fbpx

Martin från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 9 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Igår presenterade SCB en ny inflationssiffra för april månad och beskedet var mer positivt än väntat. Sveriges inflation landade enligt KPI på 10,5% – och enligt KPIF på 7,6%. Frågan som många ställer sig nu är hur Riksbanken kommer att agera på beskedet. Blir det en till räntehöjning i juni trots allt, och i sådana fall med hur mycket?

Efter ett år med idel kallduschar för svensk ekonomi verkar det som att de räntehöjningar som hittills gjorts äntligen börjar ge resultat. Inflationen för april landade enligt måttet KPI, i vilken rörliga bostadsräntor är inkluderade, på 10,5% – att jämföra med 10,6% i mars. Enligt KPIF, vilket är det officiella mått som Riksbanken använder sedan några år tillbaka, blev resultatet 7,6%. Fortfarande är det en bra bit ifrån målet på en KPIF-inflation runt 2% – men likväl verkar det som att det sakta men säkert går åt rätt håll. Framförallt sägs lägre matpriser, vilka sjönk för första gången sedan november 2021, vara en bidragande orsak till nedgången i april.

Nedåt för både livsmedelspriser och drivmedel

Efter mörka siffror om rekordökningar av matpriser i februari i år skapade finansminister Elisabet Andreasson stora rubriker när hon kallade till sig ledarna för landets största matkedjor för ett krismöte. Trots att företrädare för såväl Ica som Coop och Axfood hävdade att de inte utnyttjat läget för att höja priserna mer än nödvändigt, gav mötet resultat i pris mot kund.

Sänkningarna påbörjades i mars och i april syntes nu för första gången på nästan 18 månader en nedgång i priser på livsmedel. Enligt SCB sjönk matpriserna med 1,3 i april jämfört med mars. Framförallt var det frukt och grönt som biev billigare.

För transporttjänster steg priserna i april, en utveckling främst orsakad av ökat antal flygresor och paketresor till utlandet – men drivmedelspriserna sjönk och totalt sett under 2023 har drivmedel som bensin och diesel blivit drygt 7% billigare.

Vårens intåg med varmare temperaturer och mer dagsljus bidrog till sjunkande elpriser, vilket också dämpade effekten något på boendekostnaderna som annars steg till följd av högre räntor och dyrare hyror. I mars månad bidrog högre räntekostnader för hushåll med 2,8% av KPI, och i april blev motsvarande siffra 3,0%.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Online trading när det är som bäst – schyssta villkor, låga avgifter, bra utbud. Upptäck AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


KPIF sjönk från 8,0% i mars till 7,6% i april

Tittar vi på inflationen mätt i KPI var det förvisso en nedgång mellan mars och april, men en blygsam sådan på bara 0,1%. Tar vi bort effekten av rörliga räntor ser det emellertid ljusare ut. I mars månad uppgick inflationen enligt KPIF till 8,0%. För april blev resultatet 7,6%, vilket innebär en nedgång på 0,4%.

Efter gårdagens besked följde flera uttalanden från chefekonomer på landets storbanker, vilka utifrån rapporten spekulerade i hur utvecklingen kan komma att påverka Riksbankens räntebeslut i juni. Hittills har det varit tydliga signaler om att ytterligare en höjning om 0,25% eller möjligen 0,50% definitivt är att vänta i juni – men nu frågar sig många om det positiva beskedet för april kan ändra det. Är det läge för Riksbanken att avvakta och se hur effekten av tidigare räntehöjningar börjar slå, eller kommer de att genomföra ännu en höjning som planerat?

Många menar att direktionen nu bör kunna kosta på sig att lämna nuvarande ränta oförändrad i juni, för att inte riskera en ketchupeffekt längre fram. Huruvida det faktiskt blir så eller inte är dock inte säkert. Många spår att Riksbanken kommer stå fast vid sin linje och höja räntan i juni också, med argumentet att en KPIF-nivå på 7,6% fortfarande är alldeles för långt ifrån målet på 2%.

Har inflationsbeskedet påverkat kronan?

Kronans kurs mot både euron och amerikanska dollarn ändrades marginellt under måndagen. EUR/SEK är fortfarande uppe och nosar strax under 11,30, och för USD/SEK ligger kursen just nu på 10,37 att jämföra med 10,39 i fredags kväll.

Både Fed och ECB hinner ha ett räntemöte till före Sveriges Riksbank nästa sammanträde i slutet av juni. Feds möte sker den 14 juni, följt av ECB:s den 15 juni. Från att många tidigare varit ganska säkra på att den amerikanska styrräntan skulle lämnas oförändrad i juni, för första gången sedan mars 2022, är prognosen nu mer osäker. Kärninflationen är fortfarande oroväckande hög, varför den amerikanska centralbanken kan bedöma det nödvändigt att strama åt ytterligare innan en lättnad så småningom kan komma. Även ECB väntas ha iallafall en höjning till innanför bältet innan en topp kan vara nådd.

Sedan senhösten 2022 har kronan stärkts en del mot dollar, från en kurs på långt över 11 SEK för 1 USD till strax över 10,30 idag. EUR/SEK har legat mer stabilt på över 11 kronor en längre tid. Såvida ingen plötslig och oförutsedd utveckling sker kan vi sannolikt vänta oss liknande nivåer för kronan även framgent. Mäklare som Valutahandel kikat hos visar en relativt jämn fördelning bland köp- och säljpositioner i såväl USD/SEK som EUR/SEK. Drygt hälften av alla just nu aktiva positioner i EUR/SEK är korta (56%) och för USD/SEK är andelen korta strax under hälften (47%).

Som vanligt kan du handla både EUR/SEK och USD/SEK, såväl ett 50-tal andra valutapar, med riktigt låg spread och schyssta villkor hos skandinaviska mäklaren Skilling. Sajten erbjuder även CFD-handel med krypto, råvaror, index, aktier samt ETF:er, plus ett flertal olika plattformar att välja bland – däribland Skilling Trader, Skilling Copy, MT4, cTrader och Tradingview.

Inget konto än? Registrera dig här och börja handla hos Skilling nu.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grymt låg spread, flera olika plattformar och säker registrering med BankID. Prova Skilling du med.

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.