Oljepriset på väg mot stratosfären?

Valutahandel.se har i samband med de händelser vi sett i omvärlden på senare år blivit på det klara med – om vi inte visste redan – att råvarupriser är väldigt känsliga för störningar i utbud, konstaterar Johan Berntorp.
Efterfrågesidan är inte oviktig men just utbudsstörningar kan bli ett stort problem på olika sätt. Vi såg vad som hände vid Covid där marknaden såg risken för en total kollaps för den globala ekonomin. I samband med Ukrainakriget fanns enorma farhågor kring brist på det mesta. Nu står världen inför ytterligare en konflikt i Mellanöstern – och utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det därför väldigt intressant att fundera kring vart oljepriset (Brent och crude) kan vara på väg härnäst?
Ungefär 60 % av världens oljereserver återfinns i Mellanöstern enligt Energimyndigheten – det innebär ju så klart att om det blir utbudsstörningar och leveransproblem därifrån så påverkar det oljepriset. I samband med utbrottet av kriget i Ukraina spikade oljan upp mot ca 139 dollar fatet för att sedan inleda en nedgång som så långt satte en botten i mars i år och som därefter lyft priset på mot ca 98 dollar fatet.
Innehåll: En översikt
Oljan från ett tekniskt perspektiv
Utifrån ett tekniskt analysperspektiv så är nuvarande situation i oljan väldigt intressant. Jag tycker personligen att det är långt ifrån en självklarhet att oljan faktiskt har bottnat, däremot är det inte orimligt med en längre tids pustande och frustande fram och tillbaka i en sidledes rörelse ett tag framöver. När man betraktar de stora cyklerna så är det inte ovanligt givet den rörelse vi haft ända sedan toppen 2008 att vi nu ska se en rörelse som motpol till “kraschen” från 2008 ner till botten i slutet på samma år. Den stora frågan är om den rörelse vi haft från toppen förra året räcker? Om ja, ja då är det år av uppgång i oljepriset förmodligen att vänta. Om nej så ska vi få nya extremer på nedsidan.
Vi kan konstatera att den fallande trenden från toppen 2022 är bruten och att marknaden nu i varje fall kortsiktigt har vänt. Vi kan konstatera att om det blir en större konflikt i Mellanöstern eller om retoriken får oss att tro att risken för det är hög så kommer oljepriserna med all sannolikhet att stiga.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olje CFD'er genom en prisbelönt valuta- och råvarumäklare med fokus på kvalitet, innovation och enkelhet. Prova Skilling, du med!
Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.
Vilka sektorer påverkas av oljepriset?
Sektorer på aktiemarknaden som påverkas av oljepriset är bland annat energiaktier i olika former. Tittar vi på den amerikanska ETFen XLE så kan den mycket väl vara på väg att bryta uppåt men samtidigt kan slagen fram och tillbaka det sista året vara en del i en större toppningsprocess där det inte alls är säkert att ett utbrott till nya högsta noteringar inom trenden leder till några fantastiska resultat, utan bara är förspel inför en större sättning.
Alternativ till oljan finns det delvis, bland annat den hållbara energisektorn som till skillnad från oljebolagen haft stora problem åren efter Coronaspektaklet. Denna sektorn ligger så klart nästan helt i händerna på utvecklingen för energipriser i stort och olja i synnerhet.
Krig är dåligt för alla
Det är tragiskt med dessa konflikter som släcker människoliv, får folk att tappa förståndet och som skapar fiender för generationer. För oss som slipper det akuta kriget får vi effekter i vår plånbok – vi verkar befinna oss i en snårig och alltmer konfliktfylld värld. Krig och konflikt är inflatoriskt och förmodligen är priset på olja en värdefull indikation på hur läget i världen är just nu. Ansträngt – ja då är priset högt, inte ansträngt ja då blir det lägre allt annat lika. Det enda vi hoppas på nu är ett slut på de allvarliga krigen i Ukraina och Mellanöstern. Ett snabbt slut.
Vad kan man handla?
Det är inte uppenbart att det just idag finns anledning att tydligt agera på varken handel i olja eller gammelenergi just nu – utan personligen behöver jag mer tid för att “förstå” vad som är det mest sannolika. Det jag känner mig rimligen säker på är att ett brott av ca 70 dollar nivån är tydligt negativt för oljepriset. Jag tror dock att den kan finnas anledning och långsiktigt värde i andra sektorer så som till exempel Fastigheter, obligationsmarknaden eller förnybar energi. Ah just det – också Volkswagen!
Sugen på trading? Öppna ett konto hos Skilling idag.
OILUKCont
XLE
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Den turkiska liran (TRY) har fortsatt sin kraftiga försvagning mot den amerikanska dollarn (USD) och...
Under torsdagen den 6 mars 2025 upplevde euron en betydande förstärkning mot den amerikanska dollarn...
Jag blev i veckan av en kompis inbjuden till ett makroekonomiskt frukostseminarium i Handelsbankens ...