fbpx

Fredric från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 11 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svensk inflation steg mer än förväntat i februari enligt både KPIF och KPI – men på valutafronten har läget ljusnat något de senaste dagarna. Valutahandel med SEK visar uppgång, om än en marginell sådan, mot såväl EUR som USD. Vilka är utsikterna den närmaste tiden? Har kronan mer att ge eller är det mer sannolikt bara tillfälliga trendbrott?

Svenska kronan har inte varit någon munter investering i valutahandel det senaste året. Valutan tappade markant mot såväl EUR som USD under det turbulenta fjolåret och inledningen på 2023 har inte heller bjudit på mycket medvind. Tittar vi 12 månader bak i tiden har kursen för EUR/SEK ökat från 10,54 till dagens 11,19 – en prisstegring med över 6%. För USD/SEK har kursen stigit med drygt 8,5% på ett år – från 9,61 den 15 mars 2022 till 10,43 i skrivande stund.

Motvinden till trots har den senaste veckan emellertid visat en bättre trend. I kölvattnet av det amerikanska bankkaoset och den senaste inflationssiffran för februari, vilken visade en fortsatt nedgång till 6% enligt KPI, har SEK fått en skjuts en uppåt. Hittills är ökningen mot både USD och EUR marginell, men finns det mer att hämta framgent? Är trendbrottet en indikation på en begynnande ihållande vändning i EUR/SEK och USD/SEK, eller är det endast tillfälligt?

Amerikanska bankkrisen sätter marknaden i gungning

Den senaste veckan har rapportering om den amerikanska bankkrisen dominerat nyhetsbevakningen på många håll. Det faktum att två amerikanska banker, först SVB och sedan Signature Bank, stängdes ned av landets finansdepartement inom loppet av bara 48 timmar skapar stor oro på marknaden. Lägg därtill att Silvergate Capital stänger ned sin verksamhet efter ett börsras på 95% på 12 månader och att ytterligare en bank, First Republic, tycks falla fritt. Den sistnämndas verksamhet är fortfarande igång och banken har ännu inte tagits över av myndigheterna, men aktieraset på långt över 20% de senaste dagarna är oroväckande.

För USD har de senaste dagarnas dramatik inte lett till någon massflykt bland investerare, men visst är det märkbart på valutamarknaden. Den amerikanska dollarn har försvagats mot både EUR och framförallt SEK de senaste 5 dagarna. För USD/SEK har kursen sjunkit från 10,70 i lördags den 11 mars, till 10,43 i skrivande stund. Ett tapp motsvarande drygt 2,5%.

Utvecklingen mot euron är mer marginell, men en liten stegring har likväl skett. För 5 dagar sedan var kursen för EUR/USD drygt 1,066, idag ligger den på 1,0736.

Vad gäller USD/SEK kan den senaste veckans medvind för kronan sannolikt förklaras med dels den amerikanska bankkrisen – vilken förvisso påverkat Sverige också, men inte i samma utsträckning – dels det faktum att inflationen i USA sjönk i februari medan den för Sverige istället steg. En utveckling som leder till förväntningar om möjliga lättnader i den amerikanska räntepolitiken framgent, medan svensk ekonomi tycks behöva ytterligare nedkylning. Riksbanken har flaggat för att ännu en höjning av styrräntan med 0,5% är att vänta i april.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för CFD-trading. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Dystra siffror för svensk ekonomi i februari

Enligt Statistiska Centralbyrån steg svensk inflation enligt det officiella måttet KPIF med 9,4% i februari, att jämföra med 9,3% i januari. Siffran låg i linje med Riksbankens prognos för februari, men var högre än den på 9,2% som många analytiker spått. Exkluderar vi energi (KPIFXE) från KPIF steg inflationen med 9,3% jämfört med 8,7% i januari – en ganska markant ökning och betydligt högre än den nivå på 8,0% som Riksbanken prognostiserat.

Den största boven i dramat bedöms vara de kraftigt stigande priserna på livsmedel. Bara under februari steg priserna på mat med 2,8% – en historiskt alarmerande utveckling som genererat mycket uppmärksamhet de senaste dagarna. Sett över hela det senaste året är prisökningen på livsmedel drygt 22%.

Hushållens ökade bolånekostnader är även det en bidragande faktor, vilket återspeglas i det andra inflationsåttet – KPI. Här bidrog högre räntekostnader med 2,7% till februaris inflationstakt.

Riksbanken höjer räntan och börjar sälja av statsobligationer i april

Att det faktiskt blir en till räntehöjning i april står inte klart förrän beslutet de facto är fattat, men givet de senaste inflationssiffrorna pekar det mesta på att så blir fallet. I februari meddelade även Riksbanken, i samband med att man flaggade för en till räntehöjning i april, att man även kommer börja sälja av en del av de statsobligationer som man stödköpte under pandemin. Stödköpen i kombination med låg ränta användes då som medel för att ge fart åt den svenska ekonomin och hålla kronan relativt svag. Idag, runt 2 år senare, är läget ett helt annat och så även behovet av åtgärder.

Blir utfallet i april som prognostiserat, att styrräntan höjs med 0,5% till och att Riksbanken dessutom börjar avyttra en del tillgångar i statliga värdepapper, kan det få kronan att stärkas ytterligare.

Hur ska man tänka i valutahandel med SEK den närmaste tiden?

Liksom alltid går det inte att säga säkert hur utvecklingen på valutamarknaden kommer att bli framgent under våren. Kronan har varit rejält försvagad mot både EUR och USD den senaste tiden och med fortsatt oro i ekonomin överlag kan investerare mycket väl föredra stora världsvalutor framför den jämförelsevis lilla svenska kronan.

Samtidigt talar den sjunkande inflationen i både USA och nu även EU (inflationstakten landade på 8,5% i EU under februari) för att SEK möjligtvis kan fortsätta stiga kommande tid. Någon vändning i svenska inflationen har ännu inte kommit, varför ekonomin behöver kylas ned ytterligare med räntehöjning och försäljning av statliga värdepapper. Åtgärder som kan leda till en starkare krona gentemot både EUR och USD.

För valutahandel med SEK rekommenderar vi att du använder en EU-reglerad, välkänd mäklare som Skilling eller AvaTrade. Bägge erbjuder forex trading med SEK till låga spreads och med schyssta villkor. Att de är licenserade inom EU innebär att regelringen är mer stram och tillsynen bättre, vilket i sin tur betyder ett extra starkt konsumentskydd för dig som kund.

Bli kund hos Skilling här.

Bli kund hos AvaTrade här.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Valutahandel med SEK hos välkänd EU-mäklare med låga avgifter. Testa AvaTrade du med!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.