Kaotisk makroekonomi – nu kör vi Europa!

Jag blev i veckan av en kompis inbjuden till ett makroekonomiskt frukostseminarium i Handelsbankens regi, rapporterar Johan Berntop från Malmö.
Det var ett trevligt arrangemang och för den delen väldigt välbesökt. Jag hade aldrig varit där innan men fick klart för mig att det var någon form av besöksrekord. Åhörarna bestod förutom jag av en härlig blandning av intresserade åhörare – beslutsfattare på större företag, en och annan advokat, egenföretagare men även möjligen penningstinna äldre damer. Oavsett profil på besökarna hade vi alla något gemensamt – intresset kring det rådande världsläget. Vad händer?
Det var ju inte så att Handelsbanken kunde göra några supertydliga besked kring det makroekonomiska läget för de sitter i samma båt som oss andra, kliar sig i huvudet och försöker sortera det ena från det andra.
Vad som kunde fastslås var dock det som vi alla vet som är offentlig statistik kring inflationsdata, tillväxt och prognoser för de båda. Ingen skugga på arrangören men åhörarskaran hade nog önskat på mer!
Samtidigt – det är ju så klart en värld som är oerhört svår att sia om och inte minst utvecklingen på de finansiella marknaderna avseende valutor och räntor kan kännas som oöverstigliga hinder att ta sig över, eller? Jag vill dock hävda att det finns förhållningssätt och principer som förvisso inte ger varken definitiva svar eller en lösning på det hela men som kanske kan hjälpa lite.
Framtiden är oftast inprisad
Den första principen som man inte får glömma bort är att marknaden oavsett om det är valutor, räntor aktier eller vad som egentligen ju oftast prisar in framtiden! Exempelvis fanns det tankar kring varför kronan just nu tappat mot dollarn och euron när det i den givna situationen kanske borde vara tvärtom tycker man. Vad vi nu inte får glömma är att kronan tappat väldigt mycket av sitt värde de senaste decenniet vs både EUR och USD. Det där marknaden i någon mening redan prisat in en situation som liknar den vi befinner oss i nu. Det finns också bakomliggande faktorer så som en amerikanska statsskuld som växer stabilt vars riktning och amplitud aldrig kan hålla en stark dollar över tid och där ett mer offensivt ekonomiskt Europa faktiskt skulle kunna gynna mindre europeiska valutor rejält. För det är ju också så att Euron tappat avsevärt mot dollarn under en lång period. När nu USA går för MAGA står dollarn kanske på toppen av sin förmåga för att det möjligtvis var vad vårt kollektiva medvetande någonstans förväntat sig under alla år – fast kanske inte riktigt så här. Ett annat sätt att förklara det hela är att världen med Trump nu förväntar – när saker och ting nu klarnar – sig en mer multipolär uppdelning av världen där USA backar från sin dominanta position vilket också innebär att dollarn tappar i makt. Vad vet jag – men det är inte orimliga förklaringar och även om det kan finnas andra förklaringar som är mer logiska och har mer potens så är funderingen ovan tänkbar.
Saker varar inte för evigt
Den andra principen som man måste förstå är att saker och ting inte varar för evigt – har de någonsin? Varför verkar då folk tro att vad som varit ska bestå evinnerligen? Det fladdrade förbi en artikel häromdagen som jag förvisso inte läste men jag läts förstå att det handlade någonting om att denna 100+ gubbe var tillräckligt gammal för att förstå att saker och ting förändras. Om det så var ekonomi eller politik. Vad beträffar gubben så har han ju kanske haft den här insikten i 50-60 år, och egentligen har det inte med ålder att göra. Läs ett par böcker på temat historia eller ekonomi med historisk beskrivning så bör ju polletten trilla ned ganska omgående.
Som exempel – titta på dollarns utveckling mot SEK tillbaka i tiden. Den pulserar i tydliga trenden upp och ned över tid – vid varje skifte har det hänt något som gynnar den ena eller andra valutan. Något som inte var som det var innan, något som förändrar flödena. Varför skulle ett skifte av USAs förhållningssätt till världen gå ur tiden utan påverkan? Ett annat exempel – av de bolagen som var störst i S&P 500 år 2000 är på topplistan idag? Osv. Den riktigt långsiktiga trenden för dollarn har dock varit positiv – det här kan vara riktigt stort för lång tid framöver…
Markus Jalmerot inflikar: Man ska dock inte glömma bort att EUR hållit sig relativt starkt mot dollarn sedan lansering den 1:e januari 1999. Den stod då i 1.138 mot USD för att idag stå på 1.046 mot USD. Toppen låg i mars 2008 då EUR/USD låg på 1.57 mot USD. Sedan lansering så har euron (EUR) alltså gått ner drygt 8.1% mot dollarn. Kronan (SEK) stod i 9.5 mot Euron (EUR) då den lanserades och i fredags så stämde den på 11.18. Det är en nedgång med 17.8% för kronan mot euron sedan lansering, vilket tyder på att det finns uppsida för kronan framöver, avslutar Markus.
Tips: För trading med EUR/SEK eller USD/SEK så rekommenderas Skilling (recension), som är en valutamäklare som är grundad av Skandinaver från början. Du kan prova själv hur det är att handla valuta med hjälp av ett demokonto på Skilling.
Johan Berntorp forsätter: Nu finns det ju ingen mening med historien annat än intresse, försöka förstå och lära sig utan nu är det ju framtiden som en dragning av det makroekonomiska läget handlar om och trots röran finns det ju saker man kan fastslå med viss säkerhet. Vill du veta mer om Makroanalyser from Handelsbanken? Kolla då in SHB Makroanalys på X som postar löpande om ämnet.
Kommer EU att spendera mer på sitt försvar?
En av de viktigaste handlar ju primärt om vårt kära Europa som nu under relativt kort tid fått se två tydliga världshändelser som har och kommer att påverka. Vi gick från att spara till slösa i samband med Covid en förändring som står som en västanfläkt mot den långsiktiga förändringar som en bred upprustning skulle betyda för Europa. Där man under överskådlig framtid på ett oerhört tydligt sätt behöver “beefa” upp sitt försvar. Det handlar helt enkelt om att förbereda sig för att Europa kommer ta en helt annan roll och ansvar för saker och ting framöver på många olika sätt. Det här är en potentiell global game-changer som man kan låta bero eller anamma. Hittills i år är det tydligt på de finansiella marknaderna vad ett sådant skifte skulle betyda…och vad gäller Tyskland verkar marknaden redan var en bra bit in i att prisa om detta skifte.
I Europas framtid finns varken kaos eller oklarheter – faktum är att bilden har klarnat. Det var länge sedan det stod så klart vad alternativen var. Nu kör vi!
Brasklappen är att det här så klart förutsätter fred och att man behöver göra mer av detta än att bara spendera på sikt, det måste bidra till innovation och tillväxt.
Bild DAX
Bild USD/SEK
Bild EUR/USD
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Den turkiska liran (TRY) har fortsatt sin kraftiga försvagning mot den amerikanska dollarn (USD) och...
Under torsdagen den 6 mars 2025 upplevde euron en betydande förstärkning mot den amerikanska dollarn...
Under de senaste månaderna har det brittiska pundet (GBP) visat en uppåtgående trend mot den svenska...