Nya åtgärder i Handelskriget i Stilla Havet
De senaste månadernas “lika för lika” beskattningar av exportvaror mellan USA och Kina är kanske bara början på en förlängd ekonomisk konflikt. Trots nya kungöranden sent förra veckan om mer beskattning har bägge ländernas aktiebörser stigit.
Analyser säger att avgifterna inte är så stora som handlarna förväntat sig, och att det fortfarande finns hopp för en lösning. Men verkligheten kan visa sig vara raka motsatsen. Dessa två, USA och Kina, är världens två största ekonomier och bägge försöker förstärka sin egna ekonomiska utveckling.
Avdelningschefen för den Asiatiska Stillahavsregionen på den amerikanska storbanken J.P. Morgan Chase, Jing Ulrich, säger: “Vi måste börja överväga ifall det rådande handelskriget kan eskalera till ett ekonomiskt kallt krig. Vi hoppas att det inte händer”.
Mer beskattning i handelskriget mellan USA och Kina
Den allra senaste vågen av beskattning av kinesiska varor som exporteras till USA är till ett värde av 200 miljarder dollar. Dessa kinesiska exporter till USA börjar gälla den 24e september och innebär till en början en skattesats om 10%, för att sedan ändras till 25% den 1a januari.
Kina planerar motsatt beskattning till ett värde av 60 miljarder dollar på amerikanska importer, med lite lägre skattesatser på först 10% och sedan 5%. Förra veckan rapporterade analytiker på J.P. Morgan Chase att dessa avgifter kommer att sänka Kinas BNP med 0.6%. Detta innebär ett större tryck på den kinesiska ekonomin, något som inte sitter bra i tiden då Kina försöker förändra sin ekonomiska struktur.
Det var under en diskussionspanel på konferensen World Economic Forum i Tianjin som Jing Ulrich svarade på frågor. Hon fortsatte ovanstående citat med: “Det finns fortfarande en chans att bägge parter kan mötas vid förhandlingsbordet… Och det finns fortfarande en chans att en lösning kan nås. Vi alla känner till att det blir en förlust-förlust situation om handelskriget fortgår. Ingen i hela världen vinner på det”.
Hon menar att Kina inte kommer att ändras deras inrikespolitik p.g.a tryck utifrån. Det verkliga problemet ligger i den teknologiska sfären, där bägge nationer vill vara världsledande. Men Kina är givetvis redan väldigt välutvecklat och ligger före USA på många fronter.
Peking befinner sig mitt i ett projekt för att få landet att förlita sig på konsumtionsbaserad tillväxt istället för tillverkning.
Teknologisk utveckling av ekonomin
Kina är mitt i en process där de försöker förändra sin ekonomiska modell. Från deras traditionella ekonomiska modell, som är baserad på produktion, ska de nu implementera en konsumtionsbaserad ekonomi.
Som en del för att få det hela att gå ihop har den kinesiska regeringen har iscensatt en plan, “Made in China 2025”, för att uppmuntra teknologisk innovation på inhemsk nivå. Kina ligger redan 5 år före USA när det gäller digitaliseringen av ekonomin, men USA ligger fortfarande före när det gäller utvecklingen av Artificiell Intelligens. Japan ligger dock före bägge länderna i detta anséende, precis som utvecklingen av industriella robotar.
Hur detta kommer påverkas av kryptovalutors utveckling återstår att se. Än så länge har Kina varit en av de största motståndarna till kryptos.
Publicerad:
Författare: Karl Lindholm
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.USA:s nya president är på plats redan på måndag och aktie- och kryptomarknaden undrar givetvis – vad...
EUR/USD-paret är en av de mest följda valutakombinationerna i världen och speglar maktbalansen mella...
Nästa steg i införandet av MiCA (Markets in Crypto-Assets)-reglerna kan ha konsekvenser för USDT (Te...