Valutahandel på Island: Högst ränta i västvärlden efter höjning
Islands krona (ISK) har fått en faktor som kan tänkas stärka valutan ännu mer. Valutahandel har analyserat läget på Island och berättar i denna artikel om vad som hänt med Islands volatila krona på slutet och vad som påverkat den.
För några dagar sedan tog vi upp räntehöjningarna i Sydamerika och nyligen så sa Marie Landeborn på Danske Bank att man redan nu kan binda räntan ifall man är orolig för att framtida höjningar kommer snabbare än initialt förväntat i Sverige.
Islands centralbankschef vill avsluta de finanspolitiska stimulanserna “så snart som möjligt” för att hjälpa till att kyla ekonomin, eftersom den åtnjuter en livlig återhämtning efter krisen med inflationen.
Island är en vulkanisk ö med en skandinavisk kultur som geografiskt ligger närmare Grönland än Europa. Islands totala befolkning är bara 333 000 – ungefär samma som i en medelstor stad i England. Landet anses vara en del av Europa, men är inte medlem i Europeiska unionen. Islands ränta låg på 0.75% i mars 2021 och har efter den senaste höjningen landat på 1.5%.
Innehåll: En översikt
- 1 Island har bara ett fåtal produkter att utöva handel med
- 2 Vet du om Islands valuta är peggad eller fritt flytande?
- 3 Undvik att tjata med stora rovdjur
- 4 Funderingar efter en kraftigt förstärkt valuta
- 5 Risker med flytande valutor för små länder som Island
- 6 Euro-alternativet: Är peggning mot EUR fördelaktigt?
Island har bara ett fåtal produkter att utöva handel med
Landets ekonomi har tre huvudprodukter att erbjuda världen, som det byter mot allt annat – från strumpor och skor till bensin, datorer och bilar.
De tre produkterna är fisk, turism och riklig geotermisk elektricitet. Den senare används för att driva några stora metallraffinaderier, inklusive tre stora aluminiumsmältverk. Aluminiumoxid importeras från utlandet, smälts till rent aluminium i en process som kräver mycket el och exporteras.
Svängningar i de globala råvarupriserna – fisk, aluminium, järn – kan driva värdet på dess valuta upp eller ner, precis som värdet på den ryska rubeln beror starkt på olje- och gaspriserna.
En turismboom och en sund efterfrågan på fiskprodukter såväl som aluminium ledde till att Islands BNP ökade med 7,2 procent för 2016 – och också till en stor ökning av värdet av kronan. För närvarande köper en euro cirka 150 kronor.
Några av Islands ledare är oroliga för att kronans höjning går för långt, vilket skapar en risk för att plötsligt minskar efterfrågan på öns tre huvudprodukter och orsakar jobb- och intäktsförluster.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Hitta exotiska valutor för trading genom skandinaviska Skilling, som gör det enkelt och transparent att handla valuta. Testa Skilling nu!
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Vet du om Islands valuta är peggad eller fritt flytande?
Kronan är för närvarande en ”fritt flytande” valuta som handlas utan begränsningar på den globala valutamarknaden. Centralbanker försöker ofta hantera växelkursen för sina valutor genom att köpa och sälja dem på valutamarknader, men för att göra det måste de äga betydande innehav av utländsk valuta.
För en liten centralbank som Islands, med begränsade valutareserver, är det svårt att försöka kontrollera kronans värde inför trender på valutamarknader som drivs av mycket större finansiella aktörer – särskilt om valutaspekulanter med djupa fickor bestämmer sig för att ta avsiktligt sikta på kronan för att manipulera dess pris för att göra snabba vinster.
“Om de stora pojkarna kommer in och tar sikte på kronan kommer det att bli knackat ganska illa”, säger Francis Breedon, finansprofessor i London som har skrivit forskningsartiklar om Islands situation.
Undvik att tjata med stora rovdjur
Vad det kommer ner på, enligt Gylfi Zoega, är att om den isländska centralbanken beslutar sig för att låta kronan flyta fritt och istället försöker begränsa sina upp- och nedgångar på valutamarknaderna, kan detta fresta spekulanter att starta en attack mot kronan.
Detta skulle innebära att spekulanter långsamt köper upp stora lager av kronor över tiden, sedan säljer dem alla i en brådska, översvämmar marknaderna med överskott av kronor för att driva ner valutans pris – och sedan köpa tillbaka kronorna till ett billigare pris.
Denna taktik har framgångsrikt använts av valutaspekulanter mot mycket större länder. Till exempel attackerade George Soros och andra spekulanter år 1992 det brittiska pundet och framgångsrikt “bröt” Bank of England – som tidigt på 1900 -talet hade varit världens mäktigaste centralbank.
Det finns bara tre rimliga försvar mot sådana attacker. Det ena är att låta valutan flyta fritt och inte krångla till “de stora pojkarna”. Detta har varit politiken nyligen.
En annan är att centralbanken har tillräckligt med valutareserver i sina böcker för att den skulle ha råd att köpa upp hela lager av kronor utan att ta slut på utländska valutor. Det kan vara möjligt, men det skulle kräva att Island har ett betydande bytesbalansöverskott under ganska lång tid, och exporterar mer än det importerar, för att bygga upp de nödvändiga besparingarna.
Ett tredje policyalternativ är att införa ”kapitalkontroller” – som är regler som sätter gränser för hur snabbt utländska investerare kan dra ut pengar ur landet när de har investerats. Det är den strategi Island antog efter ett dramatiskt fall i valutan efter kraschen i oktober 2008, då det blev känt att Islands affärsbanker i flera år hade engagerat sig i olika tvivelaktiga metoder för att kraftigt blåsa upp sina balansräkningar med tvivelaktiga självhanteringslån till cronies – och gick sönder.
Kapitalkontrollerna var en viktig åtgärd för att stabilisera kronans värde och förhindra en fullständig ekonomisk kollaps.
I början av 2008 handlades kronan till cirka 90 kronor mot euron. I oktober 2008 försökte den isländska centralbanken initialt att fästa kronan vid 131 till euron, men övergav snabbt insatsen. I mitten av 2009 sjönk den så lågt som 185 kronor till euron, vilket ledde till hög inflation i importerade varor – det vill säga nästan alla konsumtionsvaror. Kronan spenderade sedan fyra år på att flyta runt en median på 160, innan den fortsatte att stiga till 140 fram till mitten av 2016. Sedan steg det plötsligt till 120 till euron, och beslutsfattare började oroa sig för att det skulle gå för högt.
Funderingar efter en kraftigt förstärkt valuta
Islands premiärminister, Bjarni Benediktsson, och hans kusin, finansministern Benedikt Johannesson, tillhör två olika politiska centerpartier. De förenas i en koalitionsregering som tog makten i Reykjavik för några år sedan sedan.
Nu är de oeniga om hur de ska reagera på den senaste kronhöjningen, och mer allmänt, hur man hanterar stora svängningar i värdet på Islands valuta. Islands valuta har stärkts mot både Euron och dollarn sedan 2017, med undantag för en blygsam försvagning under 2021.
Benedikt, den nya finansministern, föreslog i en intervju med Financial Times (FT) 2016 att han tyckte att det skulle vara ett bra penningpolitiskt drag att försöka knyta värdet på kronan till en starkare valuta, kanske euron eller brittiska pund, snarare än att fortsätta låta det flyta fritt på valutamarknaderna.
“Vi skulle vilja ha en politik som skulle stabilisera valutan“, sa han till FT. “Det är verkligen inte bra när en valuta fluktuerar med 10 procent under de två månaderna sedan vi tog över.”
Mohamed El-Erian, ekonomisk chef vid Allianz SE och tidigare co-chief investment officer för Pimco, världens största obligationsfond, skrev en artikel för Bloomberg med titeln “New currency peg is no panacea for Iceland“.
Risker med flytande valutor för små länder som Island
“Island har tillhandahållit en fascinerande fallstudie för ekonomer”, skrev El-Erian. Han noterade att att lämna kronan fritt flytande har inneburit att dess värde har varit mycket volatilt, ofta överskridande antingen uppåt eller nedåt, med fluktuationer som är större än vad som är motiverat av variationer i realekonomin-som vanligtvis är fallet med valutor i små länder.
“Sådan valutakursvolatilitet försvårar hanteringen av både näringsliv och statlig verksamhet”, erkände El-Erian. Men han argumenterade ändå starkt mot att knyta valutan.
En anledning som han angav är att en valuta bör knytas till ett lands viktigaste handelspartner, men Island har en diversifierad uppsättning kunder för sina exportprodukter och turism, och också en mängd olika leverantörer för sin import, som var och en använder en annan valuta – så det är inte klart vilken valuta den ska knyta till. Det skulle vara dyrt för centralbanken att behålla stora valutareserver i var och en av flera valutor.
I överensstämmelse med Gylfi Zoega och Francis Breedon drog El-Erian också slutsatsen att “ett fast växelkursarrangemang kan till och med göra landet mer sårbart för möjligheten till spekulativa attacker”.
Han rådde landet att “främja sina pågående ansträngningar för att öka den inre finansiella motståndskraften och fördjupa sina hemmamarknader” istället – vilket han kanske menar att islänningar borde spara pengar och investera i sin inhemska ekonomi snarare än utanför landet.
Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Trött på små och svårbedömda traditionella valutor? Testa kryptovalutor hos eToro istället, med eller utan hävstång!
Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Euro-alternativet: Är peggning mot EUR fördelaktigt?
Ett fjärde alternativ för Island skulle vara att ge upp sitt omhuldade självständighet och gå med i Europeiska unionen. Under dessa förutsättningar, enligt Gylfi Zoega, kan den antingen anta euron eller försöka förhandla om en särskild affär som liknar Danmarks.
Danmark har avvisat anslutning till euroområdets valutaområde och har fortfarande en egen valuta. Liksom Island är det också ett litet land – om än ett mycket större än Island, med 5,75 miljoner människor – så dess centralbank har också begränsade valutareserver för att avvärja attacker från valutaspekulanter.
Men Danmarks centralbank har ändå knutit den danska kronan till euron och hållit fluktuationer inom ganska snäva gränser genom att köpa och sälja kronor på valutamarknader. Spekulanter har inte attackerat. Det finns en bra anledning till det, förklarade Gylfi Zoega.
“Danmark är medlem i EU, och om valutaspekulanter försöker attackera den danska kronan skulle Europeiska centralbanken kliva in och stödja den danska centralbanken,” sade Zoega. “Spekulanterna skulle förlora, och de vet det, så de kommer inte att attackera. Om Island gick med i EU skulle det också åtnjuta skydd av ECB.” Dessvärre så är valutahandel med Islands valuta, ISK, väldigt begränsad. Som trader så kan man köra NOK eller SEK, men inte ISK på någon av de valutamäklare som vi hittat.
Publicerad:
Författare: Erik Forsell
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...