fbpx

Albin från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 21 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Flera marknader står på randen till att bryta nya All Time Highs, några är på väg att göra det medens andra marknader har en bit kvar. Givet att det finns både helveten och bedrövelser så är det trots allt väldigt imponerande att aktiemarknaden klarat att hålla trycket på det sätt som skett. Inte minst är det de europeiska marknaderna som imponerat medens de amerikanska breda indexen företrädelsevis hålls uppe av ett antal “Mega-stocks” som utvecklats mycket starkt, ex Microsoft, Apple, Nvidia m fl.

Räntorna har stigit rejält i takt med att vi haft en rasande inflation, men faktum är att räntorna inte stigit i närmelsevis i den takt som skulle behövts för att kompensera för inflationen. I varje fall inte som det ser ut givet den senaste datan. Med en reporänta på 3,5 % ligger vi en bra bit under de räntenivåer som vi egentligen bör ligga på för att dels kompensera för inflation men även att få betalt för den risk som tas. För en långivare innebär detta att man lånar ut pengar till ca 4 %, vilket innebär att man inte får kompenserat för varken inflation eller riskpremie och det ger helt enkelt en negativ avkastning. Om det inte är bra för långivaren är denna situation desto bättre för låntagaren som ju de facto egentligen tjänar på att låna pengar eftersom den faktiska, riktiga räntan är fortsatt negativ. Egentligen skulle man då kunna hävda att penningpolitiken inte alls bromsar ekonomin utan märkligt nog kanske är ännu mer expansiv än tidigare!

Den svenska kronan
Varför ska man som utländsk investerar placera pengar i ett land där man har negativa realräntor? Nä, det blir ju väldigt märkligt inte minst eftersom man t ex i USA har fått ordning på räntenivån i relation till inflationen. Man kan förnimma att svenska kronan är utsatt för en strukturell investeringsstrategi som går ut på att man lånar i kronor, och tar pengarna utomlands och placerar i länder där man får en högre ränta. En så kallad Carry Trade! Det sätter tryck på kronan, leder till en högre situation och så länge som Riksbanken inte svarar i tillräckligt stor grad fortsätter pianot att spela.

Börsen
Om den svenska kronan tankar blir svenska bolag billigare och lockar till sig utländska investerare. Eftersom vi har negativa real-räntor är det dessutom fortfarande så att TINA föreligger. TINA står för There Is No Alternative. Att man får 3 – 4 % ränta på vissa ränteinvesteringar är således lite av en schimär och det finns egentligen ingen anledning att inte fortsatt jaga tillgångar med möjlighet till inflationskompensation. De som vill ännu längre ut på riskskalan lånar och placerar pengar på börsen. Värderingsmodellerna ska dessutom fortsätta att kalkylera med negativa räntor vilket fortsatt gör framtida vinster betydande och därmed allt annat lika bör höja värderingen på de flesta företag.

Det finns dock branscher och sektorer som oaktat far illa, men det beror på att att situationen som den är nu endast går att dra nytta av om man har pengar och är solvent. I nominella termer ska självklart räntorna betalas och har man inte möjlighet till det så är det ju inte en särskilt gynnsam situation utan man kan få enorma problem.

Är negativa real-räntor hållbart i längden?
Negativa real-räntor är någonting som kan uppstå under perioder men som inte är hälsosamt övertid eftersom det skapar skevheter i systemet. Man lånar mer än vad man borde och man tar högre finansiella risker än vad som är sunt. Detta förstår självklart Riksbanken men de behöver samtidigt agera varsamt så att tungt belånade verksamheter samt svenska bolånetagare reder ut sina nominella åtaganden. Så långt, intill skrivande stund är det ganska uppenbart att Riksbanken inte höjt räntan i erforderlig takt. I teorin borde vi ha en ränta som ligger någon procentenhet över inflationen – allt annat är i grunden fel. Det är så klart dock inte så enkelt eftersom inflationen är dynamisk och situationen kan ju ändras ganska snabbt som alla förstår. Risken är bara att Riksbanken tappar kontrollen – om inflationen inte stävjas kommer Riksbanken utan tvekan att av marknaden tvingas att höja till en korrekt räntenivå. Allt annat är önsketänkande. Frågan är då hur höga nominella räntor som den svenska ekonomin de facto klarar av. En gissning är att den svenska Riksbanken är den bank som tvingas vara högaktig allra längst – det skulle skapa en oerhört intressant/spännande situation!

Vad händer när räntorna normaliseras?
Det är så klart förenat med viss risk att komma med för tvärsäkra uttalande, men lite beroende på vad som hänt på de finansiella marknaderna så är det inte osannolikt om situationen som tvingats fram av de negativa real-räntorna behöver reverseras. Detta innebär helt enkelt att om marknaden skenat iväg och kronan tappat rejält så kommer börserna att vända ned och kronan att börja stärkas. När detta sker är som sagt oklart då inflationen, den svenska kronan till trots skulle kunna falla rejält på kort tid samtidigt som Riksbanken behåller de högre räntorna. Vi skulle då dels få en snabb transition, men även kanske för höga reala räntor utifrån vad marknaden faktiskt skulle gilla. Om det överhuvudtaget sker beror ju på om tesen att det är de negativa real-räntorna som driver marknaden är korrekt överhuvudtaget. Det är väl egentligen det som är den stora frågan!

Oavsett vad som händer härnäst är det utan tvivel så att negativa real-räntor är generellt positivt för flera tillgångsklasser då det handlar om att inte hålla för mycket “cash”, avslutar Johan Berntorp.

Markus Jalmerot inflikar: Både silver och guld tycks ha vänt på slutet. Guldet har en range mellan 1920-2100 och stänger idag runt 1950. Silver handlas precis ovanför 23.60, med en botten på 22.5 och en tidigare topp på 26. Ifall uppgången fortsätter så kan 27 nivån kanske var i sikte innan året är slut? Vad tror du. Prova själv trading på Skilling idag, den svenska valuta- och råvarumäklaren med låg spead och snabba avslut.

 


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valuta- och råvaruhandel med en seriös aktör, som gör det smidigt för kunderna. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.