Kinesiska aktiemarknaden i kaos, fest i New York!
Det är verkligen en värld med två ansikten när man ser vad som händer på den kinesiska aktiemarknaden relaterat den stora konkurrenten på andra sidan Stilla havet. Många är de som extrapolerat Kinas tillväxtresa in i det oändliga som om inga hinder eller faror fanns – men nu är det banne mig fullt kaos i Kina samtidigt som det är värsta festen i New York!
Natten mot måndag föll den kinesiska aktiemarknaden med typ 8 % mätt som CSI1000. Även aktier i Hong Kong har haft det tufft men det är inte alls så illa som med de fastlandskinesiska börserna.
Det är ju egentligen lite oklart med den fastlandskinesiska börsen som är hårt reglerad med olika typer av regler samtidigt så finns det ju en del bolag noterade på utländska börser som faktiskt går att handla med fullt ut, i varje fall än så länge.
Jag googlade fram en lista på kinesiska aktier listade i New York och de är faktiskt väldigt många till antalet. Efter sökande på flera av namnen är det mer eller mindre fullständig och komplett härdsmälta som beskådas. Det ser ju i princip lika illa ut som för många tech-bolag i väst när IT-bubblan smällde. Bland de kände namnen som gått svagt finns till exempel Alibaba och Bidu.
Går bra i USA däremot
Det här står ju i tydlig och bestämd kontrast till vad som beskådas i amerikanska storbolag vars namn ni säkert har koll på – All Time Highs står som spön i backen och det är ju mer eller mindre varandras inverser!
Kapitalet rusar med stormsteg ut från kinesiska tillgångar och används till vadå? Ja, det kan man faktiskt undra men det är klart är i varje fall att det är någon form av Kinesisk likviditets-squeeze.
När saker och ting verkligen går åt skogen på det här sättet är det ju ofta likviditetsbrist som är den utlösande faktorn – och den kommer plötslig. Frågan är vilka mer följdverkningar som blir en konsekvens när den kinesiska draken om inte står helt utan kläder så i varje fall är för stunden delvis avklädd. En annan faktor som är relaterad ovan är regelstyrda utförsäljningar. Under finanskrisen blev till exempel svenska livbolag tvingade att sälja tillgångar på grund av regelverken. Det spelade ingen roll om man ville eller inte ville sälja.
Vart är börsen på väg?
Nu är det så klart oerhört svårt att sia om vart saker och ting tar vägen från där vi står idag – men är det inte väldigt märkligt att de europeiska och amerikanska börserna klarar av att stå så starkt med tanke på vad som händer i Kina? För några år sedan är ju känslan att det hade varit om inte fullt kaos så betänkligt stökigt även på våra marknader – eller?
Historiskt sett så har den här typen av krascher på aktiemarknaden varit historiskt fantastiska köplägen, 1929 kraschen bottnade 1932 och tittade aldrig tillbaka, 2000 nedgången bottnade även den något år senare och 2008 kraschen bottnade ut under 2009.
En minst sagt spännande förveckling hade ju varit om Kinesiska aktier började återhämta sig – vad hade då hänt med de amerikanska vinnarnas framgångsresa? Du kan med fördel handla på Skilling – både Volkswagen, China A50 samt Hong Kong 50.
Min personliga uppfattning är att det inte är mycket som gynnar Kina just nu – fastighetskollaps och ekonomisk kris sammanvävt med den geopolitiska situationen i Sydkinesiska havet. Vågar man ens äga kinesiska aktier av den anledningen? Det är väl inte heller så att kinesiska bolag toppar ESG listorna för den delen.
Och plötsligt så slår det en varför Volkswagen aktien är så utbombad – se korrelationen mellan Hang Seng och Volkswagen sen 2011…
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...