Japanska bolag ser ett utdraget handelskrig
Enligt en undersökning som Reuters har gjort i Tokyo tror tre av fyra japanska bolag att handelskriget mellan USA och Kina kommer dras ut till årets slut åtminstone. Det är en stark kontrast mot vad marknaden tror och hoppas då hela världens ekonomiska utveckling har saktat ner kraftigt.
Reuters Corporate Survey, en undersökning som görs varje månad, säger också att nio av tio japanska bolag tror att Kinas ekonomiska nedsaktning kommer att fortsätta fram till slutet av 2019 samt fortsätta sakta ner under 2020.
Den globala finansiella marknaden har lyfts en aning i förhoppningarna att presidenterna Trump och Xi snart kan arbeta fram ett avtal. USAs statssekreterare Steven Mnuchin uttalade sig förra veckan om att båda sidorna arbetar i god tro och försöker nå ett avtal så snart som möjligt.
Japanska företag är inte lika optimistiska. Reuters undersökning fann att 31% av företagen tror att handelskriget kommer nå ett slut under den andra halvan av året, medan 45% tror att det kommer pågår till 2020 och kanske ännu längre.
Japan känner av handelskriget
Reuters Corporate Survey fann att japanska bolag blir allt mer utsatta p.g.a. handelskriget. Dock så säger en stor majoritet att de inte planerar att flytta från Kina trots den stora ökningen av företag som påverkats. I oktober 2018 svarade en tredjedel av företagen att de påverkats, nu har siffran stigit till 52%.
Undersökning frågade 479 stora och medelstora företag under anonyma förhållanden.
Japans ekonomi
Skadan från handelskriget och kinas nedsaktning ger upphov till ökade förväntningar att Bank of Japan kommer behålla sitt massiva stimulanspaket. Antalet som vill att centralbanken ska minska på stimulanspaketet sjönk från 45% ner till 27% i januari medan de som vill hålla kvar paketet steg från 49% till 65%.
Det har gått sex år sedan BOJ-direktören Haruhiko Kuroda implementerade ett stimulanspaket utan motstycke. I april 2013 pumpades det in 136 miljarder pund i ekonomin för att skapa 600 000 nya arbeten. Löftet var att möta 2% inflation inom två år, men verkligheten var inte i närheten av målet. Än har Japan inte uppnått målet för inflation och riskerna börjar öka för att hålla i stimulanspaketet för länge.
Kuroda fortsätter att insistera att det är viktigt att nå 2% inflation för att stabilisera ekonomin men politiker börjar bli skeptiska. Japanska företag är delade i frågan, samtidigt som de är enhälligt svarade att det är ambitiöst att försöka uppnå det satta målet. Hälften av företagen har fått en sämre syn på Kuroda och föreslår att han kämpar ett förlorat krig. Trycket på de ekonomiska policys som implementerades 2012, Abenomics, stiger medan tron på Kuroda minskar.
Japans ekonomi är lika stabil som den nästes – i en fas av minskad utveckling. I januari minskade landets totala exporter med 8.4% där Kina utgör den största andelen. Exporter till Kina har minskat med 17.4%. Exporter till USA har stigit med 6.8% men importer, olja främst, från USA har stigit med 7.7%.
Det finns gott om signaler som stöder en vändning i stimulanspaketet och policy men det finns inget som föreslår att en ändring sker snart.
Publicerad:
Författare: Marcus
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...