fbpx

Nils från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 30 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Industrisemestern är på väg att ta slut och snart kommer många tillbaka till jobbet barskrapade från ett dyrt semesterfirande. Sannolikt ett välbehövligt sådant efter de prövningar man har fått utstå de år som varit. På sociala medier varvas glada bilder från pooler, stränder och restauranger i utlandet – resor som kostat. Nu undrar jag – bor alla de som rest i lägenhet eller står de helt aningslösa kring vad som väntar i vinter!?

Ibland är det en belastning att intressera sig för nyheter i omvärlden. Kanske man inte borde göra det, utan bara gå in i sin bubbla och zooma ut?

Men när man nu gör det så kan Johan på Valutahandel passa på att dela med sig av sina tankar.

Huspriser

Bostadsmarknaden som varit så oerhört motståndskraftig har svajat till betänkligt de senaste månaderna och enligt Valueguard så är 3,8 procent på 1 månad och 5,8 procent på tre månader. Kanske inte tillräckligt för att påverka “bostadsmarknaden går alltid upp folket”, men hur det än är så är 5,8% hela 290 000 kronor på en 5 miljoners kåk. Det är en hel del pengar för de flesta. Min personliga grundtes kring priserna på bostadsmarknaden är att det är kostnaderna för att finansiera och ha ett boende som är den huvudsakliga drivkraften bakom prisbilden på kort sikt. På längre sikt är ju så klart befolkningsökning och bestånd en parameter. Vad som är lite slående är att lägenhetspriser och villapriser fallit ungefär lika mycket vilket möjligen betyder att de bedöms likvärdigt för stunden. Det vill säga att en orsak till prisnedgången skulle kunna vara de stigande räntorna och allmän oro – det är ännu ingen som tar höjd för högre el-priser?

El och andra kostnader

I ett boende är det i huvudsak uppvärmning som drar el och även om det så klart på totalen är dyrt av värma ett lägenhetskomplex så behåller lägenheter värmen bättre än villor och utslaget bör det vara betydligt billigare att värma en lägenhet kontra en villa – generellt.

Så vad är problemet? Problemet är på det sätt som el-marknaden just nu prissätter framtida el-försörjning. Om du vill binda el-priset 1 år framåt kostar det i södra Sverige cirka 5 kronor per kwh inklusive moms. Eftersom el-priset idag är en bra bit under hälften av det så behövs det någonting som drar upp snittpriset över ett år framåt, exempelvis en vinter. Krasst sett är det nu inte orimligt att förvänta sig priser på någonstans kring 7,50 per kwh i exempelvis december. Till detta kommer sedan överföringsavgifter och energiskatt.

Det finns helt enkelt en väldig risk att man får el-räkningar på ganska rejäla pengar. Förbrukning på 1 000 kwh skulle ge ca 9 000 kr i räkning, 2 000 kwh skulle ge ca 18 000 kr i räkning osv. En månad visst, men om det är tre på raken – ouch! Det här är alltså på riktigt – gå in på en jämförelsesajt och undersök hur det ser ut. Det gäller inte bara boende i SE4 utan det lär bli ansträngt även i el-område SE3. Vad den exakta räkningen landar på lär variera – men den verklighet vi nu har framför oss är att elen kommer bli (förväntas bli) “skitdyr” i vinter.

Förhoppningsvis löser sig allt detta på sikt i och med att det jobbas ganska febrilt på olika typer av lösningar i och med frågans oerhörda tyngd, men det är bara ett mirakel som kan rädda oss i vinter. Ett mirakel som ser till så att marknaden prisat kommande års el-priser fullständigt åt skogen.

Samtidigt ser det onekligen ganska dystert ut – vi vet ju att det är samma pengar som betalar huset som betalar annat, t ex mat. Det finns ingen anledning att förvänta sig att någonting blir billigare framöver. I en värld som nu alltmer kommer bli en värld där man värdesätter saker kommer pengar sannolikt fortsatt att förlora sitt relativa värde.

Så kort och gått så förefaller det som att inflationen biter sig fast på en relativt hög nivå vilket är något som huspriserna kommer behöva förhålla sig till och korrigeras till en jämnvikt intill nästa justering sker upp eller ned av den ena eller andra anledningen.

Vems fel är det?

Nu när sannolikt kommer bli lite jobbigt för en del och kanske stannar det med tråkigt för andra så behöver vi ha någon att skylla på och ska vi peka finger gäller det ju att peka rätt – annars blir det lätt fel. Världen och marknader är en komplex sak men som vi alla känner till hände en oerhört stor sak under 2020 – covid-krisen. I samband med denna kris skedde ett stort skifte i hur politiker generellt hanterat sina länders ekonomier då man gick från att spara till att slösa, detta samtidigt som Centralbankerna vräkte ut pengar i systemet. Enligt många var detta den saknade länken i de styrandes tidigare försök att försöka få upp inflationen. Plötsligt var nyckeln i låset och det var bara att öppna dörren – inflationen var tillbaka!

Samtidigt som detta skedde fastnade en tanker i Suez och länder stängde ned, skickade hem folk osv.

Som lök på laxen fortsätter Kina med sin speciella Covid-strategi samtidigt som Putin startar ett anfallskrig mot Ukraina och börjar bråka om gas-leveranserna till Europa som de senare är mer eller mindre beroende av på grund av historiska beslut att lägga ned annan energiförsörjning, något som även skett i Sverige.

Så nej, det är svårt att skylla på någon enskild, inte ens Putin. Det är en serie av omständigheter. Eller som någon skrev – “Omgiven av idioter”

Marknaderna för krypto, aktier, el och olja

Det kommer bli mycket intressant att se hur saker och ting spelar ut i vinter för en sak är ju säker och det är att i läge ett är rådande situation inte alls bra. Samtidigt kan oväntade saker komma att hända – det bör ju bli åtgärder kopplade till elpriser i vinter, inte bara i Sverige utan även i Europa. Detta i form av stöd till de med höga el-räkningar. Det kommer att behöva satsas på att säkra energiförsörjningen till en rimlig peng på sikt. Politikerna verkar ju vara ganska sugna på att gödsla med pengar och visa sig handlingskraftiga.

När det gäller börsen hade jag innan sommaren en tanke om att börsen skulle kunna komma att chocka de flesta – jag vet inte hur chockade folk är men nu har marknaden i varje fall stigit en del sedan bottnarna i början på juli. Det lär finnas en hel del som skaffar ett CFD blankningskonto just nu, för att få del av potentiella nedgångar.

Personligen hade jag hoppats på betydligt bättre tryck i marknaden än vad vi sett och jag tror  att det kan bli en jobbig inledning på hösten. Det är långt till vintern och det lär väl inte klubbas några räddningspaket för höga el-priser på ett bra tag än.

Bitcoinhar studsat med börserna även den men det ser inte särskilt spänstigt ut och när det inte gör det brukar det att betyda att den negativa trenden kommer fortsätta. Det som är risken just nu är att 137 000 Bitcoin kommer betalas ut från MtGox i slutet av augusti, vilket i värsta fall kan driva priserna nedåt. Många tror istället på ETH just nu, då det är här som skiftet från Proof of Work till proof of Stake kommer att ske.

Oljepriset ser ut att ha det lite tufft – man kan undra varför? Prisar marknaden in en lågkonjunktur? Tittar men på den amerikanska räntekurvan ser det inte särskilt bra ut. Ifall du är sugen på oljetrading så kan eToro vara ett passande alternativ. De har även copy-trading, vilket gör att du kan låta experter tradea olja, medan du förlänger semestern.

I min värld är de finansiella marknaderna likviditetsmissbrukare – får de likviditet kan de stiga, får de inte likviditet kan de inte stiga. Med stramare räntor, med enorma kostnader för el, nedkylning, uppvärmning och produktion samt en rad andra saker man behöver el till så förefaller det som att det ser jobbigt ut. Poängen är dock att ny likviditet i form av att centralbankerna byter fot igen och/eller stödpaket i olika former kan förändra läget.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading under volatila tider. Prova med superlåg spread hos Skilling, en sajt med huvudsakligen skandinaviska ägare!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.