7 typer av statistik för valutahandel
Det finns många olika typer av statistik som är värt att följa vid valutahandel på nätet. För att ge dig en viss bakgrund så har vi samlat ihop en rad olika ställen att samla information ifrån. Här kan du hitta referenser till statistik från riksbanker, de senaste rapporterna om inflation och vad folk faktiskt handlar på valuta- eller aktiemarknaden. För övrigt så är det alltid viktigt att hålla koll på tillväxten och hur arbetslösheten utvecklas, inte minst bland den yngre generationen. Slutligen tar vi upp valutareserver och trender inom detta, samt hur konsumenter ser på framtiden. Givetvis så är alltid teknisk analys en viktig faktor för valuta trading, speciellt när du handlar med en STP-valutamäklare på kort sikt.
Innehåll: En översikt
1. Statistik från Riksbanker
Som online trader är det centralt att följa statistik från svenska riksbanken och alla internationella riksbanker, såsom data från amerikanska FED, den välstrukturerade sidan från europeiska ECB och den traditionella webbplatsen från brittiska Bank of England. Dessa sajter innehåller normalt en uppsjö av information och det svårast för dig som sysslar med valutahandel är att snabbt hitta rätt data, det som verkligen påverkar valutakurser. Du kommer garanterat hitta massa data, men ibland så är det lätt att man nästan får för mycket information och har svårt att hitta på vissa av centralbankernas hemsidor.
Hur som helst, ifall du läser vidare så ser du allt mer intressant statistik och fakta över vad om händer på de Europeiska valuta- och kapitalmarknaderna.
2. Inflation: Hur ändras priserna?
För statistik om köpkraft (PPP = purchasing power parity) så är även OECD bra källa till information. Mer information kan även fås direkt från Riskbankerna, som brukar visas upp inflationsmålen och inflationen just nu. Se Sveriges aktuella inflationsmål här. För att få koll på konsumentprisindex I Europa så kan man gå till EuroStat, där statistik visas för allt från KPI till statistik över turismen i EU-länder och internationell handel med varor och tjänster.
3. Vad handlar folk på aktie-, ränte- och valutamarknaden?
Undrar du vad folk handlar för typer av instrument vid valutahandel under 2:a kvartalet 2019? Här jämförs en rad olika produkter som är populära att handla i Europa och även kvartalsvis- samt årlig tillväxt. Vad som är intressant att se är alla nya bolag som listats på börsen i Europa, en ökning med 237% det sista kvartalet. Är det sista chansen att komma ut på marknaden innan en lågkonjuktur? Många bolag tror nog det och skyndar sig för att blir börsnoterade. Samtidigt så har andra kvartalet 2019 bjudit på över 100% inflöde till aktiemarknaden. Folk trodde nog att handelskriget skulle vara över, men jag undrar hur siffrorna kommer se ut under 3:e kvartalet, 2019. Samtidigt så minskar handel med ETF'er, terminer och optioner på aktie- och valutamarkaden. Både index och råvaror börjar dock se ett ökat inflöde av kapital från april till juni 2019. För daglig trading statistik över handel med aktier och index, så är Eurex en bra källa. Du hittar antal kontrakt handlade, daglig volym i EUR, samt volymer för månaden och på årsbasis. En full översikt både på kvartals- och årsbasis för aktier, valutor och obligationer finns nedan.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Pålitlig valutahandel med CFD från börsnoterat företag.
Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.
4. Hur ser tillväxten ut?
Länders valutor påverkas i hög grad utav den ekonomiska tillväxten. Under andra kvartalet 2019 så minskade Sveriges tillväxt med blygsamma -0,1% enligt SCB. Ifall Q3 uppvisar samma tendenser så är vi officiellt inne i en recension innan jul i år. För EU så låg tillväxten på 1.3 percent i juli 2019, en nedgång från 1.6% i juni samma år. För alla som vill se Europeisk statistik så finns det gott om information om tillväxt i olika sektorer på ECB's hemsida.
5. Hur är sysselsättningen?
Utvecklingen för arbetslösheten i EU är en annan nyckelfråga för statistiker. För närvarande så noteras att Europas arbetslöshet är går åt rätt håll och ligger på 6.3% i snitt över hela EU. För de 19 största länderna ligger den något högre, på 7.5%. Det är ändå betryggande siffror, med tanke på att arbetslösheten låg på 8.2% för 1 år sedan i den regionen. Arbetslösheten för unga är fortfarande ett stort problem i nästan hela Europa. Grekland ligger på drygt 40% arbetslöshet för personer under 25 år, medan Spanien ligger på drygt 32% och Italien 28%. Tyskland ligger dock på endast 5.5% arbetslöshet för män och kvinnor mellan 18-25 år. Sveriges arbetslöshet ligger för närvarande på 6.3% i snitt, medan män (6.4%) är något mer arbetslösa än kvinnor enligt SCB. I augusti så ökade arbetslösheten i Sverige för första gången på drygt 2 år och det var ett rejält hopp som visar på en tydlig inbromsning av landets ekonomi.
6. Vilka valutareserver har olika länder?
Hur ändras valutareserverna över tid? Det är en intressant fråga som påverkar valutamarknaden i allra högsta grad. Det är en tydlig trend de senaste åren att allt färre är regeringar är intresserade av USD, medan EUR är på uppsving. Folk vill helt enkelt inte stödja Trump och hans regering, eller bli för beroende av USA, när det finns många andra regioner att sprida riskerna på. Men hittills så är USD den överlägset största reservbanksvalutan och försprånget har ökat mot Euron, men Rysslands och Kinas ovilja att behålla stora reserver och statsskuldssedlar i USD kommer få effekt på marknaden under Q3 eller Q4 2019, förutspår Valutahandel.se. Även ECB borde bli mer negativa till att hålla för stora mängder US dollar och borde kanske satsa ännu mer på guld? Världens centralbanker börjar sakteliga investera allt mer i Renminbi, Kinas valuta, visar statistik från IMF. Men fortfarande är nivåerna extremt låga och det är troligt att de närmaste 5-10 åren så kommer mängden valutareserver av Kinas valuta, som hålls av utländska centralbanker, ökas väsentligt. Slutligen så bör Japanska Yen (JPY) också nämnas som en kraftigt ökande reservbanksvaluta. Mellan 2018 och 2019 så investerade världens centralbanker 20% mer i japanska yen, något som troligen kommer fortsätta allt mer, inte minst för att yen anses vara en safe heaven och riskerna på världens kapitalmarknaden ökar kontinuerligt.
7. Hur ser konsumenter på framtiden?
En indikator på hur amerikanska konsumenter förutspår framtiden avslöjas i en månatlig konsumentundersökning från University of Michigan. Vad konsumenter anser om framtiden är alltid en indikation på hur saker kommer utvecklas framöver.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Markus Jalmerot
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...