Opti: Investera i aktier, råvaror & räntor på autopilot
Svenska företaget Opti erbjuder en automatiserad spartjänst där användare kan investera i olika typer av tillgångar och på så sätt få en optimalt diversifierad portfölj. Traditionella råvaror som olja och guld, mjuka råvaror som bomull och kakao, aktier och räntor står till buds för att jämna ut riskerna och maximera avkastningen. Valutahandel har testat en av de mest populära svenska fondrobotarna just nu. Läs vidare eller testa själv Opti nu via iOS eller Android appen.
Automatiserade investeringstjänster lockar med enkelhet, låga avgifter och individuellt skräddarsydda portföljer baserade på varje användares unika sparmål, ekonomiska förutsättningar och riskaptit. I Sverige finns ett antal intressanta alternativ att välja bland, av vilka Opti är en av de mest populära tjänsterna. Men vad får man som användare om man signar upp sig? Hur fungerar tjänsten, och för vem passar den? Låt oss kika närmare på det.
Innehåll: En översikt
Vad är Opti – och vilka är teamet bakom bolaget?
Företaget bakom Opti – Optise AB – grundades 2014 i Stockholm av ett gäng entreprenörer med lång och gedigen bakgrund inom finansiell förvaltning och teknik; Jonas Hombert, Ann Grevelius, Anders Wallace, Gustav Broberg och Hannes Wikström. Samtliga är fortfarande aktiva inom bolaget, såväl operativt som strategiskt.
I samma veva som Optise AB startades upp lanserades också företagets digitala plattform Opti, vilken är en automatiserad investeringstjänst – en så kallad robotrådgivare, om man så vill. Genom Opti kan privatpersoner och företag få personligt anpassade investeringsportföljer (mer eller mindre, tio olika alternativ finns att tillgå) med en risknivå och som passar ens förutsättningar och sparmål. Investeringsportföljer som löper på automatiskt och som låter dig inta passagerarsätet i ditt eget sparande.
Spartjänster på autopilot är i sig inget unikt – det finns som nämndes ett flertal olika alternativ tillgängliga på den svenska marknaden. Däremot utmärker sig utbudet av tillgångar hos Opti. Här finns såväl aktier att handla som räntor och råvaror att inkludera i portföljen, vilket förstås är positivt för riskspridningen och således ger Opti en viktig fördel många andra inte har.
Hur fungerar det?
Grundidén med Opti är att hjälpa investerare att automatisera sitt sparande i syfte att göra det enklare och mer tillgängligt för alla. Det är själva syftet med automatiserade investeringstjänster överlag.
Opti är i huvudsak en appbaserad tjänst för vilken det rekommenderas att man laddar ned och installerar appen för iOS eller Android. Möjlighet finns förstås att logga in via webben också, men apparna (iOS och Android) är både tydlig, enkel och otroligt smidigt att använda.
Testa Opti för iOS ellr Opti för Android och upptäck ett smartare sätt att investera.
När du registrerar dig som användare (vilket är helt gratis) ombeds du svara på ett antal frågor om din ekonomi, dina sparmål, hur högt du prioriterar ett hållbart sparande och vilken risknivå du känner dig bekväm med. Därefter tar Optis algoritm fram en portfölj som bedöms lämplig för dig utifrån de svar du gett på frågorna. Tio olika Opti-portföljer finns på menyn, med olika innehav och risknivå.
Varje portfölj innehåller ett tiotal olika fonder inom följande kategorier;
Aktiefond – Utvecklade marknader (stora och medelstora bolag)
Aktiefond – Utvecklade marknader (små bolag)
Aktiefond – Sverige
Aktiefond – Tillväxtmarknader
Räntefond – Sverige – Nominella obligationer
Global räntefond – Företagsobligationer (hög kreditkvalitet och valutasäkrad)
Global räntefond – Realränteobligationer (valutasäkrad)
Global räntefond – Företagsobligationer (hög ränta och valutasäkrad)
Global räntefond – Index av råvaruterminer
Önskar du en hållbar inriktning adderas även en ytterligare fondkategori; Global räntefond med inriktning på gröna obligationer (också valutasäkrad). Vidare finns också en specialportfölj med 100% aktier, för den som önskar en högre risknivå.
När portföljen väl är färdig och godkänd återstår bara att göra en första insättning och att låta investeringsroboten börja jobba. Här finns även möjlighet att sätta upp ett regelbundet månadssparande, för vilket Optis robottjänst också ser till att överföringar görs och att fondköp genomförs på ett specifikt datum varje månad. Mycket smidigt förstås, och tveklöst det bästa sättet att garantera sig själv att sparandet faktiskt blir av.
Stort plus för automatisk rebalansering och trygghet
Rebalansering är nödvändigt för att anpassa portföljen efter marknadens rörelser, men hur robotinvesterare och robotrådgivare hanterar rebalansering av innehav kan skilja lite åt. Somliga kräver att du själv allokerar om din portfölj minst en gång per år, medan andra inkluderar även det i den automatiserade tjänsten.
Opti har valt att satsa på det sistnämnda. Här görs en rebalansering av portföljen varje kvartal i syfte att säkerställa att innehavet fortfarande är allokerat på ett för dig optimalt sätt. Detta är givetvis betydligt mer bekvämt än att behöva rodda med det själv.
Vidare får Opti höga betyg för avgifter, villkor och trygghet. Tjänsten står under tillsyn av Finansinspektionen, alla investeringar görs via ISK (enkelt även i deklarationstider alltså, stort tack för det) och som sparare omfattas du av investerarskyddet på upp till 250 000 kronor. Även insättningsgarantin gäller, men endast under förutsättning att du har pengarna stående på ditt Opti-konto helt utan investeringar. Opti går emellertid ut på att investera i en portfölj, varför insättningsgarantin i praktiken egentligen inte blir applicerbar.
All provision återbetalas till användarna
Sist men inte minst måste givetvis de förmånliga villkoren för avgifter och provision lyftas fram. Som en av få aktörer på marknaden betalar Opti ut all provision de erhåller från fondbolagen till sina användare, istället för att behålla den själv (vilket är vanligast). Eftersom detta eliminerar risken att de rekommenderar vissa fonder för att de helt enkelt ger bäst distributionsersättning – även kallat kickback – blir Opti en helt oberoende aktör.
För Optis användare har detta stor betydelse då man kan känna sig trygg med att de baserar sina förslag på fonder utifrån vilka som är bäst, istället för vilka som ger dem mest pengar i fickan.
Provisioner och distributionsersättningar är en viktig del i hur fondförmedlare och mäklare tjänar pengar och går runt. Eftersom Opti inte behåller prosvionen själv, är tjänsten istället belagd med en mindre avgift, vilken uppgår till omkring 0,9% av ditt totala portföljinnehav per år. För ett portföljvärde om 50 000 kronor blir avgiften alltså 450 kronor/år.
Många konkurrerande aktörer lockar med helt avgiftsfria tjänster, men då behåller de å andra sidan provisionen vilket för dig som sparare ofta blir dyrare. Dessutom finns då risken att fonder som är mer lönsamma för förmedlaren själv favoriseras framför andra.
För vem passar Opti?
För dig som vill vara väldigt hands on i dina investeringar och känner att du har både tid, intresse och kunskap nog att själv skapa din mest optimala portfölj, är Opti förmodligen inte det bästa valet. Tjänsten bygger trots allt på att du som sparare lutar dig tillbaka och låter någon annan inta förarsätet.
Lockas du däremot av det automatiserade, det enkla och det bekväma med datoriserade algoritmer och såväl professionell allokering som förvaltning, har Opti en mycket kvalitativ sparrobot att erbjuda. Tjänsten är otroligt prisvärd och den historiska avkastningen har enligt statistiken på hemsidan varit mycket bra för samtliga av Optis tio olika portföljer. Argumenten för är således många, medan de emot är – ja, inga faktiskt. Prova själv Opti direkt via Android appen eller iOS appen idag!
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...