fbpx

Fredrik från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 12 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Tuffare ekonomiska tider till trots tycks efterfrågan på semesterresor utomlands likväl vara hög bland svenskar under sommaren 2023. Valutahandel har kikat närmare på hur, eller om, inflationen har påverkat resor och turism så här långt, vilka resmål som är mest populära bland svenskar i år och hur växelkurserna ser ut för klassiska semesterdestinationer. Var räcker semesterkassan längst, och vilken påverkan har resor på valutahandel?

El, mat, bränsle och konsumtionsvaror som kläder, skor och diverse nöjesartiklar har alla blivit betydligt dyrare det senaste året. Detsamma gäller för flyg-, tåg- och båtresor och inte minst – hotellrum. Sedan pandemin har snittpriset på ett hotellrum ökat med över 60% i Stockholm, och runt 30% på populära turistdestinationer som Spanien och Grekland. Bakom utvecklingen ligger dels det faktum att branschen gick på knäna under pandemin, dels inflation. Ett ökat tryck på resor efter ett par år av isolering och restriktioner bidrar förstås också.

Med anledning av de ökade priserna, den höga inflationen, det osäkra ekonomiska läget överlag och förstås – den svaga svenska kronan – spådde många experter tidigare i år att svenskarnas utlandsresor skulle bli färre den här sommaren. Hittills verkar så dock inte vara fallet. Statistik visar att bokningarna har ökat markant jämfört med både fjolåret och före pandemin. Jämfört med 2019 är antalet bokade utlandsresor den här sommaren hela 25% fler. Inflationens påverkan på resor överlag tycks alltså vara begränsad, men hur ser det ut för specifika resmål? Att vi reser även denna sommar står klart, men var reser vi? Har inflationen och den svaga kronkursen fått oss att välja andra resmål istället för våra klassiska favoriter vid Medelhavet? Och om vi vänder på det – hur påverkar ökningen i resor och turism inflationen?

10 mest eftertraktade destinationerna 2023

Trots en kraftigt dyrare euro jämfört med fjolåret är det likväl många klassiska resmål i just euro-området som toppar listan över var svenska turister helst reser den här sommaren. Enligt statistik är följande destinationer bland de mest populära hos många svenska resebolag (listan visas utan rangordning de olika resmålen emellan):

– Mallorca
– Malaga
– Kreta
– Rhodos
– Rom
– Nice
– Split
– Alicante
– Barcelona
– Bangkok

Mest överraskande här är Bangkok, som vanligtvis inte är något typiskt sommarresmål utan snarare en favorit vintertid – men när priserna i Europa stiger och kronan sjunker kan allt fler bevisligen kunna tänka sig att resa längre bort för att få mer valuta för pengarna. Priserna är betydligt lägre i Thailand jämfört med Spanien, Grekland, Italien och Frankrike – men även här har kronan faktiskt tappat något. För ett år sedan fick man 3,40 THB för varje svensk krona. Idag är kursen nere på 3,25.

För de som trots utvecklingen i EUR/SEK väljer att resa i Europa räcker semesterkassan betydligt mindre i år. Euron är som bekant rekorddyr och kostar under tidig måndagsmorgon 11,88 SEK – att jämföra med 10,71 samma datum för ett år sedan. Även grannlandet Danmark har blivit dyrt då danska kronan är peggad mot euron och i dagsläget kostar 1,59 SEK.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Proffsig valutahandel för alla nivåer. Alltid till schyssta villkor och med snabb registrering med BankID. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Inflationens påverkan på resor och turism – och vice versa

Halvvägs in i sommaren 2023 tycks alltså ressuget efter pandemin trumfa oro för inflation och ekonomiska bekymmer. Medan ökade priser på mat och el har fått oss att minska på elkonsumtionen och handla mindre frukt och grönt, mindre kött och mer lågprisvaror har ökade transport- och hotellpriser inte samma effekt på konsumtionen av resor. Måhända är det för att el och mat är något vi konsumerar dagligen året om, medan resor endast sker en eller ett par gånger per år.

Vänder vi på det har resor och turism däremot desto större effekt på inflationen. Fortsatt och än mer ökad konsumtion av flygresor, båtresor, tågresor och hotellrum fortsätter att driva på inflationen och bidra till att det dröjer än längre tills vi ser en stadig minskning av KPI-inflationen. Utlandsresor är dessutom mindre bra just nu om vi ska värna om svenska kronans värde. Solresor till exempelvis Spanien, Italien, Frankrike och Grekland betyder mer inflöde av kapital till euron – och mindre konsumtion i svenska kronor.

Vilken effekt har utlandsresorna på växelkurser?

När vi reser spenderar vi pengar i den lokala valutan, viket – som nämndes ovan om SEK och EUR – betyder mer inflöde av pengar till det aktuella landet och den aktuella valutan. Ökad efterfrågan på resor till Sydeuropa innebär ökad efterfrågan och omsättning av euro, med en högre växelkurs i EUR/SEK som resultat. Den senaste månaden har kursen för EUR/SEK ökat från 11,64 till 11,88 – en utveckling som våra utlandsresor nu under sommaren säkerligen ligger bakom till viss del. Den svaga svenska kronan har också gjort Sverige till en populär valutadestination för utländska turister, men även om resandet till Sverige också ökat ligger kronan ännu i lä mot euron.

För dollarns del ses endast en marginell ökning i växelkursen för USD/SEK. För en månad sedan kostade 1 USD 10,83 svenska kronor. Idag är kursen uppe i 10,85. För ett år sedan kostade 1 USD 10,54 SEK. Resemässigt är USA ingen typisk turistdestination sommartid och landet återfinns inte heller bland toppdestinationerna för svenskar just nu.

Slutsats: Inflationens påverkan på resor och turism samt effekter på växelkurser

sista sommaren med en svag krona, om Riksbanken vågar strama åt mer kring räntan och blir mer framgångsrika än andra i att få ned kärninflationen.

Hur semestrar du i sommar? Har du valt bort utlandssemester på grund av den svaga kronan, eller åker du till Medelhavet ändå? Satsar du i sådana fall på ett euroland, eller kanske ett billigare alternativ i östra Europa?


Betyg: 8.7/10
Minsta insättning: 500 SEK
Beskrivning: Investera i krypto via en svensk mäklare registrerad hos Fi. Öppna ett konto hos Safello idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.