fbpx

Marcus från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 22 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

För första gången på riktigt länge har den svenska aktieförmögenheten minskat i värde. Från december 2021 fram tills idag är den totala nedgången drygt 30% – och förutom värdet på tillgångarna fortsätter också antalet aktieägare i hushåll att minska. Är det så att aktieägare generellt förlorar mer än valutahandlare, eller är det snarare en tillfällig dipp?

Svenska aktiehandlares totala förmögenhet tappade i värde under första halvan av 2022. Det är första gången utvecklingen går åt det negativa hållet sedan coronapandemins början under första kvartalet av 2020. En skenande inflation och stigande räntor har fått börsen att surna till kraftigt, och bland många aktieägare är oron stor för hur utvecklingen ska bli framgent.

Vänder vi blicken mot forexmarknaden under samma period finns dippar även där – men även riktiga uppgångar i vissa valutor. Inte minst dollarn, som fortsatt att passera nya rekordnivåer sedan i våras. Kan valutahandel måhända vara ett bättre alternativ än aktier som läget ser ut just nu? Förlorar aktiehandlare mer än valutahandlare?

Aktier på svenska börser ned med över 4100 miljarder kronor

Det sammanlagda värdet av alla aktier noterade på svenska marknader sjönk under första halvåret av 2022 med smått otroliga 4182 miljarder kronor, enligt ny statisk publicerad av SCB. Nedgången är dels den första sedan pandemin lamslog världen i början av 2020, dels en mycket stor sådan givet att tappet skedde från en mycket hög nivå. Mellan juni 2020 och slutet av 2021 steg istället den svenska aktieförmögenhetens totala värdet med hela 71%.

Den senaste rapporten från SCB visar också att OMX Affärsvärldens generalindex sjönk med över 30% under den första halvan av 2022, samtidigt som antalet börsnoterade bolag i Sverige faktiskt ökade med 1,4%. En blygsam ökning förvisso, men likväl en ökning.

Minskning av svenska aktieägare i hushållssektorn

Börsens nedgång under 2022 tycks ha naggat förtroendet i kanterna bland framförallt svenska småsparare – kategorin hushållssektorn. Det allmänt försämrade läget i världsekonomin har säkerligen bidragit det med, och fått fler att inta en avvaktande inställning gentemot finansiella investeringar på börsen så länge läget är fortsatt instabilt.

Från början av året fram till utgången av juni minskade antalet svenska aktiesparare inom hushållssektorn med 33 000 unika ägare. Av det sammanlagda svenska börsvärdet finns 1 123 miljarder kronor i hushållssektorn, fördelat på omkring 1,15 miljarder aktieägare. Totalt sett utgör svenska hushåll runt 16% av ägarna på svenska aktiemarknader. Överlägset störst är utländska ägare, såväl privata som institutionella, med 39%, följt av icke-finansiella bolag med 29%.

Största minskningen ses bland låginkomsttagare – höginkomsttagare ökar istället

Antalet svenska aktieägare inom hushållssektorn, det vill säga vanliga privatsparare, minskade inte jämnt över olika inkomstklasser. Framförallt är det bland låginkomsttagare – personer med en årsinkomst på 100 000-199 000 kr – som aktiviteten på börsen minskar.

Även medelinkomsttagare med en årsinkomst på upp till 599 000 kr blev under första halvan av 2022 mer försiktiga på börsen – medan de med en inkomst på 600 000 kr eller mer per år istället blev något fler. En ganska väntad utveckling givet att investeringar på börsen förutsätter att man har ekonomiskt utrymme för det. När de dagliga levnadskostnaderna skjuter i höjden måste många prioritera annorlunda i sin ekonomi, och ofta låta aktiesparande stryka på foten.

Varför har börsvärdet backat så kraftigt på kort tid?

Det blåser dessvärre en hel del motvind på den ekonomiska fronten just nu. Riksbanken har fått hård kritik för att man inte påbörjade räntejusteringar tidigare. Många anser att de borde ha förutsett åt vilket håll utvecklingen skulle gå när ekonomin började återhämta sig efter pandemins värsta slag, och börjat höja räntan innan inflationen hann bli som den är nu. Kraftiga räntehöjningar och dyrare priser på allt från mat till el och bränsle har lett till en nedgång på börsen. Många tvingas prioritera annorlunda i denna tid av kris. Såväl privatpersoner som företag.

Kom igång med valutahandel hos eToro!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Prova social valutahandel med världens bästa sajt för copy trading. Bli en del av gemenskapen hos eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Hur ser det ut för valutahandlare under 2022?

SCB presenterar ingen statistik för den globala valutamarknaden likt den för svenska börsen. Däremot kan man titta närmare på hur utvecklingen sett ut i några av de vanligaste valutaparen under de gångna året.

För EUR/USD har trenden inte sett särskilt positiv ut. Kursen för världens mest handlade valutapar har gått från 1,14 vid årets början till endast 0,98 idag. Långa positioner i EUR/USD har därmed inte varit givande – men för de som blankat kan förtjänsten ha blivit desto bättre.

Precis som euron har även den svenska kronan gått svagt undre 2022 – framförallt mot USD, men även mot EUR. Sedan årsskiftet 2021-2022 har den amerikanska dollarn blivit drygt 2 kronor dyrare, och för euron är motsvarande siffra 61 öre – från 10,29 kr vid årsskiftet till 10,90 kr idag.

Summa summarum har svenska kronan inte varit någon guldgruva i valutahandel senaste året. Det har blivit dyrt att vara svensk. För de med tillgångar i USD kan utvecklingen emellertid vara desto mer glädjande. Dollarn har bjudit på ett rejält prisrally under 2022 när många sökt en trygg hamn i oroliga tider. Fed:s upprepade trippelhöjningar av räntan har också gjort sitt till. För valutahandlare som satsat på USD – eller som vågat chansa och blanka i valutor som gått ned – kan 2022 ha varit ett mer gynnsamt år än för många aktieägare.

Kombinera aktiehandel och valutahandel hos en bred mäklare

Börsens nedgång just nu är sur, men den kommer inte att hålla i sig för evigt. Har man utrymme i sin ekonomi och vill satsa riktigt långsiktigt, kan läget just nu också ses som en chans att investera på rea.

Vill du kombinera aktiehandel och valutahandel för en bredare exponering i din portfölj och därmed en få en bättre diversifiering, rekommenderas att du väljer en bred mäklare med utbud av många olika tillgångsslag. Här är svenskinriktade Skilling ett toppalternativ, med drygt 1000 tillgångar (valutor, aktier, krypto, råvaror, index och ETF:er) tillgängliga för CFD-handel, likväl som copytrading-proffset eToro och populära AvaTrade. Alla tre EU-reglerade mäklare med hög transparens, bra villkor och många möjligheter för traders och investerare på alla nivåer.

För möjligheten att testköra en plattform innan du signar upp rekommenderar vi att du börjar med ett demokonto. Då handlar du i en fiktiv miljö, helt utan risk, under en begränsad period – hos de flesta mäklare 30 dagar. Därefter kan du enkelt öppna ett livekonto om du skulle önska.

Registrera dig för ett demokonto hos Skilling och kom igång redan nu – snabbt, säkert och smidigt.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel, aktiehandel och kryptohandel under samma tak. Med låga avgifter och grym plattform. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.