fbpx

Magnus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 45 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Många sparare har gjort kloka fondval de senaste åren. De alltmer populära indexfonderna attraherar stora mängder kapital och många sparare har verkligen tagit fasta på avgifternas betydelse för den framtida utvecklingen på deras sparande.

Bland de fonder som gått absolut bäst av de breda alternativ som erbjuds har vi fonder med inriktning på den globala och amerikanska aktiemarknaden. Man skulle kunna tänka att den historiskt starka utvecklingen skulle kunna fungera lite avskräckande – men så är inte fallet vad det verkar.

Det finns för någon med intresse och erfarenhet av finansiella marknader lite besvärande resonemang ute på gatan men kanske framförallt kan det handla om insikten om vad det faktiskt är man köper – har man koll på det?

Global indexfond: Hur stor andel mot USA?
Om vi tar fallet med en Global indexfond så kan man börja med att ställa sig frågan hur stor andel av denna som är allokerat mot USA? En indexfond tänker inte – den jobbar utifrån ett definierat univers, möjligen med vissa regler kopplat till hållbarhet och sen investerar man i de allra flesta fall beroende på hur stora bolagen är relaterat till det totala investeringsuniverset. Vissa fonder har ca 1 200 innehav, andra har cirka 2 000 innehav. Det bör bara bli marginell skillnad på avkastning och risk oavsett då de sista 800 innehaven inte lär ha någon större andel av fondens totala värde. Hur som helst kokar detta då ner i att exponeringen mot den amerikanska marknaden är cirka 70 procent av fondens totala innehav.

Ser man tillbaka på historiken så har det ju varit bra att ha mycket exponering mot USA – men är det vad man förväntar sig?

Vidare kan man ju sen fundera på vad det är för typ av bolag som dominerar på den amerikanska marknaden – i en ganska populär Global indexfond har vi då Apple ca 6 procent, Nvidia ca 6 procent, Microsoft nästan 5 procent, Google ganska exakt 3 procent, Broadcom 1,7 procent och till sist bland de större innehaven Meta (Facebook) 1,6 %. Detta ger alltså drygt 23 procent av portföljen mot 6 enskilda bolag.

Väljer vi att ha en amerikansk indexfond istället så har vi plockat bort cirka 30% global utspädning och får en ännu högre andel mot dessa bolag.

Hög koncentrationsrisk mot ett fåtal bolag
Koncentrationsrisken är en sak sen är ju uppfattningen att indexfonder och i synnerhet Globala indexfonder är ”säkra” någonting annat man hör. Och visst, säkert är ett relativt begrepp och det man kan vara säker på är just vad som finns förklarat ovan – man lägger sina pengar på de bolag som under flera år utvecklats väldigt väl, varit väldigt framgångsrika och genererat fantastiska avkastningen – men det där är i varje ny sekund historia och de kommande decenniet skapar nya vinnare och förlorare.

Fonder är bra – och index är för den delen också över tid bra och den största andelen sparare ska jobba med fonder och inte enskilda finansiella instrument. Fonder med många innehav kommer naturligtvis innehålla både morgondagens vinnare och förlorare och det är bra – men från tid till annan uppstår det skevheter och som det är nu är det väldigt många bolag som måste gå väldigt, väldigt bra för att ha genomslag på utvecklingen om tungviktarna börjar svikta! För den här typen av fonder med global och amerikansk inriktning handlar nu till stora del mer eller mindre bara om dem.

Vad händer härnäst?
Nu har Globala och amerikanska fonder generellt som sagt varit väldigt bra ända sedan egentligen 2009 – men det fanns en tid innan dess då utvecklingen inte var något att hurra för. En parameter som turboladdat de här fonderna rejält är dessutom utvecklingen på den svenska kronan som varit direkt tragisk. Någonstans kring 60 – 70 % har dollarn stigit mot kronan sedan botten under finanskrisen vilket ju eldat på utvecklingen rejält. Saker och ting går i cykler och det återstår att se om de ekonomiska krafter och den utveckling som varit fortsätter och i så fall befäster vad som är ytterligare en tid – för det lär ju ha betydelse för hur det går för tungviktarna i portföljerna…Men det är klart – med alltfler aktörer som ägnar sig åt index-förvaltning blir det ett självspelande piano och det är ju inte alls säkert att det börjar gå relativt sämre för de amerikanska superföretagen. Det handlar mer om att veta och förstå hur det förhåller sig då namnen på de här fonderna de senaste åren på ett sätt blir alltmer missvisande!

Markus från Valutahandel.se inflikar: Trading med index- och index CFD'er är ett ett annat alternativ som finns för alla som snabbt vill kunna ta del av rörelser på marknaden, samtidigt som möjlighet att handla med hävstång ges (vilket kan vara riskabelt med givetvis). Prova Skilling ifall du vill testa handel med aktieindex som S&P 500, Nasdaq, FTSE 100 eller OMX.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.