fbpx

Albert från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 24 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det är verkligen en värld med två ansikten när man ser vad som händer på den kinesiska aktiemarknaden relaterat den stora konkurrenten på andra sidan Stilla havet. Många är de som extrapolerat Kinas tillväxtresa in i det oändliga som om inga hinder eller faror fanns – men nu är det banne mig fullt kaos i Kina samtidigt som det är värsta festen i New York!

Natten mot måndag föll den kinesiska aktiemarknaden med typ 8 % mätt som CSI1000. Även aktier i Hong Kong har haft det tufft men det är inte alls så illa som med de fastlandskinesiska börserna.

Det är ju egentligen lite oklart med den fastlandskinesiska börsen som är hårt reglerad med olika typer av regler samtidigt så finns det ju en del bolag noterade på utländska börser som faktiskt går att handla med fullt ut, i varje fall än så länge.

Jag googlade fram en lista på kinesiska aktier listade i New York och de är faktiskt väldigt många till antalet. Efter sökande på flera av namnen är det mer eller mindre fullständig och komplett härdsmälta som beskådas. Det ser ju i princip lika illa ut som för många tech-bolag i väst när IT-bubblan smällde. Bland de kände namnen som gått svagt finns till exempel Alibaba och Bidu.

Går bra i USA däremot
Det här står ju i tydlig och bestämd kontrast till vad som beskådas i amerikanska storbolag vars namn ni säkert har koll på – All Time Highs står som spön i backen och det är ju mer eller mindre varandras inverser!

Kapitalet rusar med stormsteg ut från kinesiska tillgångar och används till vadå? Ja, det kan man faktiskt undra men det är klart är i varje fall att det är någon form av Kinesisk likviditets-squeeze.

När saker och ting verkligen går åt skogen på det här sättet är det ju ofta likviditetsbrist som är den utlösande faktorn – och den kommer plötslig. Frågan är vilka mer följdverkningar som blir en konsekvens när den kinesiska draken om inte står helt utan kläder så i varje fall är för stunden delvis avklädd. En annan faktor som är relaterad ovan är regelstyrda utförsäljningar. Under finanskrisen blev till exempel svenska livbolag tvingade att sälja tillgångar på grund av regelverken. Det spelade ingen roll om man ville eller inte ville sälja.

Vart är börsen på väg?
Nu är det så klart oerhört svårt att sia om vart saker och ting tar vägen från där vi står idag – men är det inte väldigt märkligt att de europeiska och amerikanska börserna klarar av att stå så starkt med tanke på vad som händer i Kina? För några år sedan är ju känslan att det hade varit om inte fullt kaos så betänkligt stökigt även på våra marknader – eller?

Historiskt sett så har den här typen av krascher på aktiemarknaden varit historiskt fantastiska köplägen, 1929 kraschen bottnade 1932 och tittade aldrig tillbaka, 2000 nedgången bottnade även den något år senare och 2008 kraschen bottnade ut under 2009.

En minst sagt spännande förveckling hade ju varit om Kinesiska aktier började återhämta sig – vad hade då hänt med de amerikanska vinnarnas framgångsresa? Du kan med fördel handla på Skilling – både Volkswagen, China A50 samt Hong Kong 50.

Min personliga uppfattning är att det inte är mycket som gynnar Kina just nu – fastighetskollaps och ekonomisk kris sammanvävt med den geopolitiska situationen i Sydkinesiska havet. Vågar man ens äga kinesiska aktier av den anledningen? Det är väl inte heller så att kinesiska bolag toppar ESG listorna för den delen.

Och plötsligt så slår det en varför Volkswagen aktien är så utbombad – se korrelationen mellan Hang Seng och Volkswagen sen 2011…

Hang Seng Index

Volkswagen Aktie


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.