fbpx

Fredric från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 40 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Trots en långdragen kryptovinter fortsätter intresset för kryptovalutor att växa så det knakar – och med det också antalet plattformar och sajter som erbjuder tjänster för krypto. Många har schyssta avsikter och går att lita på, men somliga agerar främst i egenintresse och använder listiga metoder för att lura kunder på pengar inte minst genom exploatering av Ethereum bryggor och lätthittade adresser, skriver CNBC. Nedan ger Valutahandel tips och råd om hur du kan känna igen ett kryptobedrägeri, och vilken typ av mäklare du bör satsa på för handel.

Decentralisering och avsaknad av kontroll och insyn har gjort kryptovalutor till bedragarnas nya favorit att dingla framför intet ont anandes investerare på jakt efter nästa stora möjlighet. Sajter med bedrägliga metoder som vid första anblick kan verka vara en chans på miljonen, men som i själva verket lurar sina kunder, poppar upp i rasande fart och utnyttjar såväl den ökade efterfrågan, som det faktum att många nybörjare ännu inte har så mycket kunskap om krypto – och kanske än mindre vilka varningssignaler man ska vara uppmärksam på.

I den här artikeln har vi samlat en del värdefulla tips och råd om hur kryptobedrägerier kan vara uppbyggda, hur du känner igen en bedräglig sajt samt hur du hittar en ärlig, pålitlig och bra plattform att handla via. För givetvis finns det gott om sådana också. Med rätt aktör kan krypto utan tvekan vara en riktigt bra investeringsmöjlighet.

Varför har kryptobedrägerier blivit så vanliga?

Innan vi dyker vidare ned i hur du känner igen en bedräglig sajt och undviker att bli lurad, ska vi kika lite närmare på varför bedrägerier blivit så vanliga inom just krypto. Vad är det som gör just detta tillgångsslag så attraktivt för skurkar?

Det handlar framförallt om tre faktorer:

– Låg kunskap: Den första kryptovalutan (Bitcoin) släpptes 2012, vilket innebär att kryptomarknaden fortfarande är relativt ny. Lägger vi dessutom till att det först är de senaste 2-3 åren som tillgångsslaget spridit sig utanför techkretsar och in i det vanliga samhället, blir det än mer naturligt att den allmänna kunskapen om marknaden är låg. Folk vet helt enkelt inte så mycket om krypto än. Det är också en tekniktung typ av tillgång som kräver lite mer att sätta sig in i än exempelvis aktier och valutor.

– Oåterkalleliga transaktioner: Kryptotransaktioner går inte att frysa eller återkalla på samma sätt som vanliga pengatransaktioner som går genom vanliga banker. Skulle det visa sig att man skickat pengar till en sajt som inte har ärliga avsikter är det därmed extremt svårt att få tillbaka dem. Bedragarna kan lätt försvinna med pengarna utan att vare sig banker eller myndigheter kan göra något åt det.

– Oreglerad marknad: Sist men inte minst är kryptomarknaden också fortfarande till stor del oreglerad. Genomlysningen är dålig och konsumenter är relativt oskyddade mot bedrägerier eftersom det saknas lagar för krypto. Denna baksida av decentraliseringen gör kryptomarknaden till särskilt tacksamma jaktmarker för illvilliga aktörer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Säker och smidig kryptohandel med CFD:er hos en EU-reglerad mäklare. Registrera dig med BankID hos Skilling och kom igång du också.

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Hur funkar kryptobedrägerier?

Kryptobedräger kan komma i olika form och skepnad. På senare år har det till exempel blivit väldigt vanligt med renodlade kryptoprojekt, med vilka de bakomliggande aktörerna skor sig på att ta in investeringar i tokens med löfte om att skapa mervärde – inte sällan med hjälp av botar – men där allt kapital i själva verket går rakt ned i bedragarnas fickor. Valutahandel har vid flera tillfällen rapporterat om sådana här sajter.

Vidare förekommer det också olika typer av pyramidspel som bygger på att medlemmar värvar nya medlemmar till olika slags kryptoprojekt som lovar en nästan ofattbart bra avkastning på kort tid. Avkastningen kan till exempel sägas genereras av trading, betting eller gaming. Kunderna blir lovade att de närsomhelst kan plocka ut sina pengar, vilka på dataskärmen kan se ut att växa enormt på kort tid med ränta på ränta-effekt. När uttag väl ska göras stängs allting emellertid ned och kapitalet försvinner lika spårlöst som de ansvariga.

Så känner du igen kryptobedrägerier – 4 vanliga tecken

Om någonting låter lite väl bra för att vara sant, är det förmodligen också det. När du sonderar kryptomarknaden eller mottager erbjudanden är det här en bra tanke att bära med dig. Ibland kan det vara lättare sagt än gjort eftersom det ju faktiskt finns riktigt bra möjligheter att tjäna pengar i krypto. Viktigt är dock att komma ihåg att inte heller denna framtidsmarknad enbart är bevuxen med guld och gröna skogar. Stöter du på något som utlovar det, finns det förmodligen ugglor i mossen.

För att känna igen kryptobedrägerier är framförallt följande 4 tecken bra att vara uppmärksam på:

– Du kontaktas personligen – antingen via telefon, mail eller på annat sätt – och bjuds in att delta. Du får en introduktion till hur det hela fungerar och projektet utmålas inte sällan som exklusivt och fortfarande lite hemligt.

– Enormt bra avkastning utlovas. Du kommer tjäna mer pengar och snabbare än vad som är möjligt någon annanstans. Oftast utan att du själv behöver göra någonting alls.

– Projektet är medlemsbaserat. Den som kontaktar dig tjänar på att värva dig, och du tjänar i din tur sedan på att värva nya medlemmar själv. Det rör sig alltså om ett pyramidspel.

– Saknar reglering – helt eller inom EU – och/eller finns med på Finansinspektionens varninglista. Är man en seriös aktör vidtar man de åtgärder som krävs för att få licens, och man finns definitivt inte med på Fi:s lista.

Var bör man vända sig för krypto? Var är det säkert att trada och investera?

För att undvika att bli lurad och i värsta fall av med alla dina besparingar rekommenderar Valutahandel att du satsar på en EU-reglerad plattform som har licens hos någon europeisk tillsynsmyndighet – till exempel Finansinspektionen eller CySEC. Då kan du känna dig trygg med att plattformen står under tillsyn och att verksamheten är förenad med vissa säkerhetskrav.

Vidare är det också bra att välja en mäklare/exchangeplattform som är välkänd och som är lätt att kontrollera och hitta information om. Undvik tjänster som utlovar fantastisk återbäring utan att du själv behöver göra någonting alls (eller ens kunna något om krypto) och som undviker att informera om riskerna med krypto på ett ansvarsfullt sätt.

I vår topplista över bästa kryptomäklare har vi samlat en mängd olika plattformar som vi har testat och recenserat. Behöver du hjälp att hitta en bra aktör rekommenderar vi dig att kika in där. Bland de bäst rankade hittar du bland andra Skilling (svenskgrundad), eToro (en av de största) samt Safello (också svenskgrundad). Alla tre riktigt bra, ärliga och kvalitativa plattformar för trading med och investeringar i krypto.

Här kan du bli kund hos Skilling.

Här kan du bli kund hos eToro.

Här kan du bli kund hos Safello.


Betyg: 8.7/10
Minsta insättning: 500 SEK
Beskrivning: Svensk plattform för investering i krypto. Säkert, smidigt, prisvärt. Upptäck Safello du med!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.