fbpx

Magnus från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 5 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ryska invasionen av Ukraina slår hårt mot flera mindre europeiska valutor. Polen är ett av fem länder som nu får ekonomiskt stöd av ECB fram till och med januari 2023. Åtgärden är den första i sitt slag sedan den globala finanskrisen 2008 och något som kan PLN att hålla kursen trots oroligheter, reflekterar Valutahandel.se.

Flera centraleuropeiska ekonomier som inte är medlemmar i den europeiska valutaunionen kämpar med att hålla sina egna valutor flytande sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes i slutet av februari. Det försämrade säkerhetsläget i Europa skapar oro på forexmarknaden och för vissa valutor – till exempel den polska zlotyn – finns nu en oro för hur situationen framgent ska komma att påverka kursen.

ECB sjösätter stödpaket till Polen om €10 miljarder

Inte sedan finanskrisen 2008 har den europeiska centralbanken ECB tillhandahållit stödåtgärder liknande de man nu erbjuder Polen. Nyligen kommunicerade ECB att man fram till och med januari 2023 kommer att stötta Polen, vars valuta zloty tappat rejält mot euron sedan slutet av februari/början av mars, med upp till 10 miljarder euro i utbyte mot zloty. Stödet erbjuds i förebyggande syfte med anledning av den drastiskt negativa inverkan som kriget i Ukraina haft på Polens valuta.

Hittills är denna så kallade finansiella swap line – vilken i praktiken innebär att Polen kommer att ha tillgång till en valutareserv om 10 miljarder euro att ta till om tillgångarna i utländsk reservvaluta skulle börja sina – tillgänglig, men ännu inte nyttjad. ECB och Piotr Bujak från den polska centralbanken PKO Bank Polski säger att bara det faktum att stödet finns tillgängligt som ett slags skyddsnät om det skulle behövas, troligen har en stöttande effekt på den polska valutan.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Förstklassig trading på modern plattform och med låga spreads. Prova Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Ytterligare fyra länder får liknande stöd

Polen är ett av fem centraleuropeiska länder som erbjuds finansiellt stöd av ECB. Även Ungern, Nordmakedonien, San Marino och Albanien får liknande stödpaket, med euros som kan växlas till i utbyte mot den egna nationella valutan. För en del handlar det om ett helt nytt stöd, för andra om utökning av ett redan befintligt.

Sedan invasionen av Ukraina påbörjades uppskattas att drygt 3,8 miljoner människor har flytt landet – och då främst till närliggande länder i Centraleuropa. Polen, som är ett av Ukrainas direkta grannländer, har tagit emot den absoluta majoriteten av dessa. Omkring 2,8 miljoner ukrainska flyktingar befinner sig just nu i Polen, varför Polen också ligger i fokus för ekonomiskt stöd från EU. Det faktum att Polen, liksom bland andra Nordmakedonien och Ungern, inte bara ligger geografiskt nära det konfliktdrabbade Ukraina, utan dessutom har (eller hittills haft) nära ekonomiska band med både Ukraina och Ryssland – har också satt hård press på dessa länders valutor. Bland annat har intresset från utländska investerare dalat till följd av oro för utvecklingen.

Inflationen över 8% i Polen och Ungern

Färre utländska investerare och bortfall av två för Polen och Ungern viktiga handelspartners har fått exportintäkterna att minska och importkostnaderna att öka – med en snabbt stigande inflation som resultat. I bägge länderna ligger den just nu på över 8%.

Innan ECB gick ut med att man kommer att erbjuda stöd har länderna vidtagit egna åtgärder för att försöka stärka den egna nationella valutan, eller åtminstone förhindra ytterligare värdetapp. I Polen, där valutan nyligen sjönk till lägsta nivån sedan finanskrisen 2008, har man de senaste veckorna fokuserat på att sälja euros och stödköpa den egna valutan, medan Ungern istället har valt att höja landets reporänta med 1 procentenhet.

Än så länge vet man inte om det ekonomiska stödet från ECB kommer att behöva användas, men bara vetskapen om att det finns tillgängligt skapar ett trygghet som – vilket redan nämnts – bara det kan komma att ha en stabiliserande effekt på såväl den polska zlotyn, som övriga fyra länders valutor.

En överenskommelse liknande de som redan finns med de flesta andra länder utan EMU

Att ECB och Polen träffas över ett avtal om en slags ekonomisk stödlinje har kastat ljus på det faktum att Polen hittills varit ett av få EU-länder utanför den europeiska valutunionen som inte haft någon slags finansiell deal med ECB. För Sverige, Schweiz, Serbien, Bulgarien, Rumänien, Danmark och Kroatien finns redan liknande avtal sedan länge. Så även för USA, Storbritannien, Kina, Japan och Kanada.

Viss återhämtning ses från ett tapp på 10%

I mitten av februari kostade 1 euro strax under 4,50 zloty. Knappt en månad senare hade PLN störtdykt omkring 10% i värde gentemot EUR och 1 euro kostade istället närmare 5 zloty. Resten av mars har präglats av oro på marknaden och volatilitet för zlotyn. En viss återhämtning har emellertid skett sedan bottennoteringen runt den 6 mars. Idag är kursen nere på 4,71 – vilket är en klar förbättring mot tidigare 4,98, men likväl fortfarande en försämring från tidigare i år.

Hur PLN kommer att utvecklas närmaste tiden återstår att se. Detsamma gäller för Ungerns valuta samt övriga centraleuropeiska valutor som tagit stryk av situationen i Ukraina. Kriget pågår ännu, men givetvis ligger det även i ECB:s intresse att länder utanför eurozonen men inom EU hålls på fötter ekonomiskt.

Var kan man handla valutaparet EUR/PLN?

EUR/PLN finns att handla hos flera europeiska valutamäklare på nätet – däribland Capital.com och Plus500. Bägge mäklarna tillåter både långa och korta positioner och erbjuder valutahandel med CFD:er till låga spreads.

Hos Capital är i dagsläget 57% köpare och 43% säljare. Hos Plus500 ser fördelningen något mer ojämn ut, med 35% köppositioner och 65% säljpositioner.

Här kan du bli kund hos Capital.

Etoro är en annan bra sajt som har både copy-trading och ett stort utbud av både kryptovalutor och valutor.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla EUR/PLN och mängder av andra valutapar hos en av världens användarvänliga mäklare. Besök eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.