med sitt växande geopolitiska inflytande och sin stora ekonomi är landet en potentiell kandidat. Det är ganska tydligt att Putin och Mohammed bin Salman är goda vänner och både är angelägna om att jobba närmare tillsammans.
3. Turkiet – Denna viktiga tillväxtmarknad har en strategisk geopolitisk position och de kommer troligen att gynnas kraftigt av att gå med i BRICS. En ansökan att gå med skickades in under September månad, vilket har konfirmerats av bland annat AI Monitor som är en nyhetskanal från mellanöstern.
4. Egypten – Som en betydande aktör i Afrika och Mellanöstern så finns stora ekonomiska möjligheter för landet att gå med. Det är nu också konfirmerat av The New Arab att Egypten aktiverat sitt BRICS medlemskap sedan den första januari i år.
5. Iran – Iran blev en fullvärdig medlem av BRICS den 1:e januari 2024, enligt Tehran Times. Under slutet av året så är det dags att analysera effekterna av medlemskapet.
6. Indonesien – Indonesien är en stor sydostasiatisk ekonomi och kan bli ett värdefullt tillskott. För Indonesien så kan ett samarbete förbättra både för import och export till landet och troligen skulle även den inhemska valutan kunna stärkas.
7. Mexiko – Som en ledande ekonomi i Latinamerika skulle Mexiko kunna ansluta sig till BRICS för ekonomiskt samarbete. Enligt BRICS själva och deras X konto, så har en ansökan redan gjorts. Ifall detta faktiskt blir accepterat så kan det bli huvudvärk för den nya presidenten i USA under slutet av 2024. Det känns inte troligt att man vill ha en medlem av BRICS på gränsen till sin dörr.
8. Nigeria – Afrikas största ekonomi skulle kunna ansluta sig för att stärka kontinentens representation. Både Sydafrika och Egypten är redan medlemmar och man är inne i en slutfas när det kommer till BRICS medlemskap. På hemsidan African Climate Wire så står det att Nigeria för närvarande funderar på om det kommer att gynna deras ekonomi eller inte, men troligen så skulle det var en stor fördel för deras råvaruexport, som genom BRICS medlemskap skulle kunna få ännu större spridning världen över. Modern Diplomacy EU skriver att Nigerias samarbete med EU och USA kan komma att sätta käppar i hjulen för ett medlemskap. Nu står landet vid ett vägval – gå med eller inte? Samtidigt så ger troligen inte EU eller västvärlden några direkt stora fördelar till Nigeria, så de har nog mer att vinna på ett BRICS samarbete än att bara stå utanför och glo.
9. Förenade Arabemiraten (UAE) – Deras växande inflytande och diversifierade handelsrelationer gör dem till en viktig ny medlem. Väldigt många svenskar har flyttat till Dubai de senaste åren, tillsammans med många entreprenörer från EU som vill ha lägre skatt. Genom BRICS samarbetet så kanske deras ekonomi kommer att frodas ännu mer? Låt oss kolla tillbaka i slutet av året och se ifall det påverkat ekonomin på ett positivt sätt eller inte?
10. Algeriet – Har formellt ansökt om att få gå med och fått godkännande av BRICS utvecklingsgren att gå med i slutet av augusti 2024, enligt Reuters. Nu återstår kanske en viss period innan ett tillträde kan ske. Får vi se Algeriet i BRICS 2025? Högst troligt om vi på Valutahandel.se får gissa hejvilt.
11. Etiopien – Som en fullvärdig medlem sedan årsskiftet så finns stora möjligheter för Etiopien att få en bättre ekonomi. Man exporterar både kaffe och guld som två av de största råvarorna, vilket både är populärt inom BRICS andra länder. Det är därför troligt att ett fördelaktigt handelssamarbete skulle kunna gynna exportindustrin i Etiopien, vilket även skulle kunna gynna deras valuta. Idag så står Schweiz för 21% av all deras export enligt TE, men det lär ändras efter BRICS medlemskapet.
12. Malaysia – Enligt skribenterna på East Asia Forum så har en ansökan om att gå med i BRICS gjorts av premiärminister Anwar Ibrahim i slutet av juli 2024.
BRICS överväger aktivt att expandera, och flera länder kan komma att ansöka om framtida medlemskap påpekar Markus på Valutahandel.se. Detta kan komma att gynna flera av valutorna och deras export kan troligen ökas vid ett inträde. Nu hoppas vi bara på något seriöst från EU och västvärlden för en gångs skulle och inget fokus på krig – det hade varit drömmen för både ekonomin och alla som bor i väst.
Var kan jag handla Turkiska liran till bäst kurs?
Det finns egentligen bara en riktigt seriös valutamäklare som har bra kurser för TRY. De heter Skilling (se recension) och är skapat av skandinaver, innan mer internationella figurer tog ledningen av bolaget. Du kan själv prova handla turkiska lira när du besöker Skilling. Räkna med blixtsnabba avslut och inget fusk med kurserna, vilket är vanligt på många andra firmor inom valutahandelsbranschen.
Publicerad:
Författare: Markus Jalmerot
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...