fbpx

Kennet från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 3 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Under de senaste dagarna så har EUR/SEK-paret visat betydande rörelser, där den svenska kronan har brutit igenom tidigare motståndsnivåer mot euron.

I denna artikel så analyserar Valutahandel.se dessa rörelser med hjälp av tekniska analysverktyg som Fibonacci-retracement och MACD, samt diskuterar prognoser från analytiker och experter för de kommande månaderna. Kommer kronan att fortsätta bryta motstånd och vilka nivåer är i så fall de mest aktuella de kommande månaderna? Låt oss börja med den tekniska biten för att sedan övergå till hur skandinaviska banker såsom SEB, Nordea och Danske bank ser på kronan för att avsluta med se på vad BNP Paribas och ING Group förutspår för kronan under 2025.

Teknisk Analys av EUR/SEK

Låt oss kolla på några viktiga faktorer utifrån ett TA-perspektiv, men först några reflektioner. Under februari 2025 så har kronan gått från 11.49 mot euron till 11.12 i skrivande stund. Den ligger nu på de starkaste nivåerna på över ett år. Psykologiskt så är 11-nivån mot euron viktig och detta är nästa stora motstånd för många traders, investerare och småsparare. Men vad säger en klassisk teknisk analysmetod såsom Fibonacci om EUR/SEK?

Fibonacci-retracement

Fibonacci-retracement är ett verktyg som används för att identifiera potentiella stöd- och motståndsnivåer baserat på tidigare prisrörelser. Genom att applicera Fibonacci-nivåer på EUR/SEK-diagrammet kan vi identifiera viktiga nivåer där priset kan reagera.

Anta att EUR/SEK har rört sig från en lägsta nivå på 10,00 till en högsta nivå på 11,50. Genom att applicera Fibonacci-retracement på denna rörelse får vi följande nyckelnivåer:
   • 23,6% retracement: 11,14
   • 38,2% retracement: 10,93
   • 50% retracement: 10,75
   • 61,8% retracement: 10,57
   • 76,4% retracement: 10,36

Dessa nivåer fungerar som potentiella stöd vid nedgångar och motstånd vid uppgångar. Om priset exempelvis korrigerar nedåt från 11,50 kan vi förvänta oss att det hittar stöd runt 10,93-nivån, vilket motsvarar 38,2% retracement. Ifall även 10,93 nivån bryts så är det 10,75 och därefter 10,57 som vi bör ha i sikte. Men det är iof en bra bit dit, men allt kan gå snabbt när det väl vänder.

MACD (Moving Average Convergence Divergence)

MACD är en momentumindikator som visar förhållandet mellan två glidande medelvärden av ett pris. Den består av tre komponenter:
   • MACD-linje: Skillnaden mellan 12-perioders och 26-perioders exponentiella glidande medelvärden (EMA).
   • Signallinje: 9-perioders EMA av MACD-linjen.
   • Histogram: Visar skillnaden mellan MACD-linjen och signallinjen.

När MACD-linjen korsar över signallinjen genereras en köpsignal, och när den korsar under signallinjen genereras en säljsignal. I EUR/SEK-diagrammet kan ett positivt kors indikera en potentiell uppgång, medan ett negativt kors kan signalera en nedgång.

Andra tekniska indikationer
Enligt data från Investing.com visar tekniska indikatorer för EUR/SEK följande:
   • RSI (Relative Strength Index): 47,866 (neutral).
   • MACD (12,26): -0,003 (säljsignalen på MACD indikatorn förutspår att SEK ska stärkas mot EUR).
   • ADX (Average Directional Index): 44,662 (säljsignal – dvs att kronan ska blir starkare mot euron).

Dessa indikatorer tyder på en neutral till svagt negativ trend för EUR/SEK på kort sikt, dvs att kronan bör bli något starkare. Tips: Om du är sugen på trading med EUR/SEK så bör du testa ett demokonto hos Skilling som är skapad av Skandinaver ursprungligen.

Analytikers och experters prognoser

Förutom teknisk analys av EUR/SEK så kan även analytiker från skandinaviska storbanker har en betygande roll för hur kronan utvecklas. Här är några som kan vara värda att beskåda.

SEB:s perspektiv: Positiva som vanligt

SEB som ju är en svensk bank och med stor exponering mot Sverige på alla möjliga sätt är väldigt positiva för kronan och dess framtida utveckling, som de alltid varit. Det är väldigt ovanligt under de sista 10 åren som jag följt SEB att de uttalar sig vidare negativt mot kronan, åtminstone på lite längre sikt. Hur som helst, de förutspår att SEK kommer att stärkas under de kommande åren, vilket alltså inte är direkt oväntat. Banken förväntade sig att EUR/SEK kommer att ligga på 11,10 vid slutet av 2024, men i själva verket så slutade den på 11,45.

Vidare så förutspår SEB att kronan kommer slutat år 2025 på 10,75 mot EUR och gissar redan nu på en kurs runt 10,55 vid slutet av 2026. Denna prognos baseras på antagandet att räntesänkningscykeln bland G10-länderna kommer att vara i full gång nästa år, vilket kan gynna valutor som tidigare försvagats på grund av hög räntekänslighet, såsom SEK och NOK. Markus Jalmerot på Valutahandel.se tror inte att de flesta G10 länderna kommer att sänka räntan under 2025, då ökade tullar snarare kan leda till högre inflation igen.

Nordea:s perspektiv: Också positiva

Nordea noterar att kronans handelsvägda växelkurs (KIX) har varit volatil under det senaste året men tycks nu stå på fastare mark. Banken räknar med en viss förstärkning av kronan under det kommande året, med en prognos för EUR/SEK på 11,50 vid slutet av 2024, 10,70 vid slutet av 2025 och 10,60 vid slutet av 2026. Denna förväntade förstärkning tillskrivs Sveriges konkurrenskraftiga näringsliv och låga offentliga skuld. Vi på Valutahandel.se hoppas givetvis att detta stämmer och att Sverige fortsätter att vara konkurrenskraftigt och innovativt.

Danske Banks Perspektiv: Negativa som vanligt

Danske Bank har en annan syn och förutspår en försvagning av kronan, med EUR/SEK upp till 11,70 på ett års sikt. Precis som för SEB är detta inget ovanligt. Danske Bank är ju mest aktiva i Danmark och deras växelkurs är knuten till Eurons. Därför blir Danske Bank också avsevärt mer positiva mot den egna ekonomin, valutan (DKK) och valutan som den är knuten mot, dvs EUR. Så man ska alltid ta Danske Banks utsikter mot EUR och SEK med en nypa salt, precis som man bör göra med SEB's uttalanden om dessa valutor. Hur som helst, deras prognos sägs vara baserad på cykliska utsikter och relativa räntor. Banken noterar att den svenska ekonomin har släpat efter de senaste åren, vilket kan påverka kronans styrka negativt.

BNP Paribas är också negativa

Guy Ertz som är Chief Investment Advisor på BNP Paribas förutspådde en svagare svensk krona mot euron redan i januari 2025. Banken anger ett 3-månaders mål för EUR/SEK på 11,60 och ett 12-månaders mål på 11,70, vilket indikerar en försvagning av kronan. Denna prognos baseras på Sveriges sårbarhet för globala handelsspänningar och tullar. BNP Paribas ser potentiella räntesänkningar från Riksbanken under det närmaste året, troligen mer än för EU och andra Europeiska valutor, vilket kan pressa kronans värde.

ING Group är neutrala

ING Group noterar att om Europeiska centralbanken (ECB) genomför större räntesänkningar jämfört med Riksbanken, kan detta leda till en strukturell förskjutning mot en lägre EUR/SEK-kurs. Trots detta förväntar sig ING att EUR/SEK inte kommer att falla under 11,00, med en prognos på 11,30 till mitten av 2025. Denna bedömning tar hänsyn till kronans känslighet för marknadssentiment och potentiella globala ekonomiska osäkerheter.

Slutsats

Teknisk analys av EUR/SEK med verktyg som Fibonacci-retracement och MACD indikerar potentiella stöd- och motståndsnivåer samt möjliga trendvändningar. Analytikers prognoser varierar, där vissa förutspår en förstärkning av kronan medan andra förväntar sig en försvagning. Faktorer som penningpolitik, ekonomisk tillväxt och globala ekonomiska trender kommer att spela avgörande roller i valutaparets utveckling under de kommande månaderna. Investerare bör noggrant övervaka både tekniska indikatorer och fundamentala faktorer för att fatta välgrundade beslut. Sugen på trading? Du kan handla kostnadsfritt med ett demokonto hos Skilling och kan vara igång på bara några minuter.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.